«Αντισταθμιστικά οφέλη» στην Τουρκία από την έκδοση Φιλιππίδη, Η περίπτωση της Ρόζντα στο Ηράκλειο. Του Μάριου Διονέλλη

Με κυνηγητό Κούρδων και Τούρκων αντικαθεστωτικών συνοδεύτηκε η παράδοση του Άγγελου Φιλιππίδη από τις τουρκικές Αρχές στην Αθήνα. Και μπορεί στην περίπτωση του Γκύζη η Ελληνική Αστυνομία να έπεσε πάνω σε μια ολόκληρη γιάφκα με βαρύ οπλισμό, αλλά μαζί με τα ξερά φαίνεται πως καίγονται και τα… χλωρά. Στην περίπτωση της 44χρονης Κοζάν Νιχαγιέτ (Ρόζντα), που συνελήφθη το περασμένο Σάββατο στο Ηράκλειο της Κρήτης, δεν βρέθηκαν ούτε όπλα, ούτε κάποια άλλα επιβαρυντικά στοιχεία. Μόνο το γεγονός ότι το όνομά της ήταν γραμμένο στα μέλη οργανώσεων που το τουρκικό καθεστώς ονομάζει τρομοκρατικές και μάλιστα για ένταλμα που έχει εκδοθεί πριν από 18 χρόνια με τη γενική αναφορά «περί συμμετοχής σε τρομοκρατικές επιθέσεις».
Λίγες ώρες μετά την άφιξη του πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Αθήνα και αφού στην ουσία είχε παραδοθεί στην Ελλάδα από τις Αρχές της Τουρκίας όπου και συνελήφθη, άρχισαν να μπαίνουν σε εφαρμογή τα αντισταθμιστικά που υποσχέθηκε, προφανώς κάτω από το τραπέζι, η Ελλάδα. Το μεσημέρι του Σαββάτου δύο άντρες της Ασφάλειας χτύπησαν την πόρτα της 44χρονης γυναίκας στο κέντρο του Ηρακλείου (εκεί όπου διαμένει για 15 χρόνια) και της ζήτησαν να τους ακολουθήσει στο Τμήμα. Ο σύζυγός της, πολιτικός πρόσφυγας και ο ίδιος στην Ελλάδα, ζήτησε εξηγήσεις για να λάβει την απάντηση ότι έχει ενεργοποιηθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος της και πως πρόκειται να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Εφετών που θα αποφασίσει για την έκδοσή της στην Τουρκία.

Παιχνίδι με τα ΜΜΕ
Την ίδια στιγμή οι Αρχές σκόπιμα διοχέτευαν στον τοπικό Τύπο το προφίλ της «τρομοκράτισσας» για την Κοζάν Νιχαγιέτ. Και τα ΜΜΕ πρόθυμα μίλησαν για «γυναίκα-αράχνη» που κρυβόταν επί 15 χρόνια στο Ηράκλειο ξεγελώντας τις Αρχές και για άλλα, που σίγουρα θα κέντριζαν τη φαντασία των αναγνωστών. Κι όμως, η αλήθεια ήταν πολύ διαφορετική. Δύο μέρες μετά δεκάδες αλληλέγγυοι πολίτες και ο σύζυγός της εμφανίστηκαν στα Δικαστήρια Ηρακλείου δείχνοντας τα στοιχεία της διαμονής της, τη ληξιαρχική πράξη γάμου που έχει τελέσει ενώπιον του αντιδημάρχου Ηρακλείου από το 2001 αλλά και τα στοιχεία της εργασίας της τους θερινούς μήνες σε τουριστικές επιχειρήσεις. Έδειξαν ακόμα τα ταξιδιωτικά της έγγραφα με τα οποία πρόσφατα μετέβη στην Ολλανδία και τη Γερμανία και με τα οποία επέστρεψε νόμιμα στην Ελλάδα. Κι όμως, όλα αυτά δεν ήταν ικανά να πείσουν την Εισαγγελία πως δεν είναι ύποπτη φυγής, με αποτέλεσμα να διαταχθεί η προφυλάκισή της, μέχρι να βγει η τελική απόφαση για την έκδοσή της.
Σε υπεράσπιση της Κοζάν Νιχαγιέτ έσπευσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου και η Επιτροπή Δικαιωμάτων που λειτουργεί στους κόλπους του, ενώ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από αλληλέγγυους πολίτες, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που τόνισαν ότι πρόκειται για μία κοινωνική αγωνίστρια, μέλος κόμματος που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία ήδη από την εποχή της δικτατορίας του Εβρέν, καθώς αγωνιζόταν ενάντια στη χούντα και στο στρατοκρατικό καθεστώς της χώρας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο, Μιχάλη Κριτσωτάκη, ο οποίος μίλησε για «ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει τον τελευταίο χρόνο η ελληνική κυβέρνηση ενάντια σε ανθρώπους που διώκονται στην Τουρκία για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και την κινηματική τους δράση» σημειώνοντας πως η πιθανή έκδοση της Κοζάν Νιχαγιέτ στην Τουρκία «θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της και θα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών».
Η υπόθεση της 44χρονης γυναίκας γίνεται προσπάθεια να συνδεθεί με την ανακάλυψη της γιάφκας στην οδό Γενναδίου στου Γκύζη, όπου βρέθηκε βαρύς οπλισμός. Εκεί συνελήφθησαν 4 Τούρκοι υπήκοοι, ενώ συνεχείς είναι οι έρευνες εις βάρος προσώπων που το καθεστώς της Τουρκίας ονομάζει «τρομοκράτες» άλλοτε με υπαρκτά στοιχεία και άλλοτε μόνο με την κατηγορία της συμμετοχής τους σε πολιτικά κόμματα που έχουν τεθεί εκτός νόμου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!