«Απλά εξέφρασα την γνώμη μου», μού είχε πει και δυσκολευόμουν να κατανοήσω πώς μπορεί σε ένα διαδίκτυο να κυκλοφορούν τόσες πολλές απόψεις, περιττές και μη περιττές. Ώσπου το έψαξα το θέμα από εδώ, το έψαξα από εκεί και κατέληξα στο ερώτημα «και ποια είμαι εγώ για να ορίσω ποια γνώμη ταιριάζει και ποια γνώμη περισσεύει;».

«Τα παιδιά επηρεάζονται σήμερα από τις τόσες πηγές πληροφόρησης και παραπληροφόρησης» ακούω κατά καιρούς καθώς περπατάω στα σοκάκια μιας γραφικής φοιτητούπολης. Και παλιά; Τι γινόταν παλιά; Τα παιδιά δεν επηρεάζονταν;

Η αλήθεια είναι ότι οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται όσο μεγαλώνει το εύρος των παρεχόμενων επιλογών. Ένα ενήλικο άτομο, ωστόσο, έχει τη δυνατότητα να διαβάσει, να ακούσει και να επιλέξει για να χτίσει τη δική του άποψη.

Ίσως είναι δελεαστικό να ακολουθούμε την ευκολία, ίσως μάς αρκεί να ενημερωνόμαστε μόνο σχετικά με τα όσα είμαστε σύμφωνοι και να μην μπαίνουμε στην διαδικασία να δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος, ή καλύτερα, τις άλλες όψεις του νομίσματος.

Πολλές φορές είναι εκνευριστικό να βλέπεις σχόλια και ανακοινώσεις που εμπεριέχουν στοιχεία τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη νέα γενιά.

Όμως, πίστεψέ με, η νέα γενιά είναι ικανή να αναπτύξει κριτικό πνεύμα από μόνη της.

Είναι ορθό να ξέρεις ότι υπάρχει και αυτό το κάτι διαφορετικό εκεί έξω και ότι είναι καλό που υπάρχει, αλλιώς δεν θα μαθαίναμε να αποδεχόμαστε ό,τι δεν μάς μοιάζει, δεν θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε αντικειμενική κρίση, δεν θα ξέραμε τι να αφήνουμε να μας επηρεάζει και τι όχι.

Ευτυχώς έχουμε δημοκρατία. Ευτυχώς είμαστε ελεύθεροι να εκφραζόμαστε και να ακούμε.

Κάποιοι άνθρωποι, πρόσφατα, σε κάποια γραφεία εφημερίδας, θυσιάστηκαν γι’ αυτή την ιδέα.

Πάντα θα υπάρχει και η διαφορετική άποψη από τη δική σου. Πάντα θα υπάρχουν και οι κριτές. Το θέμα είναι να το εκλαμβάνεις ως χιούμορ, ως κάτι που δεν σού μοιάζει και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά όχι ως την καταστροφή της ανθρωπότητας επειδή δεν πέρασε το δικό σου.

Η αλήθεια είναι πως κανείς μας δεν μπορεί να ορίσει ποια γνώμη ταιριάζει και ποια περισσεύει σε αυτήν την κοινωνία.

Όλοι, όμως, μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα.

Και να αφήνουμε τους υποστηρικτές ή τους επικριτές μας να μάς δίνουν κάθε φορά νέα πολύτιμα μαθήματα.

Γιατί, τελικά, αξιολόγησαν μία από τις εκατομμύρια απόψεις που υπάρχουν, όχι εμάς τους ίδιους.

Σταματία Καλλιβωκά

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!