Γράφει ο Γιώργος Κυριακού

● Η Βουλγαρία μέσω των διαβεβαιώσεών της πως δεν έχει «εδαφικές διεκδικήσεις» στην θυγατέρα «Βόρεια Μακεδονία» συνεχίζει να διεκδικεί την ιστορία του μακεδονισμού μέσω του διαρκούς βέτο που προβάλλει για την ένταξη της δημοκρατίας των Σκοπίων στην Ε.Ε. Η Ιστορία έχει συνέχεια για το μακεδονικό λίκνο του βουλγαρισμού…

● Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Αγκέλ Τζαμπάσκι ήρθε να υπενθυμίσει στους συμπατριώτες του της διπλανής χώρας ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι βουλγαρική και ότι οι Σλαβομακεδόνες είναι απλά «προσωρινοί κυβερνήτες».

● Η κυβέρνηση των Σκοπίων απέστειλε νότα διαμαρτυρίας προς τη Βουλγαρία, το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε τις δηλώσεις αυτές, αλλά το πρόβλημα παραμένει βαθύ για το κρατίδιο που απέκτησε διεθνή πλέον υπόσταση από την ένταξή του στο ΝΑΤΟ βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών. Η Ιστορία εκδικείται.

● Η αμερικανική πρεσβεία στην Ποντγκόριτσα ζητά επιμόνως από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου την καταδίκη της «γενοκτονίας» στη Σρεμπρένιτσα. Πιθανόν να μην έχει ακούσει κανείς για την Κράινα και τη σφαγή χιλιάδων αμάχων και ίσως τη μεγαλύτερη μεταπολεμική προσφυγιά στα Βαλκάνια, πάνω από 200.000 Σέρβων.

● Νέα ΝΑΤΟϊκή βάση θα χτιστεί στο Κόσοβο στα ορεινά, από την οποία θα είναι ορατές οι περιοχές της σερβικής μειονότητας. Ο Αλβανός δήμαρχος Αγκίμ Μπαχτίρι δήλωσε ότι η βάση είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας για την υπεράσπιση του Κοσόβου. Ο ποταμός Ιμπάρ χωρίζει τη νότια Μιτρόβιτσα των Αλβανών από τη βόρεια των Σέρβων.

● Άρωμα από τις εκλογές στην Αλβανία: η αμερικανική πρεσβεία, η «Φωνή της Αμερικής» κ.ά. εκδίδουν ανακοινώσεις μιλώντας για διεφθαρμένα πρόσωπα σε λίστες υποψηφίων, κυρίως του κυβερνώντος κόμματος. Ο δρ Elez Biberaj, διευθυντής της ΦτΑ, δήλωσε παρουσία της πρέσβη των ΗΠΑ: «Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τα μέλη του Κοινοβουλίου, οι πολιτικοί, τα δικαστήρια και οι δικαστικοί, οι εισαγγελείς και η αστυνομία είναι αυτοί που υπονομεύουν την εκστρατεία κατά της διαφθοράς». Προφανώς είναι αληθή όσα λέγονται, αλλά το μασάζ έχει στόχο την αναδιανομή της πολιτικής μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο. Και ποιος μιλάει για διαφθορά, ε;

● Από την άλλη, η ένταση και η πόλωση κορυφώνονται. Συγκρούστηκαν οπαδοί κομμάτων στο Ελμπασάν, ακολούθησαν καταγγελίες εμπρηστικές, και παραιτήσεις που θυμίζουν εκφοβιστικές πιέσεις. Ενδιαφέρον αποκτά μέσα σε όλο αυτό το τοπίο η συμμετοχή στις εκλογές του αγωνιστή εργάτη Elton Debreshi από τα μεταλλεία της Μπούλκιζα.

● Όπως ενημερώνουν οι ακτιβιστές της Organizata Politike, ο Ράμα, σε μια επίδειξη πυγμής, δήλωσε ότι θα εισάγει εργάτες από το Μπαγκλαντές διότι αυτοί «ούτε καταγγέλλουν ούτε απαιτούν δικαιώματα»!

Γιώργος Κυριακού

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!