Ενώ οι περισσότερες αναλύσεις αυτών των ημερών επικεντρώνουν στα οπίσθια του γνωστού διαδηλωτή (άραγε πώς θα ονομάζαμε παραστατικά αυτές τις αναλύσεις;), αυτά που διακυβεύονται γύρω από το Μακεδονικό, με την ευρύτερή του διάσταση, αποδεικνύονται σημαντικότερα από ό,τι ως τώρα λεγόταν. Σιγά-σιγά, το κουβάρι στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια ξεδιπλώνεται με τρόπο αποκαλυπτικό.

Στην ΠΓΔΜ, η στροφή 180 μοιρών της αντιπολίτευσης, που τώρα ζητά ψήφο κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα, έρχεται να προστεθεί στις προσπάθειες της κυβέρνησης και κυρίως στις παραινέσεις όλων των διεθνών παραγόντων. Ανοίγει έτσι ο δρόμος στη διαφαινόμενη εύκολη επικράτηση του «Ναι». Στη συνέχεια, η συμφωνία θα έρθει για κύρωση στην ελληνική Βουλή, τροφοδοτώντας, σε κάθε περίπτωση, εξελίξεις.

Στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός Ζάεφ περιφέρει παντού το επιχείρημα ότι αναγνωρίζεται ρητά πλέον η μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, ενώ μόλις προχθές επικαλέστηκε πολεμικές εξελίξεις στην περιοχή. Ανάλογες επικλήσεις είχαν κάνει πρόσφατα και Αμερικανοί παράγοντες, ενώ κάθε τόσο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ, απευθύνονται σε όλους τους τόνους στη «Μακεδονία».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ετοιμάζεται για επίσκεψη στην ΠΓΔΜ εν όψει του δημοψηφίσματος, και δηλώνει: «Ανησυχώ έντονα γι αυτά που κάνει η Ρωσία από την Εσθονία ως τις ΗΠΑ και από την Ουκρανία ως την Μακεδονία. Αυτή η επίσκεψη θα στηρίξει την θέληση τους να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους και όχι κάποιοι ξένοι».

Νέος γύρος

Στο μεταξύ, στα Βαλκάνια, ο νέος γύρος αλλαγής συνόρων είναι στην ημερήσια διάταξη. Σερβία και Κόσσοβο, όπως είναι γνωστό, συζητούν υπό την αιγίδα των Βρυξελλών για ανταλλαγή εδαφών, ενώ η Αλβανία έχει ήδη προαναγγείλει την κατάργηση των συνόρων της με το Κόσσοβο από 1/1/2019. Η «μεγάλη Αλβανία» προ των πυλών.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, που βαίνει προς επικύρωση από τα δύο μέρη, εντάσσεται αναμφίβολα σε αυτό τον γύρο εξελίξεων. Χαρακτηριστικά, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Πρίστινα Γκρεγκ Ντελαουί συνέδεσε τις εξελίξεις, δηλώνοντας για τις αλλαγές συνόρων: «Οι άνθρωποι αντιδρούν καθώς αλλάζουν τα πράγματα, επετεύχθη μια εξαιρετική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, έτσι και η δική μας θέση αλλάζει όταν αλλάζουν τα δεδομένα».

Στο μεταξύ, είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν ρητά έχει δηλώσει ότι σε ενδεχόμενο αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, επιδιώκει την ενεργή συμμετοχή της Τουρκίας στο τραπέζι όπου θα λάβουν χώρα οι νέες μοιρασιές.

Σε αυτό το περιβάλλον ζουν πλέον η Μακεδονία και η Θράκη, με ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον τους. Στην Ελλάδα, μόνο τυφλωμένοι ιδεολογικά δεν μπορούν να αναγνωρίσουν στα γεγονότα τις επιδιώξεις του αμερικάνικου παράγοντα και αρκούνται να κατακεραυνώνουν σαν εθνικιστική κάθε αντίδραση στη Συμφωνία.

ΗΠΑ, Ε.Ε., ΝΑΤΟ, όλοι οι διεθνείς παράγοντες έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά για το προχώρημα της διαδικασίας που προβλέπει η Συμφωνία και ασκούν κάθε είδους πιέσεις για να βάλουν τις δυο χώρες στις ράγες των συνολικών τους σχεδιασμών για την περιοχή.

Οι ΗΠΑ ήθελαν πάση θυσία το θέμα να κλείσει και η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, όλοι γνωρίζουν καλά τις επιπτώσεις που έχει για τη Βόρεια Ελλάδα η ίδρυση ενός «μακεδονικού» κράτους δίπλα της. Η ελληνική κυβέρνηση πούλησε στις ΗΠΑ το ζήτημα αυτό, πούλησε τη Μακεδονία και το εθνικό συμφέρον στα πλαίσια των γενικότερων εκδουλεύσεών της προς την Ουάσιγκτον για να μπορέσει να επιβιώσει πολιτικά. Αυτή η απλή αλήθεια προσπαθείται συστηματικά να αποσιωπηθεί.

ΗΠΑ, Ε.Ε., ΝΑΤΟ, όλοι οι διεθνείς παράγοντες έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά για το προχώρημα της διαδικασίας που προβλέπει η Συμφωνία και ασκούν κάθε είδους πιέσεις για να βάλουν τις δυο χώρες στις ράγες των συνολικών τους σχεδιασμών για την περιοχή

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, σε διατεταγμένη υπηρεσία φρόντισε να δυναμιτίσει τις σχέσεις με τη Ρωσία, κάνοντας λόγο για εμπλοκή της στις αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ, δεν χάνει καμιά ευκαιρία να αμφισβητήσει τον ρόλο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, ζητώντας αλλαγές στις συμφωνίες που έχουν γίνει και αφήνοντας διαρκώς αιχμές ειδικά για το θέμα του λιμανιού.

Τιμώμενη χώρα

Στη ΔΕΘ, έμοιαζε σαν οι Αμερικάνοι να διοργανώνουν την Έκθεση και η Ελλάδα να είναι η τιμώμενη χώρα. Το Associated Press μετέδωσε ως εξής τα νέα: «Για πρώτη φορά, ένας επισκέπτης, ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουίλμπουρ Ρος, μίλησε στην τελετή έναρξης της εμπορικής έκθεσης, στην οποία κανονικά μιλάει μόνο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, καθορίζοντας τους στόχους της οικονομικής του πολιτικής. Ο Ρος επεσήμανε επίσης τους στενούς δεσμούς ΗΠΑ-Ελλάδας και επαίνεσε την Ελλάδα για την εκπλήρωση των αμυντικών της δεσμεύσεων στο ΝΑΤΟ. “Θα θέλαμε να δούμε και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με τον ίδιο τρόπο”, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος».

Το άνοιγμα της ΔΕΘ το έκανε ουσιαστικά ο Πάιατ, δηλώνοντας λίγες μέρες πριν: «Το 2018 είναι πραγματικά το έτος της Αμερικής στην Ελλάδα. Έχουμε δει αξιοσημείωτη πρόοδο στη σχέση μας αναφορικά με την ασφάλεια και την άμυνα: Υπογράψαμε συμφωνία που θα επιφέρει κρίσιμο εκσυγχρονισμό του ελληνικού στόλου των F-16, διευρύναμε τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και συμφωνήσαμε για την εγκατάσταση μη εξοπλισμένων MQ-9 στη Λάρισα […] Το Ελληνικό Ναυτικό διεξήγαγε κοινές επιχειρήσεις με την Ομάδα Κρούσης του Harry S. Truman και το αμερικανικό πλοίο μαζί με τα ελικόπτερα Blackhawk εδώ στη ΔΕΘ είναι σύμβολα των κοινών προσπαθειών την τελευταία χρονιά […] Η Exxon-Mobil μόλις κέρδισε την προσφορά για έρευνες ανοικτά της Κρήτης, η Avis επέστρεψε στην ελληνική αγορά με επενδύσεις ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων, οι εταιρίες Hyatt, Marriott και Wyndham ανοίγουν νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και η Tesla άνοιξε νέο ερευνητικό γραφείο. Η ΟΝΕΧ ξανάδωσε ζωή στο σημαντικό Ναυπηγείο της Σύρου».

Διαμετακομιστικός κόμβος

Ο καθένας μπορεί να κατανοήσει ότι μπαίνουμε σε μια φάση ρευστοποίησης σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία και η Θράκη, λογαριάζονται από τις ξένες δυνάμεις και κυρίως τις ΗΠΑ, σαν μια ελεύθερη ζώνη για τους σχεδιασμούς τους, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης «σχετικοποίησης» των συνόρων και των εθνικών οντοτήτων στην περιοχή. (Σε αυτό το σημείο, έρχεται να συναντηθεί και ο ψευδώνυμος «διεθνισμός» της κυβερνώσας –κι όχι μόνο αυτής– Αριστεράς με τις βλέψεις των «μεγαπαικτών» της παγκοσμιοποίησης)

Ο Έλληνας πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ παρουσίασε, όπως συνήθως, την κατάσταση με τα πιο φωτεινά χρώματα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Θεσσαλονίκη γίνεται η «πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων» παίρνοντας «τη θέση του ενεργειακού, διαμετακομιστικού και επικοινωνιακού κόμβου των Βαλκανίων».

Δεν είναι κούφια λόγια. Αυτή είναι η πραγματικότητα από τη σκοπιά του Αλ. Τσίπρα, αλλά στην ουσία πρόκειται για μετάφραση στα ελληνικά όσων είχε ήδη προαναγγείλει ο Τζέφρι Πάιατ.

Όσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την παρουσίασε σαν πρότυπο στα πλαίσια μιας στάσης ανοιχτού ορίζοντα, αυτοπεποίθησης και κατανόησης «γιατί στη Θεσσαλονίκη δεν αξίζει η μιζέρια, δεν αξίζει η μισαλλοδοξία, δεν αξίζει ο φόβος, το μίσος και ο διχασμός. Στη Θεσσαλονίκη αξίζει μονάχα να φύγει μπροστά».

Οι εξελίξεις είναι πράγματι μπροστά μας και ο ρόλος της Ελλάδας σε αυτές φαίνεται προδιαγεγραμμένος, με μια μόνο άγνωστη παράμετρο, αυτή του «ετερόκλητου όχλου». Δυστυχώς ο δημόσιος διάλογος, ακόμα και ανάμεσα σε όσους δηλώνουν προοδευτικοί, κυριαρχείται από την προσήλωση στα επιμέρους συμβαίνοντα. Το γεγονός αυτό, μαζί με πλήθος υποκειμενισμών και στρεβλώσεων, θαμπώνει την εικόνα μέχρι εξαφάνισης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!