του Ηρόστρατου

 

Η χορωδία της Χρυσής Αυγής στη Eurovision!

ukraniaΜετά την επιτυχία του τραγουδιού 1944, που εξασφάλισε την πρώτη θέση στην Ουκρανία στον διαγωνισμό της Eurovision, πιστεύω πως του χρόνου θα πρέπει η ΕΡΤ να απευθυνθεί στους επικεφαλής της Χρυσής Αυγής ώστε να παρουσιαστούμε κι εμείς με κάτι αντίστοιχο. Για παράδειγμα αναφέρω μερικούς τίτλους που θα μπορούσαν να δώσουν έμπνευση στους καλλιτέχνες της νεοναζιστικής συμμορίας:

-1946-’49

-Η πηγάδα του Μελιγαλά

-Δεκέμβριος 1944

-Ο Παρθενών της Μακρονήσου

Αν και τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, θα μπορούσε το τραγούδι να λέγεται Τομέας Χ και να είναι εμπνευσμένο από το ομότιτλο μυθιστόρημα του Ηλία Κασιδιάρη.

Φαντάζομαι πως θα έχετε ήδη διαβάσει την ιστορία που κρύβεται πίσω από το τραγούδι που οδήγησαν στην πρώτη θέση οι διάφορες επιτροπές του Διαγωνισμού της Eurovision και αφορά το ζήτημα των Τατάρων που μαζικά πολέμησαν στο πλευρό των Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ιστορία ξαναγράφεται με κάθε τρόπο κι όσοι θεωρούσαν το πανηγυράκι των ευρωπαϊκών τηλεοπτικών σταθμών ως μια ανώδυνη φιέστα, θα πρέπει μάλλον να το ξανασκεφτούν.

Γι’ αυτή την αθλιότητα που προσβάλλει χρόνια τώρα την αισθητική μας -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- πληρώνουμε αδρά ως πολίτες. Μια μουσική υποκουλτούρα που δεν είναι ιδεολογικά ουδέτερη. Προβάλλει πρότυπα, κερδίζει ακροατές, δημιουργεί μια απολύτως στρεβλή εικόνα για το τι σημαίνει πολιτισμός.

Όλη η διαδικασία είναι επιεικώς απαράδεκτη κι από την εποχή που εντάχθηκαν και οι χώρες του πρώην «υπαρκτού σοσιαλισμού». Είναι έντονος ο εθνικισμός που υποθάλπεται πίσω από τις ψηφοφορίες.

Ελάχιστες χώρες ψηφίζουν με βάση το τραγούδι που συμμετέχει. Πιο πολύ είναι ένα θέμα συμμαχιών που ξεφεύγει από τα όρια ενός μουσικού διαγωνισμού. Αν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία, η στόχευση του φετινού βραβείου με δεδομένη τη συγκυρία είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη.

Το ζήτημα είναι βεβαίως να μην αφήνεις να ξεχειλίσει το ποτήρι και μετά να κλαις πάνω από τα νερά που έπεσαν στο πάτωμα.

Αν είσαι μάλιστα και Τσακνής, ένας ευαίσθητος καλλιτέχνης, στρατευμένος χρόνια τώρα στην Αριστερά, δεν μπορείς αν παριστάνεις πως δεν γνωρίζεις τίποτα για το έγκλημα.

Αν είσαι «πρώτη φορά Αριστερά» δίνεις δείγμα γραφής στον Πολιτισμό, απέχοντας από την κιτς αθλιότητα της Eurovision… Ως Δημόσια Τηλεόραση πρέπει να απέχεις. Μπορείς να παραχωρήσεις την… τιμή της συμμετοχής σε ένα από τα κανάλια της διαπλοκής. Θα το χαρούν!

 

Ο ξένος: Τα βραβεία ενός λογοτεχνικού διαγωνισμού

o xenosΈχουμε γράψει ξανά για τον Διαγωνισμό Διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας» που οργανώνουν ο Προοδευτικός Σύλλογος Τα Καστέλλια και η εφημερίδα Καστελλιώτικα Νέα, έχει ως στόχο την προβολή του έργου του Καστελλιώτη δημιουργού Στέλιου Ξεφλούδα, αλλά και την ανάδειξη νέων συγγραφέων μέσα από το διήγημα και το γραπτό λόγο.

Ήδη ο θεσμός έφθασε στον τέταρτο χρόνο του. Αυτή τη φορά θέμα ήταν Ο ξένος και τα διηγήματα που διακρίθηκαν θα βραβευθούν σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 25 Μαΐου, στις 7.30μ.μ., στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (Τριπόδων 23, Πλάκα) .

Τα θέματα των τριών προηγουμένων διαγωνισμών ήταν:

-Επιστροφή στο χωριό

-Έγκλημα στο χωριό

-Ο καπνός

Τα διηγήματα που διακρίθηκαν στους τρεις διαγωνισμούς κυκλοφορούν ήδη σε ειδικές εκδόσεις (του Α’ Διαγωνισμού από τις Εκδόσεις Α/Συνέχεια – των άλλων δύο από την OpenBook).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!