Επιμέλεια: Γιώργος Κυριακού

► Δημοσκόπηση της Alpha Research στη Βουλγαρία: Το 17% διατηρεί οικογενειακές σχέσεις με τα Σκόπια, το 60% πιστεύει πως πρέπει να ενταχθούν στην Ε.Ε., αλλά και το 70% υποστηρίζει πως πρέπει προηγουμένως να λυθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Βήχας.
► Οι δυο νέοι πρωθυπουργοί, της Βουλγαρίας και της «Β.Μ.», συναντήθηκαν και δήλωσαν ότι με καλή θέληση θα ξεπεράσουν τα προβλήματά τους. Ξανά βήχας.
► Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απέστειλε αυστηρή επιστολή προς τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Κούρτι, να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς απεσταλμένους για να επιλυθούν τα ζητήματα με τη Σερβία. Οι Αμερικανοί δεν χωρατεύουν. Θέλουν μικρά κράτη για να τα χειρίζονται.
► Μακεδονική Ομοσπονδία Χάντμπολ, στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Άλλη μια επιτυχία της συμφωνίας των Πρεσπών!
► Ο ΓΑΠ, ηγέτης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, βραβεύτηκε στην Τουρκία με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης. Συναντήθηκε και με τον Κιλιτσντάρογλου, τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, ο οποίος μας ζητά περισσότερα νησιά κι από τον Ερντογάν. Κανένα σχόλιο.
► Κλείνοντας το διυλιστήριο πετρελαίου στο Μπάλσι της Αλβανίας χάθηκε μια υποδομή, αφήνοντας και εκατοντάδες εργάτες ανέργους – στους οποίους χρωστούν μεροκάματα μέχρι και 10.000 ευρώ. Τόσος πατριωτισμός ρε παιδί μου, και τόση οικολογία…
► Τον Δεκέμβριο «διέρρευσαν» στην Αλβανία τα προσωπικά δεδομένα 700.000 ατόμων (αριθμοί ταυτότητας, εργασιακή απασχόληση, μισθοί) από τη βάση δεδομένων του επίσημου συστήματος. Γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση του Ράμα ανέθεσε στην αμερικανική Jones Group International να ελέγχει και να ενισχύσει την ασφάλεια των ψηφιακών συστημάτων. Επεισόδιο δεν χάσαμε ακόμα. Ο λύκος συνεχίζει να φυλάει τα πρόβατα.
► Η ημέρα της Ρεπούμπλικα Σρπσκα (Σερβική Δημοκρατία) στη Βοσνία γιορτάστηκε από τους Σέρβους με τραγούδια επικά για τον πόλεμο 1992-1995, με πυροβολισμούς σε τζαμί, με παραμόρφωση συνθημάτων για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα. Στις επίσημες τελετές των Σερβοβοσνίων –που είναι απαγορευμένες– παρίστατο ως προσκεκλημένος και ο Τιερί Μαριανί, ακροδεξιός-ρωσόφιλος-ορμπανιστής ευρωβουλευτής της Μαρίν Λεπέν. Όταν ψαρεύεις στα θολά νερά…
► Ο πληθυσμός της Βουλγαρίας μειώθηκε κατά 11%, ο πληθυσμός της Κροατίας κατά 10%. Καλά πάμε.
► Το πολιτικό σύστημα στο Κόσοβο «έχει ορκιστεί» ότι οι Αλβανοί στη νότια κοιλάδα του Πρέσεβο της Σερβίας «δεν θα παραμεληθούν ποτέ», και διέθεσε για αυτούς 2.000.000 ευρώ. Οι σερβικοί Δήμοι, όμως, ενοχλούν.
► Ο Τζέτον Μεχμέτι, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο GAP του Κοσόβου, δήλωσε ότι οι αιτήσεις πολιτών του Κοσόβου για διαμονή στη Γερμανία αντιπροσωπεύουν το 30% όλων των αιτήσεων των Δυτικών Βαλκανίων. Μετά την ανοιχτή βίζα να δούμε πόσοι θα μείνουν στο Κόσοβο…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!