«Δεν υπάρχουν ιδέες. Υπάρχουν μόνον ανθρώπινες υπάρξεις μέσα σε συγκεκριμένες καταστάσεις, οι οποίες δρουν και αντιδρούν με τον ειδοποιό τους εκάστοτε τρόπο· ένας απ’ αυτούς συνίσταται, σύμφωνα με την τρέχουσα ορολογία, στην παραγωγή ή υιοθέτηση ιδεών. …Oι ιδέες ούτε νικούν ούτε νικιούνται, η νίκη ή η ήττα τους εκπροσωπεί συμβολικά την επικράτηση ή την καθυπόταξη ορισμένων ανθρώπινων υπάρξεων»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

Ισχύς και Απόφαση, 1984

 

kondylhsΗ συμπλήρωση δεκαοχτώ χρόνων από τον θάνατο του Παναγιώτη Κονδύλη και η πρόσφατη -σχετικά- έκδοση του βιβλίου του Συντηρητισμός από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, παρακίνησαν το περιοδικό Νέο Πλανόδιον να προχωρήσει στη διοργάνωση συμποσίου από κοινού με το Ινστιτούτο Συντηρητικής Πολιτικής. Στο διήμερο Συμπόσιο (9 και 10 Απριλίου) θα μετέχουν πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, παλιοί αλλά και νέοι μελετητές της σκέψης του κορυφαίου στοχαστή οι οποίοι θα θίξουν ζητήματα πολιτικά, οικονομικά, ιστορικά αλλά και αμιγώς φιλοσοφικά με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν την νεοελληνική ιστορία και την παρούσα κρίση. Οι εργασίες του συμποσίου θα ανοίξουν με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: 2010-2016: Ευκαιρίες και χίμαιρες με συνομιλητές τους: Νίκο Ξυδάκη, Παντελή Μπουκάλα, Κώστα Μελά, Ανδρέα Ανδριανόπουλο και Γιάννη Κιουρτσάκη με συντονιστή τον διευθυντή του Νέου Πλανοδίου Κώστα Κουτσουρέλη. Την δεύτερη μέρα θα ακολουθήσουν οι παρακάτω τέσσερις συνεδρίες:

 

Α’ συνεδρία: Φιλόσοφοι και ιδέες

– Σωτήρης Γουνελάς: Ο Μαρξ, ο Κονδύλης και η Αρχαία Ελλάδα

– Γιώργος Ξηροπαΐδης: Είναι-προς-θάνατον: Κονδύλης και Χάιντεγγερ. Μια κριτική θεώρηση

– Πέτρος Πολυμένης: Διαθλάσεις ηδονισμού

 

Β’ συνεδρία: Διεθνής και ευρωπαϊκή πολιτική

– Κώστας Μελάς: Το Οικονομικό στην προβληματική του Π. Κονδύλη. Η περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κώστας Κουτσουρέλης: …Ο συγκλονιστικότερος και τραγικότερος της ανθρώπινης ιστορίας.

– Κυριάκος Μικέλης: Το Διεθνές και οι Ιδέες στον Παναγιώτη Κονδύλη

 

Γ’ συνεδρία: Περί μεθόδου, συγκριτικής και προσλήψεως

– Λεωνίδας Σταματελόπουλος: Ο Παναγιώτης Κονδύλης ως ιστορικός των ιδεών και το πρόβλημα της μεθόδου

– Γιώργος Αντωνιάδης: Finis Graeciae ή Οι αιτίες της παρακμής της σύγχρονης Ελλάδας: Γιανναράς και Κονδύλης

– Δημήτρης Δικαίος: Η πρόσληψη του Παναγιώτη Κονδύλη από τη γερμανική διανόηση

 

Δ’ συνεδρία: Ζητήματα Νεοελληνικής Ιστορίας

– Ηλίας Παπαγιαννόπουλος: Σκόρπιες μνήμες σε παράμερο τόπο: Ο Παναγιώτης Κονδύλης και το αίτημα της νεοελληνικής ιστορικότητας

– Κώστας Χατζηαντωνίου: Νευρωτική παραδοσιολατρεία και ευρωφιλικός παρασιτισμός: η παρακμή ως εθνική ενότητα

– π. Ευάγγελος Γκανάς: Κράτος και Εκκλησία. Ιστορία και προοπτικές μιας περίπλοκης σχέσης: ένα σχόλιο υπό την προοπτική του έργου του Παναγιώτη Κονδύλη

Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της 7ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, Πανόρμου 59, με ελεύθερη είσοδο.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!