Γιατί πρέπει να μείνει στα χέρια του Δήμου Θερμαϊκού

του Σπύρου Κουζινόπουλου*

 

Ήταν το καλοκαίρι του 1966, τη χρονιά που εγκαταστάθηκα στη Θεσσαλονίκη, όταν ένα μεσημεράκι επιβιβαστήκαμε με ένα φίλο από τον Λευκό Πύργο στο καραβάκι «Λευκή», ένα από τα πολλά που εκτελούσε δρομολόγια προς την ανατολική ακτή του Θερμαϊκού, για να κολυμπήσουμε στην πλαζ της Αγίας Τράδας αλλά και για να συμμετάσχουμε στα περίφημα beach party που οργάνωνε εκεί κάθε Σαββατοκύριακο η εφημερίδα Θεσσαλονίκη.

Εκείνα τα πάρτι, ψυχή των οποίων ήταν τότε οι δημοσιογράφοι Γιώργος Φωτιάδης και Γιάννης Νέγρης, είχαν γνωρίσει μέρες δόξας και συνωθούνταν, εκτός από τους εκατοντάδες νέους που κατέφθαναν εκεί, και τα ελάχιστα γνωστά συγκροτήματα των Ολύμπιανς, των Ρενάλντι, των Τρελών Παιδιών, των Σνόουμπολς, των Βόρειων, των Απ Τάιτ κ.ά. για να παίξουν πάνω στην άμμο, γνωρίζοντας την αποθέωση.

Βλέπετε, η πανέμορφη παραλία στο ψαροχώρι της Αγίας Τριάδας, είχε γίνει διάσημη στους Θεσσαλονικείς όχι μόνο για τα πεντακάθαρα νερά, την πλαζ και το κοινοτικό αναψυκτήριο «Άκτιον» που είχαν διαμορφωθεί από το 1957, αλλά και γιατί εκεί, καθώς και στο γειτονικό κάμπινγκ, είχαν γίνει τα γυρίσματα, το 1964, της γνωστής ταινίας της Φίνος Φιλμ Κάτι να καίει, με πρωταγωνιστές τους Ντίνο Ηλιόπουλο, Ρένα Βλαχοπούλου, Μάρθα Καραγιάννη, Χλόη Λιάσκου, Έλενα Ναθαναήλ και Κώστα Βουτσά. Η ταινία είχε σημειώσει τεράστια επιτυχία, καθώς είχε κόψει συνολικά 660.791 εισιτήρια και από τις 92 ταινίες της χρονιάς, είχε καταλάβει την 1η θέση.

Το Άκτιον όπως ήταν τη δεκαετία του '60
Το Άκτιον όπως ήταν τη δεκαετία του ’60

 

Προκλητική αδιαφορία και αδιαφανείς διαδικασίες

Η πλαζ της Αγίας Τριάδας και το στολίδι της, το «Άκτιον», δούλεψε αποδοτικά τα επόμενα χρόνια, όμως την τελευταία δεκαετία, με την επίδειξη προκλητικής αδιαφορίας, περίεργων μεθοδεύσεων και αδιαφανών διαδικασιών από τις μέχρι τώρα δημοτικές αρχές της περιοχής, αφέθηκε σε πλήρη απαξίωση, για να μετατραπεί σε εστία βρομιάς και ρύπανσης.

Πρόκειται για μία υπέροχη θέση στην παραλία της Αγίας Τριάδας, πλάι στο κύμα, που καλύπτει συνολικά 1.558,69τ.μ., με κτήριο εμβαδού 397,06τ.μ. και υπαίθριο χώρο με εμβαδόν 9.900τ.μ.

Σήμερα, σε ένα χώρο που άλλοτε έσφυζε από ζωή και έδινε δουλειά στους κατοίκους της περιοχής, συναντά κανείς ένα άθλιο κουφάρι, με σπασμένα παράθυρα, γκρεμισμένα μπετά, σκουριασμένα σίδερα, μπάζα πεταμένα, βρώμικη αμμουδιά, αποθήκες ξεκλείδωτες με τρωκτικά και σκουπίδια παντού.

Εκμεταλλευόμενη την πλήρη εγκατάλειψη και απαξίωση του χώρου, η δημοτική αρχή του Δήμου Θερμαϊκού, έφερε θέμα τις προάλλες στο δημοτικό συμβούλιο για τη διενέργεια δημοπρασίας προς εκμίσθωσή του σε ιδιώτη.

Κι όμως, αντί να βγει στο σφυρί από τη Διοίκηση του Γιάννη Μαυρομάτη ένα ακόμη περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Θερμαϊκού, θα μπορούσε να γίνεται η εκμετάλλευση του «Άκτιον», μετά από τις αναγκαίες εργασίες επισκευής και συντήρησής του, από τον ίδιο τον δήμο. Έτσι, όχι μόνο θα αποτελούσε πλουσιοπάροχη πηγή εσόδων για το δημοτικό ταμείο, αλλά ταυτόχρονα θα έδινε τη δυνατότητα να βρουν εκεί δουλειά αρκετοί άνεργοι νέοι της περιοχής.

Το Άκτιον όπως είναι σήμερα
Το Άκτιον όπως είναι σήμερα

 

Αυτή την ξεκάθαρη και συμφέρουσα για το δήμο θέση διατύπωσε ο τοπικός σύμβουλος Αγίας Τριάδας της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Βασίλης Σίσκος, όταν το θέμα μπήκε προς συζήτηση στο Συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Αγίας Τριάδας. Ενώ την ίδια θέση επανέλαβε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, όταν το θέμα συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού. Και συγκεκριμένα, να γίνει η ανακαίνιση του κτίσματος με έξοδα και συνεργεία του δήμου, η δε εκμετάλλευσή του από τον ίδιο τον δήμο με υπαλλήλους ή με προσλήψεις για το σκοπό αυτό.

Μάλιστα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Συμπολιτείας Θερμαϊκού διατύπωσαν και συγκεκριμένη, ιδιαίτερα συμφέρουσα για το δήμο πρόταση: Οι εργασίες επισκευής να γίνουν με το προσωπικό που θα προσληφθεί στο Δήμο Θερμαϊκού (230 άτομα), με βάση το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας Μακροχρόνια Ανέργων, ενώ και τα υλικά που θα απαιτηθούν καλύπτονται, με βάση το πρόγραμμα, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το «Άκτιον», το άλλοτε χαρακτηριστικότερο σημείο αναφοράς της Αγίας Τριάδας, συμπυκνώνει όλη την πρόσφατη ιστορία αυτού του τουριστικού χωριού του Θερμαϊκού. Και οι κάτοικοι με τους φορείς της περιοχής, αλλά και όλοι οι Θεσσαλονικείς, θα πρέπει να απαιτήσουν την παραμονή του στα χέρια του δήμου, αντί για το ξεπούλημά του. Δεδομένου ότι η σωστή αξιοποίηση του «Άκτιον» θα μπορούσε να αποβεί χρυσωρυχείο για το Δήμο Θερμαϊκού.

 

*Ο Σπύρος Κουζινόπουλος είναι δημοσιογράφος-συγγραφέας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Συμπολιτεία Θερμαϊκού

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!