Όλες σχεδόν οι αρρώστιες του συνδικαλισμού στην υπόθεση Μπρόφα

 

Μια παλιά… ατασθαλία (για να το πούμε κομψά) έρχεται στο μυαλό αυτές τις μέρες, καθώς την Πέμπτη δικάζεται στο εφετείο η υπόθεση του συνδικαλιστή του ΟΤΕ Παναγιώτη Μπρόφα (συνταξιούχος σήμερα), ο οποίος πρωτόδικα, το καλοκαίρι 2014, είχε καταδικαστεί σε 8μηνη φυλάκιση, παρά τις καταθέσεις των μαρτύρων και την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα.

Ο Μπρόφας είχε δεχτεί μήνυση γιατί αυτός, όπως και η συνδικαλιστική παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΟΤΕ (ΑΣΕ ΟΤΕ) είχαν αναδείξει μια υπόθεση που αποτελεί καθρέφτη όλων σχεδόν μαζί των παθογενειών τού εν Ελλάδι συνδικαλιστικού κινήματος, όπως τουλάχιστον το έχουν καταντήσει οι ηγεσίες που το διαχειρίζονται δεκαετίες τώρα. Αυθαιρεσία, πραξικοπήματα, χρήμα, μυστικές συμφωνίες, πελατειακές σχέσεις, τα βρίσκει κανείς όλα μαζεμένα στις καταγγελίες του Π. Μπρόφα οι οποίες του «κόστισαν» μια μήνυση και μια πρωτόδικη καταδίκη. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του, η υπόθεση κρατάει από το 2002, όταν το σωματείο Πανελλήνια Ένωση Τεχνικών Δικτύου ΟΤΕ (ΠΕΤΕΔ) αποφάσισε να αυτοδιαλυθεί και να συνενωθεί με την Πανελλήνια Ένωση Τεχνικών ΟΤΕ (ΠΕΤ ΟΤΕ). Μετά την απόφαση και πριν την ενσωμάτωση στην ΠΕΤ ΟΤΕ μετονομάστηκε σε ΠΕΙΕΤΕΔ – Πανελλήνια Ένωση Ιστορικότητας Έργου Τεχνικών Δικτύων ΟΤΕ («ένα ιστορικό σωματείο-μουσείο»). Κατόπιν, στελέχη του πρώην σωματείου αποτέλεσαν παράταξη της ΠΕΤ ΟΤΕ (Ακομμάτιστη Ενότητα), αλλά η περιουσία του διαλυμένου σωματείου δεν περιήλθε στην ΠΕΤ ΟΤΕ. Αντιθέτως, τα ιδιόκτητα γραφεία του πρώην σωματείου τα δήλωνε ως γραφεία της η νέα παράταξη. Μετά την ενοποίηση της ΠΕΤΕΔ και της ΠΕΤ το λογιστήριο του ΟΤΕ εξακολουθούσε να παρακρατά από τους μισθούς (των μελών της πρώην ΠΕΤΕΔ) συνδρομή και για την ΠΕΙΕΤΕΔ και για την ΠΕΤ («τι απέγιναν τόσες χιλιάδες ευρώ που έχουν παρακρατηθεί 3 χρόνια τώρα και πώς θα μας επιστραφούν τα λεφτά που παρακρατήθηκαν χωρίς τη θέλησή μας, και γιατί ο ΟΤΕ συνεχίζει να κρατά συνδρομές προς όφελος μιας παράταξης;» αναρωτιούνταν σε επώνυμη καταγγελία τους το 2005 εργαζόμενοι μέλη της πρώην ΠΕΤΕΔ). Το «σύστημα» των διπλών συνδρομών συνεχίστηκε μέχρι το 2008, όταν η Διοίκηση του ΟΤΕ μετά από κλιμακούμενες αντιδράσεις αναγκάστηκε να το σταματήσει. Μέχρι τότε, και με την περιουσία της ΠΕΤΕΔ να μην έχει περάσει στην ΠΕΤ, καταγγέλθηκε ότι η Ακομμάτιστη Ενότητα είχε ωφελήσει με ψήφους διάφορες άλλες παρατάξεις της ΠΕΤ ΟΤΕ, πράγμα που δημιουργούσε υπόνοιες για συναλλαγές και υπόγειες συμφωνίες.

Έχοντας καταθέσει και δημοσίως με τη μορφή ντοκουμέντων όλα τα παραπάνω ο Π. Μπρόφας, είναι άξιο απορίας που καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση. Τώρα, στη φάση του εφετείου, η ΑΣΕ ΟΤΕ σημειώνει ότι αν η καταδίκη αυτή παραμείνει, θα σημαίνει μεταξύ άλλων ότι: α) Κάθε συνδικαλιστική δράση ποινικοποιείται και καταδικάζεται. β) Οποιαδήποτε συγκυριακή πλειοψηφία θα μπορεί να κλείνει ένα σωματείο και την περιουσία του να την οικειοποιείται και να την χρησιμοποιεί όπως νομίζει».

Για τη δίκη, που γίνεται την Πέμπτη 26/11 στην Ευελπίδων, 2ο κτίριο, αίθουσα 2, στις 09:00 το πρωί, έχουν εκδώσει ψηφίσματα συμπαράστασης πολλά πρωτοβάθμια σωματεία.

 

Χ.Π.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!