Τουρκία: Λέμε και τίποτα να περνάει η ώρα…
Αφού κατάφερε να διαρρήξει τις σχέσεις της με αμφότερους, Ισραήλ και Αίγυπτο (η τελευταία απέλασε πριν από λίγες μέρες τον Τούρκο πρεσβευτή), αλλά και με Συρία και Σαουδική Αραβία, και ενώ με τις ΗΠΑ δεν τα πάει πολύ καλά τελευταία, η ηγεσία της Άγκυρας διαισθάνθηκε ίσως ότι έχει τραβήξει πολύ μακριά. Με νέες δηλώσεις Νταβούτογλου στην Ουάσιγκτον φαίνεται πως αναθεωρεί την απόφασή της να αγοράσει κινεζικούς πυραύλους αντίστοιχους των ρωσικών S-300. Μετά από αφόρητες, όπως φαίνεται, αμερικανικές πιέσεις και -ίσως- απειλές, προσανατολίζεται τώρα ξανά στην αγορά αμερικανικών πυραύλων.
Ο νεοναζισμός σταθερά δυναμώνει
Με τη νίκη του στο δεύτερο γύρο των σλοβάκικων περιφερειακών εκλογών με 55% στη Μπάνσκα Μπίστριτσα, ο Μαριάν Κοτλέμπα είναι ένας ακόμη νεοναζί που κάνει δυναμικά την εμφάνισή του στην Ανατολική Ευρώπη (όπου ανήκει από αυτή την άποψη και… η Ελλάδα). Μετά την ΑΤΑΚΑ στη Βουλγαρία (7,3% το 2012), το Τζόμπικ στην Ουγγαρία (12,3% το 2010), τη Χρυσή Αυγή (6,9% το 2012) και το Σβόμποντα στην Ουκρανία (10,5% το 2012), το κόμμα του Κοτλέμπα δεν ξεπέρασε το 1,5% στις τελευταίες εκλογές του 2012 αλλά ο ίδιος γίνεται περιφερειάρχης σε μια από τις οκτώ περιφέρειες της χώρας, νικώντας τον σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό του. Οπαδός του σλοβακικού προτεκτοράτου της ναζιστικής Γερμανίας που διοικούσε ο Τίζο, ντυμένος στα πρότυπα της Φρουράς Χλίνκα που είχε στελεχώσει τα γερμανικά Ες-Ες, οργανωτής βίαιων κινητοποιήσεων ενάντια στους Ρομά, ο Κοτλέμπα αντιτίθεται στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκμεταλλεύεται, βέβαια, όπως και παντού αλλού την κρίση και ανυποληψία του σάπιου πολιτικού συστήματος. Τελικά -δυστυχώς- είμαστε περισσότερο Ευρωπαίοι απ’ όσο νομίζουμε…
Κινεζική διώρυγα στη Νικαράγουα;
Ακόμη και μετά την τυπική παράδοση του ελέγχου της Διώρυγας του Παναμά στην κυβέρνηση της χώρας από τις ΗΠΑ, το 1999, οι τελευταίες συνέχισαν να διατηρούν ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, προς αποφυγή παρεξηγήσεων ως προς το ποιος ελέγχει τη διώρυγα. Αυτό ίσως τώρα αλλάξει. Όχι, δεν θα εκπορθήσει κάποια άλλη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη τις ΗΠΑ από τον Παναμά. Απλώς η Κίνα και η Νικαράγουα, μια από τις χώρες που συγκροτούν την ALBA, υπέγραψαν συμφωνία κατασκευής δεύτερης δια-ωκεάνιας διώρυγας. Η κίνηση αυτή της Κίνας, αν τελικά ευοδωθεί, δεν μεγαλώνει μόνο το πολιτικό της βάρος στην περιοχή και το ρόλο της στο παγκόσμιο εμπόριο. Αποτελεί ταυτόχρονα αντίμετρα στην διακηρυγμένη στροφή των ΗΠΑ στην Ασία, καθώς και στον Στρατηγικό Οικονομικό Συνεταιρισμό Ασίας-Ειρηνικού (ΤΡΡ) που προωθούν οι ΗΠΑ προς ανάσχεση της Κίνας.