Πολιτική ηγεσία, αντιπολίτευση, πολίτες, εταιρίες, εναλλακτικά μοντέλα και κυρίαρχα, συγκρούονται στο χρυσοφόρο πεδίο των απορριμμάτων.

Στον τομέα των εταιριών, το τοπίο είναι ομιχλώδες, μιας και αποτελούν σχεδόν πάντα, κοινοπραξίες, και πολλά από τα «ελληνικά» εργολαβικά σχήματα στηρίζονται σε ένα πλήθος, κυρίως ευρωπαϊκών, εταιριών, των οποίων την εμπειρία και την οικονομική επιφάνεια επικαλούνται. Μερικές από αυτές είναι η ΤΕΡΝΑ, συμφερόντων Περιστέρη, Άκτωρ-Ηλέκτωρ, συμφερόντων Μπόμπολα, Archirodon-Intrakat-Εnvitec, η κυπριακή J&P και άλλες. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα έργα μέχρι τώρα έχουν «μοιραστεί», με την ΤΕΡΝΑ να αναλαμβάνει την Πελοπόννησο και την Άκτωρ τη Δυτική Μακεδονία. 
Όμως, οι αντιστάσεις, αυξάνονται διαρκώς. Υπήρξε, έπειτα από αγώνες, ακύρωση σχεδιασμών και έργων, όπως στην Ημαθία, τη Βοιωτία, τον Βόλο και την Κερατέα, αναθεώρηση σχεδιασμών, όπως στην Στερεά Ελλάδα, ή της δυναμικότητάς τους, όπως στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες. Υπήρξαν επίσης τοπικές αντιστάσεις στην Ηλεία, την Ευκαρπία και την Πελοπόννησο, αλλά και κοινωνικές πρωτοβουλίες με τη μορφή κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων. Μάλιστα, το Σάββατο 25/1/2014, πραγματοποιήθηκε συνάντηση συλλογικοτήτων της Β. Ελλάδας, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, μετά από πρόσκληση της Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ) και της Πρωτοβουλίας για την κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων. Ακόμα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ στράφηκε ενάντια στο νέο μοντέλο διαχείρισης, τονίζοντας πως καταστρέφει το περιβάλλον, εκπαραθυρώνει την τοπική αυτοδιοίκηση και αυξάνει τα δημοτικά τέλη.
Η νέα χρυσή εποχή των σκουπιδιών είναι εδώ και όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στον Δρόμο ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πετράκος, «ο περίφημος ανταγωνιστικός διάλογος που επέλεξε η ηγεσία της Περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι αυτό που λέμε… η νέα γενιά των ΣΔΙΤ. Είναι χειρότερη και από τις ΣΔΙΤ των αυτοκινητόδρομων, τους οποίους εν τέλει κλήθηκαν να ξαναπληρώσουν οι φορολογούμενοι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κ. Τατούλης τους ξεπέρασε όλους. Οι νομαρχιακές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του, θα εξετάσουμε κάθε νόμιμο τρόπο, ακόμα και προσφυγή σε ευρωπαϊκά σώματα, ώστε να ακυρώσουμε τη διάταξη».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!