Καθ’ όλη την τελευταία βδομάδα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν την κυβέρνηση Ερντογάν να προετοιμάζει την απομάκρυνση των πληθυσμών που έχουν κατασκηνώσει στις Καστανιές και σε άλλα σημεία των ελληνοτουρκικών συνόρων, με αφορμή την απειλή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η τούρκικη προπαγάνδα πρόβαλε πλάνα με συνεργεία απολύμανσης στην περιοχή, με μεταφορά των ανθρώπων αυτών σε άλλες περιοχές για να πείσει πως εννοεί τα λόγια της. Αυτό δημιούργησε την ψευδαίσθηση και στην εδώ πλευρά ότι η κρίση στον Έβρο οδεύει προς το τέλος της. Τα πραγματικά δεδομένα όμως δείχνουν πως η Τουρκία, συνεχίζει τον πόλεμο φθοράς στα βορειοανατολικά σύνορα μας. Και αυτή τη βδομάδα συνεχίστηκαν οι καθημερινές προσπάθειες από ομάδες νεαρών να δημιουργήσουν φθορές στον φράχτη και να περάσουν από την «ουδέτερη ζώνη» σε ελληνικό έδαφος, συνεπικουρούμενες και από δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής που με συνεχείς ρίψεις δακρυγόνων δημιουργούσαν σκηνικό έντασης. Μόνο κατά την Παρασκευή, σύμφωνα με δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων φάνηκε να υλοποιείται σε ένα βαθμό ο σχεδιασμός για διάλυση του καταυλισμού και μεταφορά των ανθρώπων αυτών ξανά στην ενδοχώρα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως η Τουρκία δεν θα επαναφέρει όποτε θελήσει την πίεση ή ότι παραιτείτε απ’ τις επιδιώξεις για γκριζάρισμα της περιοχή.

 

Εν κρυπτώ δημιουργία δομών προσφύγων

Την ευκαιρία που της δίνει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί απ’ την πανδημία του κορωνοϊού, αξιοποιεί η ελληνική κυβέρνηση και στο προσφυγικό προωθώντας τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε διάφορες περιοχές της χώρας. Με fast-track διαδικασίες, εν κρυπτώ, με την κοινή υπουργική 2945/2020, η κυβέρνηση παρακάμπτει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, που κατά το παρελθόν είχαν μπλοκάρει παρόμοιες αποφάσεις, και αποφασίζει να εγκαταστήσει πληθυσμούς σε 28 περιοχές, αλλού σε εν λειτουργία δομές, αλλού επαναλειτουργώντας παλιότερα hot-spot, αλλού αξιοποιώντας χώρους ξενοδοχείων. Την ίδια στιγμή, αν συνυπολογιστεί και η ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδιασμού, πέρα απ’ την μεγαλύτερη αστυνόμευση, σχετικά με την έκθεση των πληθυσμών αυτών στον κορωνοϊό, όπως δείχνει η κατάσταση στα υπάρχοντα hot-spot, η απόφαση αυτή, αποκτά άλλη μία επικίνδυνη διάσταση. Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, αντί να υπάρξουν τολμηρές αποφάσεις στην κατεύθυνση αποσυμφόρησης της χώρας μας απ’ τους μεταναστευτικούς και προσφυγικούς πληθυσμούς, η κυβέρνηση προωθεί τη μονιμοποίηση της εγκατάστασής τους, κατ’ εντολή της Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή άλλη μια απόφαση της Ε.Ε., έρχεται να εμπλέξει την χώρα μας στους σχεδιασμούς διαχείρισης του μεταναστευτικού. Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας θα συμμετάσχει στην επιχείρηση «Ειρήνη» για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη που συναποφάσισαν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μεταξύ άλλων η χώρα μας θα διαθέσει ένα λιμάνι ως τόπο «πρώτης αποβίβασης» προσφύγων και μεταναστών που διασώζονται στα πλαίσια των περιπολιών, με την δέσμευση για την κατανομή τους σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Με αυτά και μ’ αυτά, η Ελλάδα μετατρέπεται βήμα το βήμα στο επίσημο hot-spot της Ευρώπης, στην μοναδική πύλη εισόδου, φιλτραρίσματος και εγκατάστασης των μεταναστευτικών ροών.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!