Aγγελική, η αληθινή ιστορία της Αγγελικής Ματθαίου στο Θέατρο Νέου Κόσμου από τους Killing The Fly

 

«Είμαι η Αγγελική Πολίτη του Νικολάου, η κόρη από τις Νέες Φώκαιες της Σμύρνης. Και είμαι πολλά πράγματα. Είμαι παιδί της Λωζάννης και ό,τι θυμάμαι θα το πω…».

Η παράσταση Αγγελική είναι ένα μελόδραμα σωματικού θεάτρου. Οι ερμηνευτές επιχειρούν να αποδώσουν τους βίαιους αποχωρισμούς των ψυχών και των σωμάτων, με απλά μέσα -την κουκλοπαιχτική, τη μιμική και τα σώματά τους- και έναν κωμικοτραγικό τρόπο που δεν «βαραίνει» τον θεατή. Το έργο διαδραματίζεται σε ένα θεατρικό χώρο, ωστόσο δημιουργείται η εντύπωση των διαφορετικών τόπων όπου εκτυλίσσονται τα γεγονότα. Η Κατερίνα Δαμβόγλου υποδύεται την Αγγελική, ενώ ο Γιάννης Κουκουράκης και ο Robin Beer ως ένα είδος χορού εναλλάσσονται σε ρόλους και χαρακτήρες. Παίζουν το ρόλο της μητέρας, του Τούρκου μπαμπά, το ντουλάπι με τα καλούδια της νηπιακής ηλικίας, το παράθυρο, τους ήχους και ό,τι η ιστορία απαιτεί. Για κάποιο λόγο ο ρόλος της Αγγελικής ταιριάζει ιδανικά στην ηθοποιό. Είναι η ερμηνεία; Είναι η προφορά και η παιδιάστικη αφέλεια που τα καταφέρνει; Είναι η φυσιογνωμία, η ουσιαστική κατανόηση των συναισθημάτων της ηρωίδας; Ή κάτι άλλο; Ό,τι και να ’ναι, αυτό που μένει είναι ότι η ηθοποιός έγινε «Αγγελική».

Η ιστορία είναι η ζωή της ηρωίδας, όπως η ίδια την παρουσιάζει σε ένα γράμμα της που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες. Η Αγγελική το 1922, σε ηλικία έξι χρονών, οδηγήθηκε ως πρόσφυγας στην ενδότερη Τουρκία, όπου σταδιακά έχασε όλα τα μέλη της οικογένειάς της. Μαζί με τη μανούλα της (για λίγο ακόμη) και τους υπόλοιπους αιχμαλώτους φιλοξενούνταν σε στάβλους. «…Μας υποδέχτηκαν, ως συνήθως. Ο ένας πάνω στον άλλο, ως συνήθως. Με κοπριές, ως συνήθως…».

Εκεί ένας Τούρκος αρπάζει την ηρωίδα για να τη βιάσει. Την εγκαταλείπει στο σκοτάδι. Δεν ήξερε πού βρισκόταν. Η μάνα της τη γύρευε. Όταν τελικά βρίσκονται και επιστρέφουν στο στάβλο, ένας άλλος Τούρκος ζητάει από τη μητέρα της να την πάρει για παιδί του. Μια εισπνοή-έκρηξη για τον αποχωρισμό. Η Αγγελική αρνείται αλλά η μητέρα της επιμένει. «…Αυτό τον χωρισμό δεν θα τον ξεχάσω». Μάνα και κόρη πετάγονται μακριά η μια από την άλλη για τελευταία φορά. Έπειτα από χρόνια, η Αγγελική καταλήγει στην Αθήνα και τέλος στο Ρέθυμνο.

Οι Κilling Τhe Fly, έχοντας ζήσει και εργαστεί στο Λονδίνο, επιστρέφουν στην Αθήνα με το έργο Αγγελική, σε μια εποχή όπου το μεταναστευτικό ζήτημα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη, η Αγγελική θέτει ξανά ερώτημα όπως «Τί σημαίνει εθνική ταυτότητα;», «Τι σημαίνει έθνος;». Για όλες τις Αγγελικές του σήμερα… «Δεν θέλω κανένα παιδί να περάσει ό,τι πέρασα. Συγχωρώ αυτούς που με μεγάλωσαν και τον Θεό».

 

INFO

Κείμενο: Αγγελική Ματθαίου. Σκηνοθεσία-Σκηνικά-Κοστούμια-Σχεδιασμός Ήχου & Φώτων: Killing Τhe Fly. Παραγωγή: Αστική Μη Κερδοσκοπική Eταιρία «Βασίλης Δαμβόγλου». Φωτογραφίες: Βασίλης Κοτρότσος. Διασκευή κειμένου: Κατερίνα Δαμβόγλου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Σάββατο: 21:15, Κυριακή: 19:00. Διάρκεια: 75΄. Εισιτήριο: Τετ.-Παρ.: 12 ευρώ, 10 ευρώ φοιτητικό, 8 ευρώ ανέργων-ΑΜΕΑ. Σαβ.-Κυρ.: 13 ευρώ, 10 ευρώ φοιτητικό-ανέργων-ΑΜΕΑ. Θέατρο Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Τηλέφωνο: 210-9212900

Facebook: www.facebook.com/killingthefly

 

Χριστίνα – Βαλεντίνα Θάνου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!