Οι Σύγχρονες Βαβέλ είναι ένα βιβλίο που έγραψε ο Γ. Ρακκάς του Μένουμε Θεσσαλονίκη, για το μεταναστευτικό ζήτημα και στηρίζεται στην έρευνα που εκπόνησε στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής για τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη δεκαετία στον Άγιο Παντελεήμονα της Αχαρνών· μια γειτονιά του αθηναϊκού κέντρου, όπου τα εκρηκτικά αδιέξοδα του μεταναστευτικού ζητήματος κλόνισαν σοβαρά την συνοχή της, και πυροδότησαν σε δεύτερο χρόνο την ανάδυση της Χρυσής Αυγής από το περιθώριο.

Καθώς αφιερώνουν ένα μεγάλο τους μέρος στην εξέταση του τρόπου με τον οποίο εκδηλώνεται το μεταναστευτικό ζήτημα στο επίπεδο της γειτονιάς, οι «Σύγχρονες Βαβέλ» διατηρούν και ένα τοπικό-αυτοδιοικητικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, το βιβλίο δεν επικεντρώνει μόνο στο τοπικό επίπεδο, αλλά περιλαμβάνει και δυο αυτοτελή δοκίμια που εξετάζουν την μετανάστευση ως παγκόσμιο φαινόμενο καθώς και σε σχέση με τις ελληνικές του ιδιαιτερότητες, πώς εξελίχθηκε δηλαδή από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι τις μέρες μας.

Ο Γιώργος Ρακκάς γεννήθηκε το 1981 στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, και το Φθινόπωρο του 2017 έλαβε το διδακτορικό του στην Κοινωνιολογία. Είναι μέλος της Κίνησης Πολιτών Άρδην, αρθρογραφεί και μεταφράζει για τα έντυπα Άρδην, Ρήξη και Νέος Λόγιος Ερμής, καθώς και για ενημερωτικά portal του διαδικτύου.

Συμμετείχε ενεργά σε κινητοποιήσεις και κινήματα της τελευταίας 20ετίας. Έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης (2014-2016), ως επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη, Ούτε φυγή – Ούτε υποταγή». Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος. Από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις, κυκλοφορεί και το πρώτο του βιβλίο, Οικόπεδο και Αποικία: Η Ελλάδα στο τέλος της μεταπολίτευσης (2014).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!