Εκτός σοβαρού απροόπτου το 2023 θα είναι χρονιά πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων. Βουλευτικές (πιθανότατα δύο εκλογικές διαδικασίες αν από την πρώτη δεν προκύψει κυβέρνηση) και αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο ακριβής χρόνος των βουλευτικών εκλογών ακόμα διερευνάται (Απρίλης, Μάης, Ιούνης κ.ο.κ.), ενώ η «σκέψη» να αναβληθούν οι αυτοδιοικητικές (που κανονικά γίνονται Οκτώβριο του 2023) διαψεύστηκε προς στιγμήν από τον αρμόδιο υπουργό εσωτερικών κ. Βορίδη.

Η προεκλογική περίοδος έχει αρχίσει αλλά υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά ζητήματα που θα επηρεάσουν όλες τις εξελίξεις (άρα και τους εκλογικούς σχεδιασμούς όλων). Το πρώτο, αφορά το γεγονός ότι έτσι όπως εξελίσσονται οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, ο χρόνος είναι συμπυκνωμένος και είναι μεγάλο το διάστημα μέχρι την άνοιξη του 2023 και πολλά μπορεί να συμβούν μέχρι τότε, ακόμα και να αλλάξει άρδην όλο το γεωπολιτικό και εθνικό σκηνικό, και δεύτερο, μεσολαβεί ένας χειμώνας που θα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λόγω των εκδηλώσεων και συνεπειών της κρίσης και του πολέμου.

Ο πολιτικός κόσμος, όλοι όσοι κινούνται μέσα στις ευρωατλαντικές προδιαγραφές, τα κόμματα, οι ελίτ, τα ΜΜΕ θέλουν να ξεχνούν τους μεγάλους «πονοκέφαλους» και απλά σχεδιάζουν στο πώς να υλοποιήσουν τις κομματικές και σε μεγάλο βαθμό τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Δημοσκοπήσεις, διαξιφισμοί, αναγγελίες υποψηφίων μέσα από πάνελ συζητήσεων, ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών που νοιώθουν ότι δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια, ενεργοποίηση των κομματικών εκλογικών μηχανισμών. Όλα αυτά τείνουν να γιγαντωθούν και να κατακλύσουν τη δημόσια σφαίρα και εντελώς υποκριτικά παρουσιάζονται οι επικεφαλής κομμάτων και οι υποψήφιοι σαν να ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τα προβλήματα των πολιτών και τις δυσκολίες τους να τα βγάλουν πέρα.

Ποια είναι τα δεδομένα αυτήν την στιγμή σχετικά με το πολιτικό σκηνικό;

  1. Δεν αμφισβητείται ο ευρωατλαντικός προσανατολισμός της χώρας από κανένα από τα συστημικά κόμματα.
  2. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας, σχεδόν η πλειοψηφία των πολιτών δεν περιμένει μια καλυτέρευση της ζωής τους από κανένα κόμμα και καμία κυβέρνηση που μπορεί να προκύψει από τις εκλογές.
  3. Δεν υπάρχει ένα ενεργό ρεύμα εντός της κοινωνίας προς κάποιο κόμμα, δεν υπάρχει κάποιο ενεργό εγχείρημα που να έχει μια φρεσκάδα, να εμπνέει, να έχει ενδιαφέρον.
  4. Η Ν.Δ. έχει αρκετή φθορά χωρίς να χάνει την πρώτη θέση – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει γκελ και δεν μπορεί να πείσει ότι θα φέρει μια πραγματική «αλλαγή». Τον σημαδεύει το στίγμα της αναξιοπιστίας – Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει σκληρή μάχη για να είναι ο κατάλληλος «μπαλαντέρ» στις διεργασίες σχηματισμού κυβερνήσεων την «επόμενη μέρα». Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μικρή κάμψη και των τριών αυτών κομμάτων και μια μικρή αύξηση των μικρών κομμάτων.
  5. Οι αναποφάσιστοι είναι μια πολύ μεγάλη κατηγορία πολιτών και προς τα εκεί στρέφεται ο ειδικός σχεδιασμών όλων των κομμάτων. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας διερωτάται τι να ψηφίσει στις επόμενες εκλογές και δεν είναι διόλου πεισμένο για όσα λένε ή υπόσχονται τα κόμματα.
  6. Η γενικότερη εικόνα σήψης (σκάνδαλα, βιασμοί, συγκάλυψη ισχυρών, ακαταδίωκτο, σύμφυση πολιτικού κόσμου και υποκόσμου κ.ο.κ.), και πόσο όλα αυτά θα οδηγήσουν σε αύξηση της αποχής, είναι κάτι που δεν μπορεί να μετρηθεί με τις δημοσκοπήσεις και τις έρευνες.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!