• Βαρύ το πλήγμα για το σχέδιο «εθνικής συνεννόησης» και την «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» ο διορισμός του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή. Ευτυχώς, γυρνάει η «Μαρία» -όπως την προσφωνούν και μερικοί σ.- που τελείωσε την αντίστοιχη πετυχημένη της καριέρα…

 

  • Υψηλά στελέχη του κόμματος πήραν θέση για το κείμενο που υπέγραψαν 62 για την Κύπρο: Κριτική για «νεοαποικιακή λογική», για προσδοκίες από την «ελληνική ψυχή», για «αριστερό, ενιαίο αμυντικό δόγμα». Δεν ξέρω τι είναι πιο σοβαρό. Ότι μάλλον δεν το έχουν διαβάσει καν; Ή ότι υπάρχει πρόβλημα αντιληπτικής ικανότητας;

 

  • Μπορεί, πάλι, να φταίει ότι κάποιοι θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ συνέχεια της Ανανεωτικής Αριστεράς και άρα φορέα των βασικών της αντιλήψεων σε αυτά τα ζητήματα. Γιατί, ως γνωστόν, συνέχεια του ελληνικού έθνους δεν υπάρχει, αλλά η ιστορική συνέχεια ΚΚΕ (εσ.)-ΕΑΡ-ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιατάρακτη…

 

  • Όπως αδιαπραγμάτευτος είναι και ο θαυμασμός του ΑΚΕΛ από πολλούς που, κατά τα άλλα, «δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους».

 

  • Όσο για τη… χειρουργική λογοκρισία που έπεσε από Μέσα Ενημέρωσης του κόμματος για το εν λόγω κείμενο, τι να πει κανείς… Κάποιοι σύντροφοι έχουν μια περίεργη «α λα καρτ» αίσθηση για τη δημοκρατία.

 

  • Παρακολούθησα βιντεοσκοπημένη μια διάλεξη του αντιπροέδρου της Βολιβίας, Γκαρσία Λινέρα στο 6ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοσοφίας (Βενεζουέλα 2011) με θέμα Κράτος, επανάσταση και οικοδόμηση της ηγεμονίας. Φρέσκες και ζωντανές ιδέες. Ενδιαφέροντα στοιχεία: Ο τονισμός των «πρωτότυπων καταστάσεων» που δεν επιδέχονται ούτε έτοιμες ούτε απλοϊκές απαντήσεις. Η έμφαση που δίνει στα κινήματα και τη λαϊκή συμμετοχή την ώρα που προσπαθεί να αναλύσει το κράτος και την κυβέρνηση. Ο σεβασμός αλλά και η αξιοποίηση όλων των αγωνιστικών εμπειριών και παραδόσεων.

 

  • Ενημερώνομαι ότι η συνάντηση αντιπροσωπειών ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ έγινε σε καλό κλίμα… Ελλείψει πολιτικού κινήματος, κοντεύει να φαίνεται λογικό να επενδύονται ελπίδες σε κάθε είδους συνεργασία. Πάντως, η σωτηρία της χώρας δεν περνάει μέσα από τη διάσωση της ΔΗΜΑΡ.

 

  • Επίσης, δεν καταλαβαίνω αυτή τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση αποκλείεται να βρει τους 180. Η ελληνική πολιτική ιστορία είναι, εκτός των άλλων, γεμάτη από εξαγορές βουλευτών. Βεβαιότητες γενικώς δεν υπάρχουν. Πόσο μάλλον, όταν αναφερόμαστε στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι και χωρίς την ενεργή παρουσία του λαού.

 

  • Πολύ καλή ιδέα η φορολόγηση των μικρομεσαίων στρωμάτων αλλά ως δεύτερο κύμα της σκληρά ταξικής πολιτικής μας. Μπορούμε πρώτα να ξεκινήσουμε από τους επενδυτές της blackrock και άλλων ευαγών ιδρυμάτων.

 

  • Η στήλη θα επανέλθει με τον Δρόμο που θα κυκλοφορήσει στις 30 Αυγούστου. Το καλοκαίρι, πάντως, προσφέρεται για να σκεφτεί κανείς έξω από τους συνηθισμένους ρυθμούς και τις γνώριμες διαδικασίες. Για το τι έγινε αυτή τη χρονιά και πώς μπορεί να είναι διαφορετική η επόμενη. Καλή αντάμωση!

 

Αηδόνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!