Ερώτηση προς την Κομισιόν του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή

 

Ερώτηση προς την Κομισιόν για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2019 και μετά, οι οποίες ψηφίστηκαν στη Βουλή, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής.

Στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής συσχετίζει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που γνωστοποιήθηκε στον ελληνικό Τύπο στις 10/05, με απολύτως ανάλογη απόφαση του ίδιου Δικαστηρίου το 2012, επί της οποίας είχαν υπάρξει και σχετικές δηλώσεις από την πλευρά της Κομισιόν.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, υπενθυμίζει ότι, όταν ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., το 2013, κ. Όλι Ρεν, είχε ερωτηθεί για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ως αντισυνταγματικές διατάξεις του Μνημονίου, ιδίως όσον αφορά σε συνταξιοδοτικά θέματα Δημοσίου, απάντησε ότι: «Κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε., τα κράτη-μέλη θα πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που κατοχυρώνονται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.».

«Η συμμόρφωση των μέτρων του προγράμματος με τις διατάξεις του ελληνικού δικαίου και του ελληνικού συντάγματος, καθώς και με άλλες συναφείς διεθνείς υποχρεώσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει να διασφαλίζεται από τα ελληνικά δικαστήρια. Οι ελληνικές αρχές δεν μας πληροφόρησαν για την ύπαρξη προβλήματος με τα μέτρα του νόμου 4093/2012. Εάν διαπιστωθεί ότι κάποια μέτρα παραβιάζουν το σύνταγμα ή την ελληνική νομοθεσία, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να τροποποιηθούν από τις ελληνικές αρχές».

Συνεχίζοντας, ο Νίκος Χουντής, αναφέρει ότι, πολύ πρόσφατα, «την 10/05, έγινε γνωστό στον Τύπο ότι, το ίδιο Ανώτατο Δικαστήριο, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκρινε εκ των προτέρων ως αντισυνταγματικές τις περικοπές κυρίων και επικουρικών συντάξεων από το 2019, οι οποίες συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς και πρόκειται να ψηφιστούν την 18.05.2017 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», διότι, «οι εν λόγω περικοπές είναι αντίθετες με το Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και διότι εκλήθη να γνωμοδοτήσει επί ενός νομοσχεδίου δημοσιονομικού ενδιαφέροντος που προβλέπει περικοπές ύστερα από 2 χρόνια, χωρίς αναλογιστική μελέτη, όπως προβλέπουν η νομοθεσία και η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, και αφού υπενθυμίζει ότι «η ικανοποίηση της προηγούμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, περί αντισυνταγματικότητας, ακόμη εκκρεμεί και ότι, η νέα πρόκειται να επισημοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα», ζητά από την Κομισιόν να απαντήσει εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει ότι «σκοπεύει να αποσύρει τις, κρινόμενες ως αντισυνταγματικές, διατάξεις του νομοσχεδίου, όταν η ανωτέρω απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επισημοποιηθεί» και εάν προτίθεται να «εξετάσει αν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που κατοχυρώνονται από το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, εφόσον Ανώτατο Δικαστήριο κράτους-μέλους διαπιστώνει παραβίαση».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!