Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

Το τελευταίο οχυρό

Η θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση των χρεών όσων έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής ανήκει στα θεμελιώδη εργαλεία που διαθέτει κάθε Πολιτεία για την αποκατάσταση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και τη διαφύλαξη στοιχειωδώς αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης. Συνιστά υποχρέωση που προκύπτει από το ίδιο το κοινωνικό κράτος δικαίου και έχει βρει διεθνή αναγνώριση στην από 20.6.2007 Σύσταση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για νομοθετικές λύσεις στα προβλήματα της υπερχρέωσης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, η οποία καταλήγει σε μια έκκληση προς την κυβέρνηση να διαφυλάξει τους όρους και τις προϋποθέσεις προστασίας της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων.

Τελικά, όλη αυτή η φιλολογία περί της πρώτης κατοικίας φαίνεται να αφήνει στα εντελώς… ασυζήτητα όλα τα υπόλοιπα υπάρχοντα των μεθοδικά πτωχευμένων και ήδη φορολογικά ξεζουμισμένων πολιτών. Γιατί το τελευταίο αδιαπραγμάτευτο οχυρό δεν είναι μόνο η πρώτη κατοικία, είναι και ό,τι προέκυψε από τους κόπους μιας ζωής, από ιδρώτα και θυσίες. Είναι και τα ιερά χώματα, τα ταπεινά χωράφια των προγόνων μας…

 

«Προέχει ο λαός»!

Κι εκεί που η προτεραιότητα θα δινόταν στις ανάγκες της κοινωνίας, του λαού, και όχι των τοκογλύφων, σκάνε η μία μετά την άλλη οι πομφόλυγες της… δεύτερη φορά Αριστεράς. Φαρμακευτική εταιρία δέσμευσε τα χρήματα του ΓΝΑ Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», τα οποία είχαν κατατεθεί στην τράπεζα για αμοιβές προσωπικού. Το νοσοκομείο χρωστάει περίπου 70 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια στους προμηθευτές του, ποσό το οποίο θα κάλυπτε με ευκολία, εάν μπορούσαν να καταβληθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία οφειλές που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αναστάσιος Κυριακίδης ανέφερε ότι καταβάλλονται «υπεράνθρωπες προσπάθειες μέσα σε αυτή τη λαίλαπα να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας» και τόνισε ότι δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για να καλύψουν τη μισθοδοσία του προσωπικού, ενώ δεν αποκλείεται να ξεμείνει το νοσοκομείο και από βασικά υλικά (π.χ. σύριγγες).

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!