Εμβόλια δύο ταχυτήτων
Όπως μεταδίδει το Associated Press, η Κίνα με 2 δισεκατομμύρια 600 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσα στη χρονιά θα καλύψει τις ανάγκες ενός πολύ μεγάλου κομματιού του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα εμβόλια της διατηρούνται σε κοινά ψυγεία και είναι πολύ φτηνότερα από τα πολυδιαφημισμένα των δυτικών βιομηχανιών που δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς ούτε τις μητροπόλεις της Δύσης. Ήδη στην Ευρώπη, η Ουγγαρία και η Σλοβακία παραβίασαν την ευρωπαϊκή οδηγία για εμβόλια μόνο από δυτικές εταιρίες καθώς προμηθεύτηκαν κινέζικα. Εντωμεταξύ, η Κίνα ήδη εφοδιάζει 27 χώρες και περίπου άλλες είκοσι είναι καθ’ οδόν, στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική, από τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και τις Σεϋχέλλες ως τη Χιλή και τη Βραζιλία, αλλά και τη Σερβία. Επίσης η Κίνα δωρίζει μεγάλες ποσότητες εμβολίων στις πιο φτωχές χώρες, ενώ οι Δυτικοί, κερδοσκοπώντας, προτίμησαν να εφοδιάσουν κατά προτεραιότητα τις πιο πλούσιες.
Μαίρη Καλαφάτη
Έχει νόημα;
Δεν έχει νόημα να εντρυφήσουμε στο ποιός συνδυασμός πολιτικού «ακτιβίστικου» πρωτογονισμού, ασφαλιτών προβοκατόρων, κοινού εγκλήματος και μηχανισμών των ΠΑΕ βρέθηκε πίσω από την επίθεση στο αστυνομικό όργανο στη Ν. Σμύρνη.
Η ίδια άψογη χορογραφία με τους ακριβείς χρονισμούς που επαναλαμβάνεται με παραλλαγές τα τελευταία χρόνια, λέει τα πάντα για το ποιοί παραγγέλνουν και ποιοί εξυπηρετούνται πολιτικά.
Κ.Δ.
Πολιτισμός από απολίτιστους
Με τίτλο «Αρχαιολογία: πολιτική χωρίς στρατηγική» ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών, στο Πρίνστον, Άγγελος Χανιώτης, επισημαίνει την αποσπασματικότητα του νομοσχεδίου που μετατρέπει πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας σε νομικά πρόσωπα στα οποία η κυβέρνηση θα μπορεί να διορίζει ημέτερους. «Τα μουσεία δεν είναι μόνο εκθεσιακοί χώροι και πωλητήρια∙ έχουν βιβλιοθήκες, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες, φωτογραφικά αρχεία και επιστημονικές συλλογές. Η απομάκρυνσή τους από την ευθύνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δημιουργεί προβλήματα στις συνεργασίες με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων που διαρκώς φέρνουν στο φως νέα ευρήματα που χρειάζονται συντήρηση, μελέτη, δημοσίευση και έκθεση» γράφει στην «Καθημερινή» και κλείνει με τη φράση «Δεν είναι αργά να αποσύρει το νομοσχέδιο και να πάρει την πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής». Ο καθηγητής τα λέει, το υπουργείο Πολιτισμού ακούει;
Μαριτίνα Λάμπρου