Της Ελένης Σωτηρίου*

 

Μας απομένει μόλις ένας μήνας για να δώσουμε μια κρίσιμη, τριπλή εκλογική μάχη. Ακούγεται τυποποιημένο, αλλά χρειαζόμαστε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Τη χρειαζόμαστε όλες και όλοι: φυσικά τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος αλλά, ακόμη περισσότερο, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που ασφυκτιά, θυμώνει ή απελπίζεται. Τη χρειαζόμαστε επειδή μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φωτίσει την προοπτική μιας πραγματικής διεξόδου από τη σημερινή αβίωτη κατάσταση.

Και είναι εφικτή μια μεγάλη νίκη, ένα γερό χαστούκι στις δυνάμεις της διαρκούς καταστροφής, μια νίκη που θα ανοίξει το δρόμο προς μια βαθιά πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει με τη σειρά της κουράγιο στους λαούς του Eυρωπαϊκού Νότου (και όχι μόνο!), που θα μας το «ανταποδώσουν» προσφέροντας το απαραίτητο οξυγόνο στη δύσκολη προσπάθειά μας για τη σωτηρία της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας μέσα από την ανόρθωση της χώρας.

Αλλά για να γίνει πραγματικότητα το εφικτό, βασική προϋπόθεση είναι να κερδίσουμε ξανά την καρδιά και το νου του λαού μας, προβάλλοντας την αποφασιστικότητά μας να συγκρουστούμε και να υλοποιήσουμε τις βασικές δεσμεύσεις μας. Γι’ αυτό οφείλουμε να μιλήσουμε στο λαό με θάρρος, με ειλικρίνεια, χωρίς να κρύβουμε τις δυσκολίες αλλά και με την πίστη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και θέλει να τον υπηρετήσει, κι έτσι να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του.

Ο αποπροσανατολισμός θα αποτύχει

Στο μεταξύ, το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα παίζει τα ρέστα του. Αφού απέτυχε να ανασυστήσει την κεντροαριστερά μέσα από τις Ελιές με το ξοφλημένο πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ, δοκιμάζει και τα Ποτάμια και πολλά άλλα σχέδια – κι ακόμη είμαστε στην αρχή. Πρέπει λοιπόν, και μέσα στον πυρετό της εκλογικής μάχης, να έχουμε διαρκώς στο νου μας τον κίνδυνο που εκπροσωπεί η απόπειρα της κεντροαριστερής ανασύστασης, κεντρικός στόχος της οποίας είναι η άσκηση συνεχούς πίεσης προς το ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μετατοπιστεί και ο ίδιος για να πάψει να τους απειλεί.

Όμως, με τον αγώνα όλων μας, και αυτή η επιχείρηση χτυπήματος του ΣΥΡΙΖΑ (της μοναδικής δηλαδή πραγματικής εναλλακτικής λύσης που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα!) θα αποτύχει. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να μπλεχτούμε σε ψευτοδιλημματικές καταστάσεις και να τους αφήσουμε να αλωνίζουν και να αποπροσανατολίζουν. Αντίθετα, με τις δεσμεύσεις και τα συγκεκριμένα μέτρα που επανέλαβε και ο Αλέξης Τσίπρας στις πρόσφατες περιοδείες του, επαναφέρουμε συνεχώς την ουσία στο επίκεντρο της εκλογικής μάχης: Τελειώνουμε με την υπόδουλη κυβέρνηση και ανοίγουμε το δρόμο για μια νέα Ελλάδα σε μια άλλη Ευρώπη.

 

Η άλλη Ευρώπη είναι εφικτή

 

Αλλά εδώ ακριβώς πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο, αξιοποιώντας το λίγο χρόνο που μένει, ώστε να μιλήσουμε και να πείσουμε για το ευρωπαϊκό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς νοσταλγίες για ένα όραμα ευρωπαϊκής τάχα ολοκλήρωσης, που διαψεύστηκε με τον πιο παταγώδη και τραγικό τρόπο. Και χωρίς φαντασιώσεις για την επιστροφή σε μια προηγούμενη κατάσταση, που δεν παίρνουν υπόψη τα σημερινά δεδομένα και την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σήμερα είναι σαφές ότι η γερμανοκρατούμενη Ευρώπη, η Ευρώπη των ολοένα και πιο αυτονομημένων και ανεξέλεγκτων «αγορών», η Ευρώπη των «θεσμών» που δεν έχουν εκλεγεί από κανέναν και δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, έχει φτάσει στα όριά της. Με αυτήν την Ευρώπη θα συγκρουστούμε με κάθε τρόπο: Συμβάλλοντας στη δημιουργία του μετώπου των χωρών του Νότου ενάντια στη μετατροπή τους σε αποικίες χρέους υπό γερμανική επικυριαρχία. Προωθώντας τη συνεργασία των λαών όλης της Ευρώπης και την πολιτική συγκρότησή της πάνω σε νέες βάσεις, με ισοτιμία, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία. Καταπολεμώντας τις εγκληματικές και τυχοδιωκτικές επεμβάσεις τύπου Ουκρανίας. Υποστηρίζοντας την κυριαρχία των εθνικών κοινοβουλίων και τη δημιουργία ενός πραγματικού και όχι διακοσμητικού Κοινοβουλίου των λαών της Ευρώπης.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, επειδή μπορεί να εκφράσει την ανάγκη και τον πόθο της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας για μια νέα Ελλάδα. Επειδή συμβάλλει στη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για μια άλλη Ευρώπη. Επειδή, τέλος (μα όχι τελευταίο σε σημασία), τον ΣΥΡΙΖΑ κοιτούν με ελπίδα και προσμονή δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι και έξω από την Ελλάδα!

 

* Η Ελένη Σωτηρίου είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ,

υποψήφια ευρωβουλευτής

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!