Μπορούν ο υπουργός Άμυνας και οι στρατηγοί να αποτρέψουν μια καταστροφή;

 

του Τζέιμς Πέτρας*

 

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου και οι πρόεδροι των 52 μεγαλύτερων εβραιοαμερικανικών οργανώσεων οδηγούν τον πρόεδρο Τραμπ, σαν κουτάβι που το σέρνουν από το λουρί, σε ένα μεγάλο πόλεμο με το Ιράν. Οι υστερικοί «52 πρόεδροι» και ο Νετανιάχου τα δίνουν όλα στην κατασκευή προφητειών επιπέδου Ολοκαυτώματος: ότι δηλαδή ένα μη πυρηνικό Ιράν προετοιμάζεται να «εξαλείψει» το Ισραήλ – το πιο ισχυρό, εξοπλισμένο και με πυρηνικά όπλα, κράτος στη Μέση Ανατολή. Θα περιοριστούμε σε δέκα μόνο πρόσφατα παραδείγματα πολιτικών υπαγορευμένων από το Ισραήλ, οι οποίες υλοποιούνται από τον Τραμπ στην πορεία του προς τον πόλεμο:

 1. Μετά από πολλά χρόνια, το Ισραήλ και οι «52 πρόεδροι» κατάφεραν τελικά τις ΗΠΑ να αποσυρθούν από την UNESCO, επειδή αυτή η οργάνωση του ΟΗΕ τεκμηριώνει λεπτομερώς τα ισραηλινά εγκλήματα κατά του Παλαιστινιακού λαού.
 2. Το Τελ Αβίβ απαίτησε να διοριστεί πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ ο Ντέιβιντ Φρίντμαν, φανατικός σιωνιστής και υποστηρικτής των παράνομων εβραϊκών εποικισμών. Ο Τραμπ συμμορφώθηκε.
 3. Το Ισραήλ, φιλοδοξώντας να διαλύσει το κοσμικό κράτος της Συρίας, απαίτησε την υποστήριξη των ΗΠΑ στους αντικυβερνητικούς τρομοκράτες. Ο Τραμπ συμμορφώθηκε και τους έστειλε περισσότερα αμερικανικά όπλα.
 4. Το Ισραήλ κατήγγειλε τη συμφωνία του 2015 με το Ιράν, υπογεγραμμένη από 6 μεγάλα κράτη και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Κίνα και Ρωσία). Εξαγριωμένος ο Νετανιάχου ζήτησε από τον Τραμπ να ανακαλέσει την πολυμερή συμφωνία. Ο Τραμπ συμμορφώθηκε και οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να παραβιάσουν ανοιχτά αυτή τη συμφωνία.
 5. Το Ισραήλ και οι «52» απαίτησαν από την Ουάσινγκτον να φυλακίζει και να επιβάλλει πρόστιμο στους Αμερικανούς πολίτες που ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, δηλαδή υποστηρίζουν τη διεθνή εκστρατεία μποϊκοτάζ, αποεπένδυσης και κυρώσεων (BDS) κατά του Ισραήλ. Ο Τραμπ συμμορφώθηκε.
 6. Ο Τραμπ διόρισε την Νίκι Χέιλι ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Το Ισραήλ πίεσε γι’ αυτόν τον διορισμό, επειδή αυτή ήταν η πρώτη κυβερνήτης πολιτείας των ΗΠΑ που ποινικοποίησε την υποστήριξη στο ειρηνικό κίνημα BDS.
 7. Ο Τραμπ πήγε ενάντια στη συμβουλή των στρατηγών «του» και της κυβέρνησής «του» όσον αφορά την αναγνώριση της συμμόρφωσης του Ιράν με τους όρους της διεθνούς συμφωνίας, επιλέγοντας να συμμορφωθεί με τα αιτήματα του Νετανιάχου.
 8. Ο Τραμπ υποστηρίζει το μακροχρόνιο ισραηλινό σχέδιο για τη χειραγώγηση μιας κουρδικής απόσπασης του Βόρειου Ιράκ, αρπάζοντας έτσι την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Κιρκούκ και πετυχαίνοντας τη μόνιμη διάσπαση του κάποτε κοσμικού ιρακινού έθνους.
 9. Ο Τραμπ απέρριψε το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης να εκδώσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν, αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ από το 1999, για τον ηγετικό ρόλο του στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.
 10. Όπως όλοι οι προκάτοχοί του, ο Τραμπ είναι εντελώς υπάκουος προς τα ισραηλινά «λόμπι», τα οποία λειτουργούν για λογαριασμό μιας ξένης δύναμης. Ο Τραμπ επέλεξε τον σιωνιστή γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ, επενδυτή ακινήτων και εξέχοντα υποστηρικτή του πολέμου εναντίον του Ιράν, ως επικεφαλής σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής.

 

Δέκα λόγοι για τους οποίους οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν τη συμφωνία με το Ιράν

Το να πειστεί ο Τραμπ να σκίσει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν έρχεται σε αντίθεση με τις συμβουλές τόσο των κορυφαίων απόστρατων που υπηρετούν στο Λευκό Οίκο όσο και των εν ενεργεία στρατηγών, οι οποίοι αναγνωρίζουν τη συμμόρφωση του Ιράν με τη συμφωνία. Οι στρατηγοί έχουν δέκα σοβαρές αιτίες για την απόρριψη της πίεσης Νετανιάχου-Τραμπ για ακύρωση της συμφωνίας:

 1. Η συμφωνία δουλεύει. Σύμφωνα με όλους τους παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, το Ιράν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
 2. Αν ο Τραμπ παραβιάσει τη συμφωνία, υπακούοντας στο Ισραήλ και στη συμμορία των «52», η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα χάσει κάθε αξιοπιστία στα μάτια των συμμάχων της.
 3. Η παραβίαση της συμφωνίας θα αναγκάσει τους Ιρανούς να επανεκκινήσουν το πυρηνικό και αμυντικό τους πρόγραμμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης υποκινημένης από Ισραήλ-Τραμπ.
 4. Οι Αμερικανοί στρατηγοί γνωρίζουν από τις προηγούμενες εμπειρίες τους, επί προεδρίας Μπους, ότι οι σιωνιστές αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον, σε στενή συνεργασία με τους ισραηλινούς χειριστές τους, εργάστηκαν ακούραστα για να σχεδιάσουν την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και τον παρατεταμένο πόλεμο στο Αφγανιστάν. Οι στρατηγοί θεωρούν τους φανατικούς του δόγματος «Πρώτα το Ισραήλ» ανεύθυνους πολεμοκάπηλους και προπαγανδιστές.
 5. Οι Αμερικανοί στρατηγοί έμαθαν το μάθημα των πολέμων στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και τη Σομαλία – όπου καταστροφικές παρεμβάσεις οδήγησαν σε ήττες και απώλεια πιθανών σημαντικών περιφερειακών συμμάχων.
 6. Οι Αμερικανοί στρατηγοί, οι οποίοι συνεργάζονται με τον ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον για να διαπραγματευτούν συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα, γνωρίζουν ότι η αθέτηση από τον Tραμπ της συμφωνίας με το Ιράν ενισχύει περαιτέρω τη δυσπιστία της Βόρειας Κορέας έναντι των ΗΠΑ.
 7. Οι Αμερικανοί στρατηγοί ενοχλούνται πολύ από την ιδέα ότι ο Ανώτατος Διοικητής τους, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, παίρνει διαταγές από το Ισραήλ και τους Αμερικανούς εντολοδόχους του.
 8. Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ φέρουν βαρέως το γεγονός ότι το Ισραήλ λαμβάνει προηγμένα αμερικανικά όπλα ακόμη και πριν τα αμερικανικά στρατεύματα. Γνωρίζουν επίσης ότι οι ισραηλινοί πράκτορες πληροφοριών (και Αμερικανοί πολίτες) κατασκοπεύουν τις ΗΠΑ για να προκαταλάβουν την αμερικανική πολιτική.
 9. Οι Αμερικανοί στρατηγοί ενδιαφέρονται για τη διαπραγμάτευση με την Κίνα σχετικά με στρατηγικά στρατιωτικά ζητήματα παγκόσμιας σημασίας. Η συνεχής υποστήριξη και δουλοπρέπεια προς το Ισραήλ, μια ασήμαντη παγκόσμια οικονομική οντότητα, έχει μειώσει το κύρος των ΗΠΑ, καθώς και την εμπιστοσύνη της Κίνας στην εγκυρότητα οιωνδήποτε στρατιωτικών συμφωνιών με τους Αμερικανούς.
 10. Η απόλυτη εξάρτηση του Τραμπ από τους φιλοϊσραηλινούς συμβούλους του, εις βάρος των εκτιμήσεων των αμερικανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, οδήγησε στη δημιουργία μιας παράλληλης κυβέρνησης, αντιτάσσοντας τον πρόεδρο και τους σιωνιστές συμβούλους του στους στρατηγούς του.

 

Συμπέρασμα

Η άρνηση του Τραμπ να πιστοποιήσει τη συμμόρφωση του Ιράν με την πυρηνική συμφωνία αντανακλά τη συντριπτική επιρροή του Ισραήλ εντός της αμερικανικής προεδρίας. Η επιτίμηση των Αμερικανών στρατηγών, του ΥΠΕΞ Τίλερσον, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των 5 μεγάλων συνυπογραφόντων της συμφωνίας του 2015 με το Ιράν από τον Τραμπ, αποκαλύπτει τον προχωρημένο ξεπεσμό της αμερικανικής προεδρίας και του ρόλου των ΗΠΑ στην παγκόσμια πολιτική.

Όλοι οι προηγούμενοι Αμερικανοί πρόεδροι είχαν επηρεαστεί από τους φανατικούς δισεκατομμυριούχους υποστηρικτές του δόγματος «Πρώτα το Ισραήλ», οι οποίοι χρηματοδοτούσαν τις εκλογικές εκστρατείες τους. Αλλά, περιστασιακά, ορισμένοι ακολούθησαν πολιτικές που ευνοούσαν το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και όχι τις στρατιωτικές φιλοδοξίες του Ισραήλ. Η αποφυγή ενός καταστροφικού πολέμου στη Μέση Ανατολή είναι μια τέτοια περίπτωση: Ο Ομπάμα επέλεξε να διαπραγματευθεί και να υπογράψει μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Ο χρήσιμος ηλίθιος του Τελ Αβίβ, ο Ντόναλντ Τραμπ, σκοπεύει να σπάσει τη συμφωνία και να σύρει αυτό το έθνος βαθύτερα στην κόλαση ενός περιφερειακού πολέμου.

Από αυτή την άποψη, η διεθνής κοινή γνώμη στέκεται στο πλευρό των στρατηγών της Αμερικής. Μόνο το Ισραήλ και οι ακόλουθοί στη Γουόλ Στριτ και στο Χόλιγουντ χειροκροτούν τον φαφλατά, πολεμοχαρή Τραμπ!

 

* Ο Τζέιμς Πέτρας, καθηγητής Κοινωνιολογίας και συγγραφέας πολλών βιβλίων, ασχολείται επί δεκαετίες με τη θεωρία της ταξικής πάλης και είναι σύμβουλος σημαντικών κοινωνικών κινημάτων. Το παρόν άρθρο του, που εδώ παρουσιάζεται σε συντετμημένη μορφή, δημοσιεύθηκε στις 26 Οκτωβρίου στην ιστοσελίδα του (petras.lahaine.org).

 

Μετάφραση: Γιώργος Χάμψας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!