Δέκα χρόνια πέρασαν απ’ τη δολοφονία του μαθητή Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό-φονιά Κορκονέα, που ξεσήκωσε το 2008 τους μαθητές και τους νέους σε όλη τη χώρα. Ο Αλέξανδρος θα ήταν σήμερα 25 χρονών, αυτή η σκέψη, απλή αλλά και τόσο φορτισμένη, από μόνη της συγκινεί πολλούς. Είναι σίγουρο ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε 6 Δεκεμβρίου, σκέφτονται κάτι γύρω από αυτό το γεγονός, θυμούνται ίσως και πού βρίσκονταν οι ίδιοι ή τι έχει αλλάξει στη ζωή τους και γύρω τους.

Αν αυτές οι διεργασίες είναι υπαρκτές και ενδιαφέρουσες, στο πιο «οργανωμένο» πεδίο, το σκηνικό είναι κάπως γνώριμο. Οι καθιερωμένες διαδηλώσεις συγκεντρώνουν ελάχιστο κόσμο, αποκλειστικά σχεδόν μέλη αριστερών ομάδων και του αναρχικού χώρου. Τα συνθήματά τους, κι αυτά αναμενόμενα και τυποποιημένα.

Τα επεισόδια στην περιοχή των Εξαρχείων, μια ατραξιόν χωρίς κάποιο νόημα ή μήνυμα. Το «θέαμα» πρωταγωνίστησε και φέτος, τα κανάλια το χάρηκαν, η αστυνομία έκανε μια καλή άσκηση σε πραγματικές συνθήκες, δυο αύρες βγήκαν από τα γκαράζ και «ξεμούδιασαν»… Οι κάτοικοι, κυρίως οι πιο ηλικιωμένοι, τραβούν πράγματι μια απίστευτη ταλαιπωρία. Θα ήταν «συντηρητικό» να το επισημάνει κανείς αν οφειλόταν σε κάποια εξέγερση και όχι σε ένα συστημικό, στην ουσία του, παιχνίδι.

Εδώ, όμως, μιλάμε για τυφλή βία που έχει πάρει ανεξέλεγκτες, αντικοινωνικές διαστάσεις. Προχθές, διαμερίσματα πήραν φωτιά και μια γυναίκα τραυματίστηκε κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας από ναυτική φωτοβολίδα που, σύμφωνα με μαρτυρίες, εκτοξεύθηκε από απόσταση 100 περίπου μέτρων. Εγκληματική ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο αν προσγειωνόταν σε άλλο σημείο του σώματος ή σε πιο κοντινή απόσταση. Από παρόμοια ενέργεια, θυμίζουμε, είχε τραυματιστεί σοβαρότατα και κινδυνέψει πέρσι μια άλλη γυναίκα στην Αθήνα, ενώ μια 19χρονη στο Αγρίνιο τραυματίστηκε πριν τρεις μήνες σοβαρά στο πρόσωπο. Παρόμοιας φύσης ενέργειες και επεισόδια είχαμε προχτές και στη Θεσσαλονίκη.

Φυσικά, το όλο σκηνικό έγινε και πάλι θέμα εκμετάλλευσης στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η Ν.Δ. καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας σαν πρωτόγνωρα τα επεισόδια και η ατζέντα της «τάξης και ασφάλειας» είναι μόνιμη επικοινωνιακή επωδός της, αφού το θέμα έχει «ψωμί». Στην ανακοίνωσή της, μάλιστα, η Ν.Δ. βλέπει πίσω από την «ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ» πρόβες ταραχών απέναντι στην επερχόμενη κυβέρνηση… Ακόμα, ο Κ. Μπακογιάννης φωτογραφήθηκε την Παρασκευή δίπλα σε ένα καμένο μηχανάκι στη Στουρνάρη, για να φύγει στη συνέχεια βιαστικά με τη συνοδεία του…

Η κυβέρνηση δεν ενοχλείται ιδιαίτερα, μπορεί έτσι «διά της αντανακλάσεως» να παρουσιαστεί σαν πιο φιλελεύθερη και ανεκτική απέναντι σε τέτοια «κοινωνικά φαινόμενα». Οι σκηνές με αστυνομικό των ΜΑΤ να χτυπά βάναυσα στο κεφάλι με την ασπίδα έναν νεαρό που έχει ήδη συλληφθεί και άλλους να πετούν ασφυξιογόνες βόμβες μέσα σε είσοδο πολυκατοικίας, συμπληρώνουν την εικόνα. Γιατί, μην ξεχνάμε, το κράτος έχει συνέχεια…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!