Τεράστιες ουρές σε πολλές πόλεις του κόσμου

 

Ξεκίνησε η πώληση του νέου iphone X, και τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν έξω από πολλά καταστήματα της Apple. Σε αρκετές πρωτεύουσες οι φανς της Apple είχαν διανυκτερεύσει από το βράδυ με σκηνές και υπνόσακους έξω από καταστήματα για να προμηθευτούν πρώτοι το νέο προϊόν. Υπάρχουν αναφορές για ουρά 500-600 ατόμων, με εντυπωσιακές να είναι οι εικόνες από το Ντουμπάι και τα εμπορικά κέντρα της πόλης όπου υπάρχουν καταστήματα. Βέβαια, ο απόλυτος παροξυσμός σημειώθηκε στην Ασία όπου παραδοσιακά η Apple συγκεντρώνει τον περισσότερο ενθουσιασμό σχεδόν με κάθε προϊόν που λανσάρει.

Και στη χώρα μας κυκλοφόρησε επίσημα χθες (3/11), σε τιμή που ξεκινά από 1.199 ευρώ με τις παραγγελίες να εκτιμούνται στις 12.000 συσκευές, που αντιστοιχούν σε κόστος 15 εκατομμυρίων ευρώ, σπάζοντας ρεκόρ (διπλάσια ζήτηση από το iphone 6).

Είναι εξωφρενικό, αν σκεφτεί κανείς, την ουρά που σχηματίζεται από ανθρώπους που περιμένουν τις μέρες αυτές για να πάρουν τα χέρια τους την κάρτα για να κυκλοφορούν με τα ΜΜΜ, αυτούς που περιμένουν στην ουρά στη ΔΕΗ για να κάνουν ένα διακανονισμό ώστε να μην τους κόψουν το ρεύμα, αυτούς που περιμένουν να πάρουν μια σύνταξη (πετσοκομμένη) ή ένα επίδομα ανεργίας ή και σε κάποιο συσσίτιο. Και από την άλλη αυτούς που περιμένουν για να πάρουν πρώτοι ένα άκρως υπερεκτιμημένο προϊόν όπως τα τηλέφωνα της σειράς iphone. Σε μια τιμή που αντιστοιχεί σε πολλά μηνιάτικα για έναν εργαζόμενο νέο μερικής απασχόλησης, όπως τόσοι και τόσοι.

Λαϊκισμός; Ή παράνοια της εποχής μας; Ο καταναλωτισμός στις μεγαλύτερές του δόξες, και ο άνθρωπος λίγο περισσότερο «ελεύθερος»… ελεύθερος να καταναλώνει. Ελεύθερος να διαλέγει μεταξύ εκείνου ή του άλλου, και να αυτοπροσδιορίζεται με βάση αυτό. Ως άτομο, πάντα, και μέσα στα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά πλαίσια που μας επιβάλουν. Γιατί την ίδια στιγμή μια κοινωνία καταρρέει, και η κοινωνική μας ταυτότητα κατ’ επέκταση βιάζεται, καταργείται…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!