Οι εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης του ΔΣΑ στις 23-24 Φεβρουαρίου διεξάγονται φέτος σε ένα τοπίο ποιοτικά διαφορετικό για τους χιλιάδες δικηγόρους Αθηνών. Η χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας για τους δικηγόρους υπήρξε βέβαια αποτέλεσμα χρόνιων επιλογών, αλλά ήταν δραματική την τελευταία τριετία στο φόντο των μνημονιακών επιταγών, που σάρωσαν κάθε εγγύηση για ολόκληρη την κοινωνία. Υπό την τελευταία διοίκηση Γ. Αδαμόπουλου, δεν υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης και της Ε.Ε. που να μην υλοποιήθηκε, αναίμακτα, στο χώρο των δικηγόρων, ενώ η Διοίκηση έσπευσε να διαμορφώσει ένα Δικηγορικό Σύλλογο «προσαρμοσμένο» στη νέα κατάσταση. Παρέκαμψε κάθε δημοκρατική διαδικασία και στάθηκε αντιμέτωπη με τις γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις χιλιάδων δικηγόρων το 2012. Αποτέλεσμα, εκατοντάδες δικηγόροι να «απελευθερώνονται» από το επάγγελμά τους, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στην φοροαφαίμαξη του 26%, στον υψηλό ΦΠΑ, στο τέλος επιτηδεύματος, στις ασφαλιστικές εισφορές τους, στη δραματική συγκέντρωση και περιορισμό της δουλειάς. Ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο, η «ομερτά» που περιβάλλει το καθεστώς κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης εργασίας των νέων, εμμίσθων και ασκουμένων δικηγόρων.
Το διακύβευμα των εκλογών λοιπόν είναι η διατήρηση της ιδιας κατάστασης ή η ανατροπή της.
Εκκωφαντική, επιπλέον, είναι η σιωπή του Δικηγορικού Συλλόγου μπροστά στον ολοκάθαρο αποκλεισμό μεγάλων μερίδων της κοινωνίας από τη δικαστική προστασία μέσα από την υπέρογκη, έως απαγορευτική, αύξηση των δικαστικών εξόδων. Πολύ περισσότερο, σε μια περίοδο έντασης της κρατικής αυθαιρεσίας, του αυταρχισμού και της καταπάτησης συνταγματικών ελευθεριών αλλά και της επανεμφάνισης του φασιστικού φαινομένου, είναι προφανής η απουσία του νομικού κόσμου και της φωνής του ΔΣΑ, στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών και εγγυήσεων.
Μετά από όλα αυτά, είναι πια σαφές ότι και στραβός είν’ ο γιαλός και στραβά αρμενίζουμε. Η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας, είναι μια αγωνιστική δύναμη που εδώ και 23 χρόνια, παρεμβαίνει στον ΔΣΑ με μαχητική καθημερινή παρουσία στα μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το δικηγορικό κόσμο, επιδιώκοντας να αναδείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο της δικηγορίας. Αυτό του μαχόμενου δικηγόρου, υπερασπιστή δικαιωμάτων. Εκπροσωπείται χρόνια στο Δ.Σ. του Συλλόγου, με μαχητικούς συμβούλους που αντιστέκονται στις αυθαιρεσίες των εκάστοτε προέδρων. Χρόνια τώρα, επιμένει να αναδεικνύει τη συμβολή του δικηγόρου στους αγώνες για τα δικαιώματα και τη δημοκρατία, όταν η διοίκηση του ΔΣΑ περί άλλων τύρβαζε.
Έτσι, η Εναλλακτική Παρέμβαση ήταν παρούσα στους αγώνες υπεράσπισης των διωκόμενων αγωνιστών της Λευκίμμης, της Κερατέας, των Σκουριών, των διοδίων, στην υπεράσπιση των διωκόμενων διαδηλωτών, αγωνιστών και όσων διώκονται για τις ιδέες τους, στις μάχες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, για να σταματήσει το αίσχος των στρατοπέδων συγκέντρωσης και της κράτησης σε αστυνομικά τμήματα και κάθε λογής ρατσιστική βία. Όρθωσε λόγο απέναντι στην ακύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων μέσω των τρομονόμων, σε μια «εκτάκτου ανάγκης» περίοδο τρομοϋστερίας.
Φέτος, στη δίνη του μνημονιακού τοπίου και των εντολών της Ε.Ε., που η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων «απελευθερώνεται» από το επάγγελμα, βορά στο σαμαρικό «success story», η Εναλλακτική Παρέμβαση συμμετέχει στις εκλογές του ΔΣΑ με στίγμα την υπεράσπιση των συμφερόντων των πληττόμενων δικηγόρων, πλάι με τους αγώνες όλων των εργαζόμενων.
Πρώτο μέλημα είναι το άλλοτε αυτονόητο, να κρατηθούν δηλαδή με αξιοπρεπείς συνθήκες οι συνάδελφοι στο επάγγελμα! Καταγγέλλει τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των προηγούμενων ηγεσιών που διέλυσε κάθε εγγύηση και εν τέλει και την ίδια τη δημοκρατία στον ΔΣΑ σπρώχνοντας χιλιάδες δικηγόρους στο περιθώριο, ανοίγοντας το δρόμο για την επικυριαρχία των μεγάλων δικηγορικών εταιριών, αλλά και των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών που έχουν αρχίσει να παρέχουν νομικές υπηρεσίες.
Επιδιώκει, σε έναν κοινό αγώνα με όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις και τους μαχητικούς δικηγόρους, να εκφράσει ένα ρεύμα στο δικηγορικό κόσμο που θα ορθώνει ανάστημα στον αυταρχικό παροξυσμό κυβέρνησης και τρόικα και θα παλεύει για το αναφαίρετο δικαίωμα της πρόσβασης στη δικαιοσύνη, το οποίο έχει καταστεί πολυτέλεια για τα λαϊκά στρώματα. Σε μια περίοδο κοινωνικής διάλυσης, ο Δικηγορικός Σύλλογος οφείλει να μη στρουθοκαμηλίζει, αλλά να είναι πρωταγωνιστής στην υπεράσπιση των συνταγματικών ελευθεριών, των κοινωνικών πολιτικών δικαιωμάτων.
Το βασικό, λοιπόν, ερώτημα, της συγκεκριμένης πολιτικής μάχης αφορά το δικηγορικό κόσμο, αλλά όχι μόνο αυτόν. Είναι το ίδιο ερώτημα που τίθεται καθημερινά σε όλους μας, ως εργαζόμενους και ως πολίτες. Απόγνωση ή αξιοπρέπεια. Σιωπή ή διεκδίκηση. Ας δοθεί το μήνυμα της αξιοπρέπειας, της ανατροπής.

Γιώργος Παριάνος, μαχόμενος δικηγόρος
Υποψήφιος πρόεδρος Εναλλακτικής
Παρέμβασης Δικηγόρων

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!