«Κατέληξαν» τρία βρέφη στη μετεγχειρητική μεταφορά τους στο «Αγ. Σοφία»

Πολλές οι «περγαμηνές» που παρουσιάζει κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο τέως υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, παρερμηνεύοντας την πραγματικότητα κατά το δοκούν για να αντλήσει ψήφους. Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως το μέγα μεσσία της Υγείας, ξεχνά να πει ότι στην πραγματικότητα την απορρύθμισε προς όφελος των ιδιωτικών κλινικών και των συμφερόντων που εξυπηρετούν. Αυτό που επίσης λησμονεί να αναφέρει ο μονίμως κομπάζων πολιτικάντης -γιατί προφανώς δεν το γνωρίζει, επειδή ακόμη προφανέστατα δεν τον ενδιαφέρει- είναι ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής του στο χώρο της δημόσιας Υγείας, (όπως τουλάχιστον στην περίπτωση του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Τμήματος του Ν. Παίδων «Αγ. Σοφία», στο οποίο έβαλε προσωπικά το χέρι του ώστε το τμήμα να βάλει λουκέτο, διαπομπεύοντας τους αρμόδιους γιατρούς) είναι εγκληματικά.
Εγκληματικά με όλη τη σημασία της λέξης, καθώς λόγω ακριβώς της μη λειτουργίας της μοναδικής εξειδικευμένης δημόσιας Παιδοκαρδιοχειρουργικής Μονάδας στη χώρα, τα παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια αναγκαστικά μεταφέρονται στο Ωνάσειο προκειμένου να χειρουργηθούν και αμέσως μετά πρέπει να μεταφερθούν πίσω στο «Αγ. Σοφία» ή το «Αγλ. Κυριακού», σε θερμοκοιτίδες (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της υγείας ενός χειρουργημένου παιδικού οργανισμού) για να νοσηλευθούν.
Αποτέλεσμα; Στο διάστημα των 7 μηνών που το τμήμα παραμένει κλειστό, τρία βρέφη απεβίωσαν κατά τη μετεγχειρητική μεταφορά τους από το Ωνάσειο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δημόσιων παιδιατρικών νοσοκομείων!
Τρία βρέφη νεκρά επειδή ο διοικητής του «Αγ. Σοφία», που όλως τυχαίως είναι ανιψιός του πρώην υπουργού Υγείας και πρώην διευθυντής του Ωνασείου (οποία τύχη!) και ξανά υποψηφίου με το ΠΑΣΟΚ, Δ. Κρεμαστινού, έπρεπε να εμφανίσει μειωμένες δαπάνες.

Τα αδιάψευστα στοιχεία
ενός πολιτικού σκανδάλου
Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η ΟΕΝΓΕ, αποτελούν αδιάψευστα τεκμήρια του εγκλήματος που έχει διενεργηθεί εις βάρος του μοναδικού και πλέον εξειδικευμένου δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου, από το συνδυασμό της κακοδιοίκησης, της ψευδούς παραπληροφόρησης και της πλήρους υποταγής στις εντολές για οριζόντιες περικοπές στο ΕΣΥ.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ επέδειξε μεγάλη ευκολία και ταχύτητα στο κλείσιμο του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου και στην κατασυκοφάντηση των δύο καρδιοχειρουργών και μάλιστα τηλεοπτικά από τη Βουλή (26/10/11), δείχνει ιδιαίτερη δυσκολία στο να το ξανανοίξει. Η διαδικασία του Πειθαρχικού Συμβουλίου, στο οποίο έχουν παραπεμφθεί οι καρδιοχειρουργοί, ολοκληρώθηκε μόλις προχθές (ύστερα από 5 μήνες!) και αναμένεται το πόρισμα μέσα στον Μάιο (μετά τις εκλογές).
Οι δύο καρδιοχειρουργοί, ενώ έχουν επανέλθει στην υπηρεσία τους από 15/11/2011, μετά την άδικη επιβολή 15μερης αργίας από τη διοίκηση του Νοσοκομείου και αμείβονται (με τον μισθό, χωρίς εφημερίες), βρίσκονται στον «πάγο», αφού η διοίκηση δεν τους επιτρέπει να «ακουμπήσουν» ασθενή. Έτσι, όταν, π.χ., καλούνται νύχτα ή αργία για την αντιμετώπιση θωρακοχειρουργικού επείγοντος περιστατικού, πρέπει να βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τη διοίκηση, προσπαθώντας να πείσουν άσχετους με την Ιατρική τεχνοκράτες για το επείγον του περιστατικού, ώστε να λάβουν άδεια να χειρουργήσουν.
Παράλληλα και παρά τις δεσμεύσεις του Α. Λοβέρδου προς τους γονείς των παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια, ότι το Κέντρο θα ξαναλειτουργούσε άμεσα (21/11/2011) με τρεις νέους καρδιοχειρουργούς, καμία πρόσληψη δεν έχει γίνει έως τώρα. Οι τρεις κενές θέσεις καρδιοχειρουργών στο Κέντρο παραμένουν κενές, καθώς επίσης και οι 6 κενές θέσεις καρδιοαναισθησιολόγων.
Τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Εκτός των θανάτων των τριών βρεφών που κατέληξαν κατά τη μετεγχειρητική μεταφορά τους, υπάρχουν παιδιά από το «Αγ. Σοφία» που περιμένουν για πάνω από 7 μήνες καρδιοχειρουργική επέμβαση στο Ωνάσειο, καθώς αυτό που επίσης ξέχασε να πει στους γονείς ο Α. Λοβέρδος είναι πως το Ωνάσειο μπορεί να εξυπηρετήσει σε επίπεδο χειρουργείου τα παιδιά, αλλά όχι και σε επίπεδο νοσηλείας, καθώς δεν έχει υποδομές παιδιατρικού νοσοκομείου και δεν διαθέτει παιδιατρικές και νεογνολογικές ειδικότητες.
Οι τρεις άδικοι θάνατοι και η μετατροπή των μοναδικών παιδιατρικών κλινικών στη χώρα σε άδεια κτίρια, πρέπει να προστεθούν και αυτά στις προεκλογικές «περγαμηνές» του υποψηφίου στη Β’ Αθηνών, Α. Λοβέρδου.

Μ.Ε.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!