«Γεννήθηκε στην Λιθουανία από εβραϊκή οικογένεια και μετανάστευσε στις ΗΠΑ σε ηλικία 17 ετών, όπου και ήρθε σε επαφή με τον αναρχισμό. Οι πολιτικές και σεξουαλικές θεωρίες της ξεσήκωσαν φλογερό θαυμασμό αλλά και εχθρότητα. Ήταν μια από τις πιο πολυσυζητημένες γυναίκες των ΗΠΑ. Φυλακίστηκε επανειλημμένα, ακόμα και για την δράση της υπέρ της αντισύλληψης. Στα 67 της χρόνια, πηγαίνει στην Ισπανία να υποστηρίξει την Ισπανική Επανάσταση και τον αγώνα ενάντια στον φασισμό.

«Η σωτηρία βρίσκεται σε μία ενεργητική πορεία προς ένα φωτεινότερο και σαφέστερο μέλλον. Χρειαζόμαστε ανεμπόδιστη ανάπτυξη πέρα από τις πεπαλαιωμένες παραδόσεις και συνήθειες. Το κίνημα για τη χειραφέτηση της γυναίκας δεν έχει ως τώρα κάνει παρά μόνο το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να ελπίζουμε ότι θα βρει τη δύναμη να κάνει το επόμενο. Το δικαίωμα ψήφου ή τα ίσα πολιτικά δικαιώματα μπορεί να είναι σωστά ως απαιτήσεις, αλλά η αληθινή χειραφέτηση δεν ξεκινά ούτε στις ψηφοφορίες ούτε στα δικαστήρια. Αρχίζει από την ψυχή της γυναίκας. Η Ιστορία μας λέει ότι κάθε καταπιεσμένη τάξη κέρδισε στην αληθινή απελευθέρωση από τους αφέντες της μέσα από τις δικές της προσπάθειες. Είναι απαραίτητο η γυναίκα να πάρει το μάθημά της, να συνειδητοποιήσει ότι η ελευθερία της θα φθάσει ως εκεί που θα φτάσει η δύναμή της για να πετύχει την ελευθερία αυτή. Είναι, επομένως, πολύ σημαντικότερο γι’ αυτήν να ξεκινήσει από την εσωτερική αναγέννησή της, ν’ απελευθερωθεί από το βάρος των προκαταλήψεων, των παραδόσεων και των εθίμων. Η απαίτηση για ίσα δικαιώματα σε κάθε δραστηριότητα της ζωής είναι σωστή και δίκαιη, αλλά τελικά το πιο ζωτικής σημασίας δικαίωμα είναι το δικαίωμα να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Πράγματι, εάν η μερική χειραφέτηση της γυναίκας πρόκειται να γίνει πλήρης και αληθινή, θα πρέπει αυτή να απομακρύνει τη γελοία αντίληψη ότι για να αγαπηθεί, για να γίνει ερωμένη και μητέρα, θα πρέπει να γίνει συνώνυμη του σκλάβου ή του υποδεέστερου γενικώς. Θα πρέπει να ξεφορτωθεί την παράλογη αντίληψη του δυϊσμού των φύλων ή αλλιώς της αντίληψης ότι ο άντρας και η γυναίκα αντιπροσωπεύουν δύο ανταγωνιστικούς κόσμους.

Η μικροπρέπεια χωρίζει, η ευρύτητα του πνεύματος ενώνει. Ας είμαστε ανοιχτόμυαλοι και μεγαλόψυχοι. Ας μην αγνοήσουμε τα ζωτικής σημασίας πράγματα εξαιτίας του όγκου των μικροπραγμάτων που μας περιβάλλουν. Η ορθή αντίληψη για την σχέση των δύο φύλων δεν αναγνωρίζει κατακτητές και κατακτημένους, δεν γνωρίζει παρά μόνο ένα πράγμα: το να δίνεσαι χωρίς περιορισμούς προκειμένου να βρεις τον πλουσιότερο, βαθύτερο και καλύτερο εαυτό σου. Αυτό μόνο μπορεί να γεμίσει το κενό και να μετασχηματίσει την τραγωδία της γυναικείας χειραφέτησης σε χαρά, απεριόριστη χαρά.»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!