«Ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ, σου βγαίνει ΔΝΤ, αυτή η δημοκρατία δεν είναι του λαού» – «…η χούντα δεν τελείωσε το ’73». Συνθήματα που αγκαλιάστηκαν αυθόρμητα από δεκάδες χιλιάδες πολίτες, γιατί εξέφρασαν ακριβώς την οδυνηρή συνειδητοποίηση της πραγματικής σημασίας της «χαμένης ψήφου».

Έτσι αντιστρέφεται ολοκληρωτικά η επίμονη σπέκουλα, στην οποία ο πάλαι ποτέ κυρίαρχος δικομματισμός και τα μέσα προπαγάνδας του επιδίδονταν γύρω από την ψήφο που χαρακτηρίστηκε ως «χαμένη». Ε, αυτό που τώρα φανερώνεται είναι ο τερατώδης μηχανισμός της εκλογικής απάτης, που παράγει το υψηλότατης πολιτικής υπεραξίας αποτέλεσμα της… «κλεμμένης» ψήφου.
Ο κόσμος πάλεψε και συγκρούστηκε για να «φύγουν όλοι και το Μνημόνιο μαζί». Απαίτησε πραγματική δημοκρατία και ψηλάφησε θεσμούς συμμετοχής και αλληλεγγύης. Βεβαίως και δεν ζήτησε… εκλογές. Όχι υποκινούμενος από κανενός είδους αντικοινοβουλευτική ή αντιεκλογική απόφανση του τύπου «αν οι εκλογές άλλαζαν τα πράγματα θα ήταν παράνομες». Πολύ περισσότερο που το ίδιο το ειδικό καθεστώς της νέας κατοχής κόντεψε ακόμη και αυτή την καλοστημένη μηχανή υποκλοπής της λαϊκής γνώμης να την κηρύξει… εκτός νόμου!
Τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, όπως της εταιρίας ALCO ήταν αποκαλυπτικά, γύρω από τη λαϊκή προσδοκία για τις εκλογές. Περίπου το 48% θεωρούσε πως δεν θα αλλάξει τίποτε ουσιώδες, ενώ σχεδόν το 28% ανέμενε επιδείνωση της κατάστασης μετεκλογικά.
Για να το προσέξουμε: Η «άχρηστη ψήφος», ένα 75% των πολιτών, που δεν προσδοκά τίποτε από τις εκλογές, θα αποτελούσε μία ζωτική ανάσα για το σύστημα; Οικονομική εξαθλίωση, κοινωνική διάλυση και πλέον πολιτική αποχαύνωση, περιθωριοποίηση, όπως… Αμερική;
Όμως, καθώς κλονίζεται η ανάπηρη δημοκρατία της μεταπολίτευσης, που κατέληξε σήμερα σε ό,τι πηγαία η κοινωνία στιγματίζει ως χούντα, ανατρέπονται ραγδαία τα δεδομένα και διαψεύδονται οι στερεότυπες συνεπαγωγές.
Δύο μόλις εβδομάδες μετά τις τελευταίες δημοσιοποιημένες μετρήσεις των κοινωνικών τάσεων, έχει μάλλον τροποποιηθεί η εικόνα που είχε αποτυπωθεί για το βαθμό και την ποιότητα των προσδοκιών γύρω από την εκλογική αναμέτρηση. Γιατί ακόμη και αυτή την εκλογική διαδικασία, που είναι εκ των προτέρων προγραμματισμένη στο στόχο της παραχάραξης και του εγκλωβισμού της κοινωνικής ροπής, είναι φανερό σήμερα πως η κοινωνική πρωτοβουλία κατόρθωσε να την μπολιάσει. Απροσδόκητα.
Η λαϊκή ετυμηγορία διεκδίκησε και κατέκτησε φορτίο ανατροπής και διεξόδου μέσα από μία αντιφατική πορεία, όπου οι δρόμοι και οι πλατείες έχουν επικοινωνήσει με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί εδώ αναγνωρίστηκε ακριβώς η δυναμική μιας συνάντησης και μιας προοπτικής. Είναι το νόημα της χρήσιμης ψήφου, ως οδοδείκτης στη συντακτική ανίχνευση της μεταπολίτευσης του λαού.

Εδώ και λίγους μήνες θητεία Τυμβωρύχου
εκτελεί η «σειρά» του 1969

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!