Η δημοσιοποίηση της πρώτης επιχειρησιακής σύμβασης καταρρίπτει όλα τα επιχειρήματα περί ειδικών συνθηκών. Μια συνεταιριστική βιομηχανία γάλακτος της περιφέρειας λειτουργεί ως «λαγός» για την εφαρμογή του νόμου των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων (3899/2010) λίγες μόνο μέρες μετά την ψήφισή του.

Η διοίκηση της επιχείρησης ΝΕΟΓΑΛ στη Δράμα συνυπέγραψε στις 29 Δεκεμβρίου με το επιχειρησιακό σωματείο (ΠΑΣΚΕ–ΔΑΚΕ) σύμβαση με την οποία από 1η Ιανουαρίου οι πάσης φύσεως αμοιβές του προσωπικού μειώνονται κατά 9%. Όπως επιβάλλει ο νόμος υποβλήθηκε η ειδική αιτιολογική έκθεση στο ΣΕΠΕ και ως επιχείρημα προβάλλεται η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας.
Από τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας η ΝΕΟΓΑΛ πραγματοποίησε, το 2009, 2 εκατ. κέρδη, ενώ και το 2010 θα κλείσει κερδοφόρο, παρά τη μείωση που έκανε στην τιμή πώλησης του γάλακτος τον Αύγουστο. Από τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου, αλλά και στελεχών του σωματείου, η μείωση αποδοχών προβάλλεται ως αντιστάθμισμα στην απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ (από 11% σε 13%). Έτσι δεν θα «αναγκαστεί» η επιχείρηση να πουλά ακριβότερα το γάλα και θα κρατήσει τη θέση της στο άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων. Μόνο που η συνεταιριστική ΝΕΟΓΑΛ στη Δράμα ελέγχει το 90% των πωλήσεων γάλακτος και στην Καβάλα το 60%, τοπικά δηλαδή, ελέγχει μονοπωλιακά την αγορά!
Όσο για την αύξηση του ΦΠΑ, δεν φθάνει που επιβαρύνει το λαϊκό εισόδημα, αλλά στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται και ως επιχείρημα αποπροσανατολισμού των εργαζομένων ώστε οι ίδιοι να νιώθουν συνυπεύθυνοι για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης όπου εργάζονται.
Παρά τη φραστική καταδίκη αυτής της σύμβασης από τη ΓΣΕΕ, είναι εμφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενικευμένη επίθεση μείωσης αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και η ΝΕΟΓΑΛ λειτουργεί ως δοκιμαστική βολή. Κάπως έτσι το περασμένο καλοκαίρι λειτούργησε η σύμβαση του επιχειρησιακού σωματείου της εταιρείας φύλαξης G4S ως σάκος του μποξ απορροφώντας όλο το «μένος» της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, ενώ την ίδια στιγμή σε δεκάδες επιχειρήσεις οι μισθοί περικόπτονταν. Η αποτελεσματική πάλη ενάντια στο νόμο για τις Ειδικές Επιχειρησιακές Συμβάσεις θα επέβαλε μια κάθετη γραμμή άμυνας «δεν υπογράφουμε». Αντ’ αυτού η ΓΣΕΕ σε ειδική εγκύκλιό της προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις μέλη της απλά διατυπώνει τις αντιρρήσεις της και εξηγεί το πνεύμα και τον γράμμα του νέου νόμου.

Και δεύτερο κρούσμα
Πριν κατακάτσει ο «κουρνιαχτός» που σήκωσε η σύμβαση της ΝΕΟΓΑΛ, ένα μεγάλο εκδοτικό συγκρότημα της Μακεδονίας, η Εκδοτική Βορ. Ελλάδος (εκδίδει τον Αγγελιοφόρο), ξεκίνησε τη διαδικασία σύναψης επιχειρησιακής σύμβασης. Με αίτημά της στις 4/1 καλούσε σε συνάντηση τα κλαδικά σωματεία χθες (7/1) για υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με μειώσεις μισθών και ημερομισθίων, επικαλούμενη την οικονομική κρίση. Η ιδιομορφία της συγκεκριμένης επιχείρησης είναι η ιδιοκτησία της: Μπόμπολας, Ψυχάρης και Μπακατσέλος. Άλλη μια απόδειξη για ποιον φτιάχνονται οι νόμοι του Μνημονίου…

Γιώργος  Κατερίνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!