Η κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους του καταυλισμού Παλαιστινίων προσφύγων Γιαρμούκ, στα περίχωρα της Δαμασκού, από τους Tζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, έχει πυροδοτήσει συγκρούσεις με Παλαιστίνιους μαχητές, αλλά και πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις.
Η εισβολή των ορδών του Ισλαμικού Κράτους φαίνεται να δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο Γιαρμούκ που λόγω και της σημαντικής θέσης του στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Συρίας, εδώ και τρία χρόνια, υφίσταται τις συνέπειες του αιματηρού εμφυλίου. Εισβολές διαφόρων ενόπλων ομάδων, συγκρούσεις, ανάμιξη κάποιων Παλαιστινίων στον εμφύλιο μέσα από διαφορετικές παρατάξεις, παρά την επιθυμία των περισσοτέρων παλαιστινιακών παρατάξεων για ουδετερότητα, βομβαρδισμοί και αποκλεισμός από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος που έφερε λιμό με δεκάδες νεκρούς από ασιτία, έκαναν τον πληθυσμό να μειωθεί από 160.000, κυρίως Παλαιστίνιους, σε μόλις 18.000. Τώρα υπολογίζεται ότι ακόμα 500 οικογένειες, περίπου 2.500 κάτοικοι έχουν διαφύγει μετά την εισβολή του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με δηλώσεις Παλαιστίνιου αξιωματούχου στη Δαμασκό.
Υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον 40 νεκρούς (8 εκ των οποίων άμαχοι) στις μάχες. Άλλες αναφορές μιλούν για τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιους πρόσφυγες νεκρούς. Κάποιοι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν το Μέτωπο Αλ Νούσρα, τοπικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, ότι άνοιξε το δρόμο στους Tζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, παρ’ ότι υποτίθεται πως είναι αντιμαχόμενες παρατάξεις. Παλαιστινιακά Μέσα αναφέρουν ότι οι μάχες με τους Παλαιστίνιους υπερασπιστές του στρατοπέδου προσφύγων, ανάμεσά τους τις ταξιαρχίες Ακνάφ Μπέιτ Αλ Μακντίς που φέρονται να πρόσκεινται στη Χαμάς, συνεχίζονται. Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, εκπροσώπου της PLO, λένε ότι οι Tζιχαντιστές έχουν ήδη απωθηθεί από κάποιες περιοχές και ότι από το 90% που ήλεγχαν, τώρα ελέγχουν το 60%.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις. Αξιωματούχοι της Χαμάς μιλούν για πισώπλατο μαχαίρωμα που ευνοεί μόνο το Ισραήλ και κάνουν έκκληση για αραβική και ισλαμική παρέμβαση για να σωθεί το Γιαρμούκ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε να ανοίξει ανθρωπιστική δίοδος. Αντιπροσωπεία της PLO συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του συριακού καθεστώτος Φαϊσάλ Μεκντάντ, που φέρεται να υποσχέθηκε παροχή ανθρωπιστικής αλλά και στρατιωτικής βοήθειας, χωρίς όμως απευθείας εισβολή των συριακών δυνάμεων. Όμως, ο υπουργός Συμφιλίωσης Άλι Χάινταρ μίλησε για ανάγκη στρατιωτικής λύσης και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για συμμετοχή των συριακών καθεστωτικών δυνάμεων. Οι παλαιστινιακές παρατάξεις στη Συρία αναμένεται να συναντηθούν σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν, κάτι όχι και τόσο εύκολο δεδομένης της διαφορετικής μέχρι τώρα στάσης τους στον συριακό εμφύλιο.
Το αν και πότε αλλά κυρίως από ποιους θα εκδιωχθούν οι Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από το στρατηγικής σημασίας Γιαρμούκ, είναι ένα ζήτημα που άπτεται των διαφορετικών συμφερόντων στην περιοχή.
Σύλλογος Ιντιφάντα