Τα υλικά της ημερίδας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που συνδιοργάνωσαν η εφημερίδα Δρόμος και το Resistance Festival, βρίσκονται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας για να εκδοθούν σε μορφή βιβλίου. Στην απόφαση αυτή ώθησε η επιτυχία της ημερίδας, χάρη κυρίως στην ποιότητα και τον πλούτο των εισηγήσεων και παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν σε αυτήν από μια εικοσάδα δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών, αναλυτών κ.ά. Πιστεύουμε ότι αυτή η ποιότητα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι προβλήθηκαν διαφορετικές απόψεις με έναν δημιουργικό τρόπο και με τη διάθεση ειλικρινούς και παραγωγικού διαλόγου, θα καταστήσει το υπό έκδοση βιβλίο χρήσιμο εργαλείο για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να κατανοήσουν τι πραγματικά συμβαίνει – και πώς μπορεί να χαραχθεί μια άλλη πορεία.

Το βιβλίο θα ακολουθεί τη διάρθρωση της ημερίδας. Ξεκινά με τις εισηγήσεις στις δύο κεντρικές συζητήσεις της ημερίδας, μία από διεθνή και μία από ελλαδική σκοπιά, με 4 ομιλητές στην καθεμιά. Συνεχίζεται με τις 5 διαδικτυακές παρεμβάσεις, περιλαμβανομένων και δύο παρεμβάσεων από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Και, στο τρίτο μέρος, περιλαμβάνει τις 7 τοποθετήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην καταληκτική συνέλευση της ημερίδας. Ιδού μια γεύση από τα περιεχόμενα, με όλα τα ονόματα όσων συμμετείχαν στην ημερίδα:

Α΄ συζήτηση, «Νέοι συσχετισμοί, νέο γεωπολιτικό περιβάλλον»:

Δημήτρης Μπελαντής (Δρ Συνταγματικού Δικαίου και συγγραφέας)
Βαγγέλης Πισσίας (Δρ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και ομότιμος καθηγητής)
Ερρίκος Φινάλης (υπεύθυνος των Διεθνών του Δρόμου)
Βαγγέλης Χωραφάς (Δρ Πολιτικών Επιστημών, δ/ντής της ιστοσελίδας geoeurope.org)

Β΄ συζήτηση, «Η θέση και η στάση της Ελλάδας»:

Κύρα Αδάμ (δημοσιογράφος)
Γιώργος Αϋφαντής (πρέσβης ε.τ.)
Κώστας Δημητριάδης (μέλος της συντακτικής επιτροπής του Δρόμου)
Γιώργος Παπαδόπουλος-Τετράδης (δημοσιογράφος και συγγραφέας)

Διαδικτυακές παρεμβάσεις:

Σωτήρης Δημόπουλος (Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Πτυχιούχος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Κιέβου και πολιτικός αναλυτής)
Κώστας Ράπτης (συντάκτης διεθνών θεμάτων σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ)
Βάννα Σφακιανάκη (αρχιτέκτων, μέλος κινημάτων για το περιβάλλον και την ενέργεια)
Paul Larudee (Βορειοαμερικανός ακτιβιστής, στέλεχος του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη και συνιδρυτής του Free Gaza Movement / ΗΠΑ)
Sergey Skvortsov (Α΄ γραμματέας του KΠCC, πρόεδρος της Πανρωσικής Επιτροπής για την Υπεράσπιση της Εδαφικής Ακεραιότητας / Ρωσία)

Καταληκτική συνέλευση:

Ρούντι Ρινάλντι (εκδότης του Δρόμου)
Βασίλης Ασημακόπουλος (πολιτικός επιστήμονας και δικηγόρος, διδάσκων στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης)
Στέλιος Ελληνιάδης (δημοσιογράφος, μουσικός παραγωγός και σκηνοθέτης-ερευνητής)
Γιώργος Παπαϊωάννου (μέλος της συντακτικής επιτροπής του Δρόμου)
Δημήτρης Παπαμιχαήλ (γεωγράφος, ειδικός στις πολιτικές της ενέργειας στην Ευρασία)
Γιάννης Ραχιώτης (δικηγόρος, μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Δημοκρατικών Νομικών)
Δημήτρης Σταθακόπουλος (Δρ Παντείου Παν/μίου, συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών του Παν/μίου Πειραιά, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω)

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο και τον τρόπο προμήθειάς του θα δημοσιευθούν στο επόμενο φύλλο!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!