Συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο της Αθήνας πραγματοποίησαν την Τρίτη σχολικοί φύλακες, απολυμένες καθαρίστριες και εκπαιδευτικοί. Κατέφθασε αμέσως ισχυρή αστυνομική δύναμη και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες δεκάδων πολιτών, βουλευτών και δημοσιογράφων, διέταξε τη γενική απαγόρευση εισόδου στο κτίριο και εξέδωσε ανακοίνωση που κάνει λόγο για «πρωτοφανή κίνηση σε προεκλογική περίοδο».
Οι καταληψίες συγκεντρώθηκαν στο χώρο του δημοτικού συμβουλίου και παρέμειναν εκεί αρκετές ώρες καλώντας τον κόσμο να συνδράμει ενεργά στη μάχη που δίνουν ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές της εξαθλίωσης και της ανεργίας.  Έξω από το κτίριο συγκεντρώθηκαν περίπου 300 άτομα με ντουντούκες και πανό, για να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους, και παρέμειναν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις των ΜΑΤ έως τη λήξη της κατάληψης.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς αυτό το Σαββατοκύριακο βλέπουν την πόρτα της οριστικής εξόδου από το Δημόσιο χιλιάδες σχολικοί φύλακες και εκπαιδευτικοί για τους οποίους δεν άνοιξαν θέσεις προς μετακίνηση. Πρόκειται για τους δύο κλάδους που τέθηκαν πρώτοι, μαζί με τους οδηγούς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Ιούλιο εγκαινιάζοντας τον νέο μηχανισμό διαθεσιμότητας που συμφωνήθηκε με τους δανειστές. Σειρά σ’ αυτήν την καρμανιόλα των απολύσεων θα λάβουν οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, μια και το οκτάμηνό τους λήγει στα μέσα Μαΐου.

Απόφαση από το Πρωτοδικείο Πρέβεζας
Υπάρχει εν τούτοις και το «καταφύγιο» της Δικαιοσύνης: το Μονομελές Πρωτοδικείο Πρέβεζας δικαίωσε 15 σχολικούς φύλακες που είχαν υποβάλει αγωγή κατά του καθεστώτος της διαθεσιμότητας στο οποίο είχαν περιέλθει και θα έληγε στις 23 Μαρτίου. Με την 117/2014 απόφασή του, το Πρωτοδικείο δέχεται την αγωγή των σχολικών φυλάκων της Πρέβεζας και αναγνωρίζει ότι η μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους με την ένταξή τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας και την περικοπή του μισθού τους είναι παράνομη και καταχρηστική. Παράλληλα, υποχρεώνει τον δήμο Πρέβεζας να αποδέχεται τις υπηρεσίες των σχολικών φυλάκων με τους ίδιους όρους και να καταβάλει τις πλήρεις αποδοχές τους, όπως ίσχυαν πριν τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Ζ.Ρ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!