Σαράντα εννιά ισλαμιστές σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας στον Καύκασο, όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές Αρχές την περασμένη Κυριακή και αναμετέδωσε το Ρόιτερ.

Συνέλαβαν επίσης 30 ακόμη μαχητές του Εμιράτου του Καυκάσου, όπως αυτοαποκαλούνται. Δυο μήνες νωρίτερα, γυναίκα παγιδευμένη με εκρηκτικά είχε δολοφονήσει τον πνευματικό ηγέτη των μουσουλμάνων του Νταγκεστάν, σουφιστή, που επεδίωκε την προσέγγιση ανάμεσα σε σουφιστές και σαλαφιστές, σουνίτες μουσουλμάνους της περιοχής, από τους οποίους οι σαλαφιστές είναι οι πιο ευεπίφοροι στο κήρυγμα του εξτρεμιστικού ισλαμισμού τύπου Αλ Κάιντα.
Στις 12 Οκτώβρη, ο Αιγύπτιος σεΐχης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Γιουσούφ Κουαρανταβί είχε δηλώσει σε τηλεοπτικό σταθμό του Κατάρ ότι «η Μόσχα έχει γίνει ο υπ’ αριθμόν 1 εχθρός του Ισλάμ και των μουσουλμάνων». Ο Κουαρανταβί, που είναι ίσως ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη διεθνώς πνευματική επιρροή στο χώρο του σουνιτισμού, έχοντας εκδώσει πάνω από 120 βιβλία, επιτέθηκε συλλήβδην σε Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Χεσμπολά ως δολοφόνους του συριακού λαού, των Αράβων και μουσουλμάνων, είτε γιατί ενισχύουν το καθεστώς Άσαντ είτε γιατί εμποδίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφασίσει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Ο ίδιος, ωστόσο, μόλις το 2010 είχε καταδικάσει τους ισλαμιστές που μάχονται στο ρωσικό Καύκασο.
Δύο επισημάνσεις. Πρώτο: οι δεκάδες νεκροί, τραυματίες και συλληφθέντες ως τρομοκράτες στο ρωσικό Καύκασο επιβεβαιώνουν ότι διεξάγεται εκεί ένας πόλεμος χαμηλής έντασης, μακριά από τα φώτα των ΜΜΕ. Οι 49 νεκροί είναι ένα τεράστιο νούμερο για χώρα που δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Η Γεωργία που ελέγχεται μέσω του Σαακασβίλι από τις ΗΠΑ είναι ο βασικός δίαυλος ενίσχυσης των τζιχαντιστών στον Καύκασο. Ο δε καταζητούμενος υπ’ αριθμόν 1 Ουμάροφ σχετίζεται σύμφωνα με τον ΟΗΕ με την Αλ Κάιντα και συνδέεται με δεκάδες τρομοκρατικές ενέργειες, ανάμεσά τους και με το αίσχος της ομηρίας και δολοφονίας εκατοντάδων μικρών παιδιών στο Μπεσλάν.
Δεύτερο: η αναπάντεχη και ανυπόστατη από κάθε άποψη δήλωση Κουαρανταβί για όλους όσοι κατά σύμπτωση αποτελούν και γεωπολιτικούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ, επιβεβαιώνει ότι οι τελευταίες επωφελούνται και ενίοτε χρησιμοποιούν διάφορα αντιμαχόμενα μεταξύ τους παρακλάδια του σουνιτισμού σε διάφορες χώρες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, κι ενώ ταυτόχρονα οι ίδιοι βρίσκονται επισήμως σε πόλεμο με την Αλ Κάιντα και την τρομοκρατία, και σε αντιπαράθεση με το ριζοσπαστικό ισλαμισμό…

Τ.Τ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!