Η διαφθορά, σε συνδυασμό με τη δικαιοσύνη, θεωρείται αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, όπως αποφαίνονται τρεις στους δέκα ψηφοφόρους. Τα δύο ζητήματα μετατόπισαν τη σημασία του Κυπριακού, το οποίο καταγράφεται ως το τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί, πως η μεγάλη στασιμότητα στο Κυπριακό έναν χρόνο πριν από τις εκλογές προφανώς και στρέφει την προσοχή αλλού. Τα πιο πάνω στοιχεία προκύπτουν από δημοσκόπηση του REPORTER αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2023, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα αυτή την περασμένη εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους, στην ερώτηση αν είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, ξεκάθαρος νικητής θα ήταν ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλο να δίνουν μάχη για το ποιος εκ των δύο θα βρισκόταν απέναντί του στον δεύτερο γύρο. Στην πρόθεση ψήφου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει την πρωτιά με 36%, έναντι 11% του προέδρου και υποψηφίου του ΔΗΣΥ και 9% του προέδρου και πιθανού υποψηφίου του ΔΗΚΟ.

Το ΑΚΕΛ δεν έχει αποφασίσει ακόμη υποψήφιο συζητώντας με το ΔΗΚΟ. Δύο από τα ονόματα που ακούγονται έντονα από την πλευρά του ΑΚΕΛ είναι αυτά του νομικού Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος εξήγγειλε την υποψηφιότητά του, και της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τις προεδρικές, καταγράφουν χαμηλά ποσοστά. Αμφότεροι στη δημοσκόπηση καταγράφουν 6%, 1% περισσότερο από τον γ.γ. του κόμματος Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος δεν φαίνεται ότι προτίθεται να κατέλθει ως υποψήφιος.

Υποψήφιος του ΕΛΑΜ (κυπριακή εκδοχή της Χρυσής Αυγής) θα είναι ο πρόεδρός του Χρίστος Χρίστου, ο οποίος καταγράφει ποσοστό 4%, που είναι χαμηλότερο από το 6,78% που εξασφάλισε το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές. Σε ό,τι αφορά τους άλλους δύο υποψηφίους, που έχουν ήδη εξαγγείλει, ο Γιώργος Κολοκασίδης καταγράφει 3% και ο Μάριος Ηλιάδης μόλις 1%. Ανάμεσα στα ονόματα που «έπαιξαν» έντονα το προηγούμενο διάστημα ήταν εκείνα του Γιώργου Παμπορίδη που καταγράφει 3% και του Χριστόδουλου Πρωτοπαπά που καταγράφει 2%.

Κώστας Βενιζέλος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!