Σε κίνδυνο πλέον ο τελευταίος μεγάλος αδόμητος χώρος στο κέντρο της Αθήνας. Του Νίκου Ταυρή.

Στην ίδια κατεύθυνση με το νόμο Σουφλιά κινείται η νέα νομοθετική ρύθμιση που δημοσιοποιήθηκε από Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη λεγόμενη «Διπλή Ανάπλαση» (https://www. opengov.gr/minenv/?p=1293). Αποδεικνύεται έτσι ότι τα περί «πράσινης ανάπτυξης» δεν είναι παρά κούφια λόγια και ότι στην πράξη καλά κρατεί η νεοφιλελεύθερη και περιβαλλοντοκτόνα διαχείριση του δημόσιου χώρου. Η σύμπλευση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και του ένθερμου συμπαραστάτη τους ΛΑΟΣ, με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που είχε εκφρασθεί στην κοινή υποστήριξη του νόμου Σουφλιά, συνεχίζεται και σήμερα.
Η ρύθμιση που φέρνει το ΠΑΣΟΚ και η Τ. Μπιρμπίλη προβλέπει τόσο την οικοδόμηση του νέου γηπέδου του ΠΑΟ στην περιοχή του Ελαιώνα (για το οποίο ο ΠΑΟ έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον και ότι προσανατολίζεται στη λύση ΟΑΚΑ) όσο και την ανέγερση του Mall του κ. Βωβού. Πρόκειται για ένα μεγαθήριο 50.000 τετραγωνικών μέτρων υπέργεια, και επιπλέον 70.000 τ.μ. υπόγεια, τα οποία προβλέπεται να οικοδομηθούν σε χαρακτηρισμένο χώρο κοινόχρηστου πρασίνου με βάση το Π.Δ. του 1995! Με τη νέα ρύθμιση καταργείται η ανέγερση ενός μεγάλου δημαρχιακού κτιρίου στην περιοχή, όπως προέβλεπε ο νόμος Σουφλιά, καθώς αυτό είχε κριθεί αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Όμως αντισυνταγματικό είχε κριθεί και το Mall του κ. Βωβού – όχι το γήπεδο του ΠΑΟ.
Εύλογα γεννιέται η απορία: γιατί το Mall παραμένει; Έχουν κάποια σχέση τα σούρτα-φέρτα του κ. Βωβού στο γραφείο του κ. Πάγκαλου και της κ. Μπιρμπίλη; Η Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα (https://elaionas.wordpress.com/) σε μια άμεση και σκληρή απάντηση στα σχέδια του ΥΠΕΚΑ καταγγέλλει: «Επί της ουσίας η νέα ρύθμιση γίνεται μόνο και μόνο προς χάρη του κ. Βωβού. Γίνεται μόνο και μόνο για να ανοίξει το δρόμο στα μεγάλα διαπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το δρόμο που έκλεισαν οι πολίτες με τους αγώνες τους». Και τονίζει: «Γι’ αυτό, το να μην περάσει η νέα ρύθμιση έχει μια μεγάλη συμβολική σημασία». Η Επιτροπή Πολιτών επισημαίνει ότι «πέρα από τη δραματική χειροτέρευση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των κυκλοφοριακών συνθηκών που συνεπάγεται η κατασκευή του, το MALL σηματοδοτεί δύο ακόμη σοβαρά κοινωνικά ζητήματα: α) το κλείσιμο εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων στην Αθήνα, στο Αιγάλεω, στον Ταύρο, στο Περιστέρι, στη Νίκαια και β) την έναρξη της διαδικασίας τσιμεντοποίησης του μόνου χώρου που μπορεί να αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου για την Αθήνα, με εκτόξευση των αξιών γης και ακύρωση της απαλλοτρίωσης των ήδη χαρακτηρισμένων από το 1995 χώρων πρασίνου».
Γίνεται φανερό δηλαδή ότι κινδυνεύει ο μοναδικός αδόμητος χώρος στην καρδιά του Λεκανοπέδιου, ο μοναδικός που μπορεί να δώσει ανάσα, ειδικά μετά την καταστροφή της Πάρνηθας. Επίσης η Επιτροπή Πολιτών θεωρεί ότι «προφανώς, η νέα ρύθμιση παραμένει αντίθετη με την απόφαση του ΣτΕ (3059/09, https:// www.dsanet.gr/Epikairothta/ Nomologia/steo3059_09.htm ), η οποία έκρινε ότι η οικοδόμηση του Mall παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος. Παρότι μικρότερος ο συντελεστής δόμησης του Mall που προβλέπει η τωρινή ρύθμιση σε σχέση με την παλαιότερη της Ν.Δ. (1,2 σήμερα αντί 1,6 η παλαιότερη), το ισοζύγιο κοινόχρηστου πρασίνου πλήττεται βάναυσα, καθότι ο καθορισμένος συντελεστής δόμησης είναι μόλις 0,1 και αφορά πολύ μικρές κατασκευές –και φυσικά παραμένει σε ισχύ, όπως επιβεβαιώνει η προαναφερθείσα απόφαση του ΣτΕ».
Καλώντας στην μεγαλύτερη δυνατή και νικηφόρα συμπαράταξη, η Επιτροπή Πολιτών δηλώνει ότι θα αγωνιστεί αποφασιστικά, όπως και στο παρελθόν. «Όχι μόνο για να μην περάσει αυτή η νέα ρύθμιση αλλά και για να γίνει το πρώτο βήμα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στον Ελαιώνα, ενάντια στα σχέδια κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων. Να γίνει στην περιοχή μια πραγματική και όχι μια τσιμεντένια ανάπλαση. Μια πρόταση οικολογική, φτηνή οικονομικά, κοινωνικά αναγκαία, που δημιουργεί ‘πράσινες θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας’ -κι όχι ένα φαραωνικό μπετονένιο κάτεργο σύγχρονων σκλάβων».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!