Επιχειρησιακά «σωματεία» και ΔΕΚΟ εφαρμόζουν το Μνημόνιο.

«Και οι δύο πλευρές, με κυρίαρχο γνώμονα τη νόμιμη λειτουργία, κατ’ εφαρμογή της διατάξεως της παραγράφου 7 του άρθρου 2 του Ν. 3845/2010 σχετικά με τα μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και του ΔΝΤ, συμφωνούν…».
Όχι, δεν πρόκειται για κυβερνητική ανακοίνωση, αλλά για το προοίμιο της διμερούς συλλογικής σύμβασης που υπέγραψαν δυο σωματεία εργαζομένων της εταιρίας φύλαξης G4S, με τον εργοδότη τους, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ προβλέπει μηνιαίες αμοιβές για επταήμερη κυλιόμενη εργασία 640 ευρώ, 100 ευρώ λιγότερα από το κατώτατο όριο των 739,56 ευρώ που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Η πρόκληση των «πρόθυμων» συνδικαλιστών γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αφού η σύμβαση αυτή αφορά παροχή εργασίας σε μια δημόσια εταιρία, τον ΗΣΑΠ. Είναι γνωστή η προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει τη μνημονιακή απαίτηση να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών και όλες μαζί της ΕΓΣΣΕ. Όσο κι αν η υπουργός Εργασίας εμφανίζεται επικοινωνιακά να «ανθίσταται» στις πιέσεις, φαίνεται ότι επιλέχτηκε ο έμμεσος τρόπος κατάργησης και αυτής της ΕΓΣΣΕ που έσπευσε να υπογράψει η ΓΣΕΕ. Η επιχειρησιακή σύμβαση της εταιρίας φύλαξης δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε προέκυψε από το πουθενά. Άλλωστε, πριν πέσει ο κουρνιαχτός που σήκωσε, αποκαλύφθηκε και νέα επιχειρησιακή σύμβαση που σπάει τον κατώτατο μισθό.

Ποιος ο ρόλος του ΗΣΑΠ;
Από την πρώτη στιγμή οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων, ανέδειξαν και μια άλλη πλευρά, η οποία είναι εξίσου σοβαρή. Oι δημόσιοι οργανισμοί, για να πάψει το φαινόμενο της υπερεκμετάλλευσης που ασκούν οι εργολάβοι-δουλέμποροι, υποχρεώθηκαν από πρόσφατο νόμο (3863/2010) να εφαρμόζουν αυστηρά την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία και σε αντίθετη περίπτωση να καταγγέλλουν τις συμβάσεις. Στην περίπτωση της G4S, ο ΗΣΑΠ από τον περασμένο Ιούνιο που έχει υπογραφεί αυτή η σύμβαση, εμφανίζεται να σιωπά. Αν πιστέψουμε, όμως, τα όσα συνυπέγραψαν οι «εκπρόσωποι» των εργαζομένων με την εργοδότρια εταιρία, στη συγκεκριμένη σύμβαση κατέληξαν λαμβάνοντας υπόψη και τους όρους της σύμβασης με την ΗΣΑΠ Α.Ε. Ο οποίος οργανισμός είναι γνωστό ότι πιέζεται να ρίξει στο 40% το κόστος των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Τόσο η ΓΣΕΕ, όσο και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έσπευσαν να καταγγείλουν αυτή τη σύμβαση και τους συνδικαλιστές που την υπέγραψαν, ως «εφιάλτες», «εργοδοτικούς», «πέμπτη φάλαγγα» και ζητούν να μην ισχύσει, αφού και τυπικά είναι παράνομη. Στο χώρο των εταιριών φύλαξης δρα και Ομοσπονδία (ΟΜΥΠΑΕ), η οποία στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ καταγγέλθηκε ως εργοδοτική και οργάνωση-σφραγίδα και έγινε ένσταση για τη συμμετοχή των αντιπροσώπων της. Παρόλα αυτά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τη δέχτηκε ως νόμιμη, γεγονός που αποδεικνύει και τον υποκριτικό χαρακτήρα των σημερινών καταγγελιών.

Και στην Ημαθία
Η δεύτερη επιχειρησιακή σύμβαση που αποκαλύφθηκε αφορά την εταιρία Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών Α.Ε. στην Ημαθία. Η νέα αυτή δoσιλογική σύμβαση αναφέρει επίσης στο προοίμιό της ότι λαμβάνει υπόψη τις «κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν, την εισοδηματική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και την κατάσταση του εργοστασίου Πλατέος μετά την πυρκαγιά της 16ης Δεκεμβρίου 2007». Οι εκεί «πρόθυμοι» υπερασπιστές της κυβερνητικής πολιτικής του Μνημονίου, τρία χρόνια μετά από μια πυρκαγιά, αποφάσισαν να διαμορφώσουν τους κατώτατους μισθούς στα 701,79 ευρώ για όσους δεν είναι απόφοιτοι γυμνασίου, 715,29 ευρώ για τους απόφοιτους γυμνασίου και 728,79 ευρώ για τους απόφοιτους λυκείου… Όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν τελειώσει ούτε γυμνάσιο, βρίσκονται δηλαδή στη χαμηλότερη βαθμίδα ειδίκευσης, θα χρειαστούν 8 χρόνια προϋπηρεσίας για να φθάσουν να παίρνουν τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Σύμβασης!

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!