Πριν μήνες* γράφαμε για τις διώξεις αριστερών και προοδευτικών στη Μαλαισία, που από το 1957 μέχρι σήμερα κυβερνιέται από το αντιδραστικό Εθνικό Μέτωπο. Το κόμμα αυτό στις τελευταίες εκλογές πήρε 47%, ενώ ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης ήρθε πρώτος με 51%. Αλλά χάρη στον εκλογικό νόμο το Εθνικό Μέτωπο απέσπασε πλειοψηφία στη Βουλή, και συνέχισε να κάνει αυτό που ξέρει εδώ και δεκαετίες – μεταξύ άλλων, να κυνηγά τους «ανατρεπτικούς». Στον τομέα αυτό το μαλαισιανό καθεστώς έχει πλούσια εμπειρία, καθώς κατάφερε να εξοντώσει ολοκληρωτικά το Κ.Κ. Μαλαισίας και να εξαφανίσει τη μαλαισιανή Αριστερά σχεδόν για μια ολόκληρη γενιά…

Έτσι, σήμερα το καθεστώς δείχνει πλήρη δυσανεξία σε μια νέα γενιά που ανδρώθηκε μέσα από το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα και πρωταγωνίστησε στη δημιουργία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαλαισίας. Τον Φεβρουάριο συνελήφθη με επεισοδιακό τρόπο ο Αρουτσελβάν, τότε γραμματέας του Σ.Κ. Μαλαισίας, επειδή το κόμμα του κατέκρινε τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από το καθεστώς. Ο Αρουτσελβάν αφέθηκε ελεύθερος την επόμενη μέρα, χωρίς να είναι σαφές αν κατηγορείται για κάτι. Αυτή την εβδομάδα όμως απαγγέλθηκε επίσημα κατηγορία εναντίον του για το «αδίκημα της ανατρεπτικής έκφρασης». Το «αδίκημα» αυτό τιμωρείται αυστηρά με βάση ένα «νόμο κατά της ανταρσίας» (Sedition Act) που επέβαλαν οι Βρετανοί το 1948, όταν η Μαλαισία ήταν ακόμη αποικία τους – και εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα!

Σε ανακοίνωσή του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Μαλαισίας καταγγέλλει ότι «για μια ακόμη φορά, η εξουσία επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους κοινωνικούς και πολιτικούς ακτιβιστές που αγωνίζονται ενάντια στις παρατυπίες στον τομέα της Δικαιοσύνης, στην κακοδιοίκηση και τις κραυγαλέα διεφθαρμένες πρακτικές του καθεστώτος. Μέχρι σήμερα, πολλοί ακτιβιστές έχουν πέσει θύματα αυτού του δρακόντειου αποικιακού νόμου». Το Σ.Κ. Μαλαισίας ζητά την ακύρωση αυτών των διώξεων, καθώς και να παύσει επιτέλους η ισχύς του βρετανικού «νόμου κατά της ανταρσίας» του 1948.

 

* Βλ. φύλλο 252, σελ. 15

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!