Του Δημήτρη Μπελαντή

 

Αυτά που συμβαίνουν στην Νέα Φιλαδέλφεια με αφορμή το ζήτημα του γηπέδου της ΑΕΚ αναδεικνύουν σαφώς μια εικόνα φασιστικοποίησης ενός τμήματος των φανατικών οπαδών της ΑΕΚ και χρήσης τους ως «ταγμάτων εφόδου» κατά των πολιτών που διεκδικούν την υποστήριξη του δικαιώματος στο πράσινο και στους ελεύθερους χώρους.

Πρόκειται, μάλιστα, για μια μορφή φασιστικοποίησης και άγριας χουλιγκανοποίησης που δεν είναι καθόλου αυθόρμητη, αλλά υποκινείται με σαφήνεια από τα μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα μέσα και πίσω από την ΑΕΚ, συμφέροντα που αντιποιούνται καθαρά μέρος της κρατικής εξουσίας: όποιος ασκεί ένα μέρος του μονοπωλίου φυσικής βίας, αφαιρώντας το από το κράτος, μπορεί να είναι ένα από δύο διαφορετικά πράγματα, είτε μια δυνάμει επαναστατική δύναμη είτε ένας μηχανισμός παρακράτους που ασκεί την βία για λογαριασμό και σε συνεννόηση με το επίσημο κράτος, κάνοντας την βρώμικη δουλειά που το «νόμιμο κράτος» δεν θέλει να επιτελέσει για να μην εκτεθεί.

Εδώ είναι φανερό ότι πρόκειται για την δεύτερη εκδοχή, για μια εκδοχή φασιστικής τρομοκρατίας από ανθρώπους που είναι είτε έμμισθα όργανα των επιχειρηματιών είτε είναι απολύτως χειραγωγούμενοι άνθρωποι, που αποκτούν δια της παρακρατικής βίας μια ταυτότητα δύναμης, ταυτότητα που στερούνται σε όλα τα άλλα επίπεδα της μίζερης ζωής τους.

Σε κάθε περίπτωση, εδώ έχουμε μια μορφή συμμοριοποίησης και φασιστικοποίησης, που μοιάζει αλλά και δεν ταυτίζεται με φαινόμενα τύπου «Χρυσής Αυγής». Θυμίζει έντονα παλιότερα φαινόμενα φασιστικής κινητοποίησης, όπως αυτά που συνέβαιναν στον Άγιο Παντελεήμονα το 2009-2010, αν και εδώ η κρατική συγκάλυψη φαίνεται να είναι ακόμη εντονότερη.

Αυτά από τη σκοπιά των φυσικών αυτουργών της βίας. Ας ρίξουμε μια ματιά και στους ηθικούς αυτουργούς, αυτούς που συνήθως κανείς δικαστικός και αστυνομικός θεσμός δεν τους ακουμπά, δηλαδή, τα μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από το ποδόσφαιρο, τα «λευκά κολάρα». Συμφέροντα που στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς συγκροτούν ιδιωτικούς στρατούς, κατεβαίνουν στις εκλογές άμεσα ή μέσω αχυρανθρώπων τους, κινούνται σε μια γκρίζα ζώνη μεταξύ «θεάματος», επιχειρηματικής απόκτησης επιρροής στα ΜΜΕ και οργανωμένου κοινού εγκλήματος. Όσο η καπιταλιστική κρίση γίνεται διαρκής και οξυμμένη, η γενικότερη εγκληματοποίηση του κεφαλαίου θα διογκώνεται όλο και περισσότερο.

Ο χώρος του αθλητισμού και η μαζική προπαγάνδα που συντελείται σε αυτόν είναι προνομιακός χώρος εδώ και πολλά χρόνια εκδήλωσης της εγκληματοποίησης και συμμοριοποίησης που τώρα παρατηρούμε. Δεν είναι καθόλου απίθανο τα επόμενα χρόνια, μέσα στα πλαίσια της απαξίωσης της πολιτικής, να δούμε ανθρώπους ή ίσως και κόμματα να ανέρχονται από αυτόν τον φαινομενικά χρωματιστό αλλά πραγματικά γκρίζο ημίκοσμο του πλέγματος ποδόσφαιρο- επιχειρηματικότητα- οργανωμένο έγκλημα.

Γι’ αυτό και η αντίσταση των ανθρώπων στην Φιλαδέλφεια έχει τεράστια αξία…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!