Γράφει ο Ηρόστρατος

Οι πειρατές της Παιανίας

Από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που έχω διαβάσει για την Ελληνική Τηλεόραση και τα όσα συνέβαιναν εκεί ήταν Το κράτος της τηλεόρασης (Εκδ. Θεμέλιο) του Ροβήρου Μανθούλη, ο οποίος είχε υπάρξει διευθυντής Προγράμματος στη δεκαετία του ’80, προσπαθώντας να ανοίξει έναν άλλο δρόμο.
Από την πρώτη στιγμή που έπεσε το μαύρο στις οθόνες ο καλός σκηνοθέτης δεν έπαψε να επιτίθεται στην κυβέρνηση. Χαρακτηριστική η αποστροφή τους σε συνέντευξη στο Βήμα: «Τους έβρισα και εξακολουθώ να τους βρίζω πολύ άσχημα για αυτό το προδοτικό, αντεθνικό έγκλημα».
Οι Κεδίκογλου, Καψής & Σια ετοίμασαν την… εκδίκηση τους, προβάλλοντας στην πρεμιέρα της πειρατικής ΕΔΤ την ταινία του σκηνοθέτη Η κυρία δήμαρχος!
Ο σκηνοθέτης πρόκειται να καταθέσει αγωγή και όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αν παίξουν μια ταινία μου μέσα σε ένα αποχωρητήριο θα διαμαρτυρηθώ! Η μετάδοση της ταινίας μου από αυτό κανάλι ήταν μια στάση εκδικητική και με λερώνει».
Ο Ροβήρος Μανθούλης δεν είναι ο μόνος. Και άλλοι δημιουργοί διαμαρτύρονται για την μετάδοση των έργων τους -χωρίς καμία άδεια- μέσα από την πειρατική συχνότητα.
Προφανώς δεν έχουν διαβάσει Χωμενίδη!

Στο περιθώριο
Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση άνοιξε τις πύλες της, αυτή την εβδομάδα, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Είναι η τρίτη ατομική έκθεση της Ειρήνης Σπυριδάκη, με το χαρακτηριστικό τίτλο Στο περιθώριο
Απολύτως επίκαιρο το θέμα, αφού ο στόχος της εικαστικού είναι να αποδώσει ζωγραφικά το αίσθημα που βιώνει ο άνθρωπος, ο οποίος αίφνης τίθεται στο περιθώριο της ίδιας του της ζωής. Στους πίνακες βλέπουμε φιγούρες ανθρώπων που αισθάνονται ότι οι επιλογές τους οδηγήθηκαν σε ναυάγιο, που βιώνουν τη ματαίωση των επιθυμιών τους. Ωστόσο, υπάρχει μια αισιόδοξη νότα-προτροπή: Οι άνθρωποι οφείλουν να ανακαλύψουν το ψυχικό σθένος ώστε να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να βγουν από το περιθώριο όπου έχουν βρεθεί…
Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Ιουλίου 2013
Ώρες λειτουργίας Δευτέρα-Παρασκευή: 9.00-13.30 & 18.00-21.00 Σάββατο: 9.00-13.30.
Βασιλική Αγίου Μάρκου (Πλατεία Λιονταριών, Ηράκλειο Κρήτης)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!