Αποκαλύψεις και εκπλήξεις στη συνεδρίαση της Πέμπτης
Παρά τις σοβαρές ενστάσεις που ακούστηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής από συμβούλους, τον Δήμαρχο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, ακόμα και από την ίδια την εισήγηση, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που έχει υποβάλει η Δικέφαλος 1924 για το γήπεδο της ΑΕΚ έλαβε και τυπικά τη θετική ψήφο της πλειοψηφίας, κάτι που αποκρύπτεται στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Δύναμη Ζωής. Η διαδικασία, στην οποία απέφυγαν επιμελώς να τοποθετηθούν τόσο η Ρένα Δούρου, όσο και οι περισσότεροι από τα κορυφαία στελέχη του συνδυασμού της, κατέληξε σε μια ψηφοφορία όπου καταγράφηκαν 14 αρνητικές ψήφοι και δυο λευκά – οι περισσότερες από αυτές προέρχονταν από το συνδυασμό της πλειοψηφίας, ενώ αρνητικά τοποθετήθηκαν και ψήφισαν οι σύμβουλοι του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (απουσίαζε στην ψηφοφορία), η ΔΗΜΑΡ, ο συνεργαζόμενος με την πλειοψηφία σύμβουλος της ΑΝΑΣΑ και ο Θ. Τζήμερος.
Η συζήτηση, η οποία έγινε με καθυστέρηση μηνών και αφού από τις αρχές Νοεμβρίου είχε λήξει και τυπικά το περιθώριο της δημόσιας διαβούλευσης, είχε μεγάλο ενδιαφέρον γιατί αποκάλυψε το μέγεθος των επιπτώσεων που θα έχει η ανέγερση του γηπέδου όχι μόνο στην τοπική κοινωνία, το περιβάλλον, τον αθλητισμό, αλλά και στη δημόσια οικονομία. Και βέβαια αποκάλυψε άλλη μια περίπτωση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, στην οποία η παράταξη Δούρου, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και σε αντίθεση με τις τοπικές κοινωνίες, ευθυγραμμίζεται με το υπόλοιπο πολιτικό κατεστημένο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πιο θερμός υποστηρικτής της θετικής εισήγησης που παρουσίασε η πλειοψηφία ήταν ο Γ. Σγουρός και η παράταξή του και η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες μαζί με τους ΑΝ.ΕΛ. και τη Χρυσή Αυγή στήριξαν το «ναι» στο σχέδιο Μελισσανίδη.
«Όροι και προϋποθέσεις»
Η εισήγηση που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο φρόντισε να υιοθετήσει κάποιους «όρους» επιπρόσθετα σε όσα διατύπωνε η υπηρεσιακή εισήγηση που είχε αποσταλεί από πριν στους περιφερειακούς συμβούλους, επιχειρώντας να αμβλύνει τη μεγάλη απόσταση που τη χωρίζει από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Ακόμα όμως και η χλιαρή διατύπωση (π.χ. «θα πρέπει στο στάδιο της έκδοσης της άδειας δόμησης από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, να γίνει έλεγχος του συνολικού ιδεατού στερεού στο σύνολο της κατασκευής…») αυτών των όρων δεν αναιρεί το ηχηρό «ναι» που δίνει η Περιφέρεια.
Οι πέντε όροι που διατύπωσε η Γενική Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής της Περιφέρειας, η οποία προφανώς κινήθηκε στο όριο των νομιμοποιημένων από το Ρυθμιστικό που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2014 υπερβάσεων της ογκώδους κατασκευής, όπως η προϋπόθεση του εκσυγχρονισμού των δυο σταθμών του ΗΣΑΠ (Περισσός και Πευκάκια) και η επέκταση της γραμμής 4 του Μετρό, η έλλειψη μελέτης για την υπογειοποίηση των οδών γύρω από το γήπεδο, η μη πρόβλεψη στέγασης των ερασιτεχνικών τμημάτων της ΑΕΚ, αλλά και άλλες ελλείψεις και λανθασμένα στοιχεία της ΜΠΕ, θα αρκούσαν για να μην δοθεί θετική γνωμοδότηση.
Κρατικό χρήμα σε ιδιωτικά έργα
Το γεγονός ότι τη Μελέτη υποβάλλει μια ιδιωτική εταιρία για ένα έργο το οποίο απαιτεί πρόσθετους δημόσιους πόρους, ήταν το κύριο επιχείρημα που ακούστηκε από τους περισσότερους περιφερειακούς συμβούλους που τοποθετήθηκαν αρνητικά. Πέρα από τα γνωστά 20 εκατομμύρια ευρώ που είναι ήδη δεσμευμένα στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, το έργο θα απαιτήσει άλλα 15-17 εκατομμύρια για τις υπογειοποιήσεις των γύρω δρόμων, κάποια εκατομμύρια για συγκοινωνιακές υποδομές, δυσανάλογα ποσά από πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στην πόλη κ.λπ. Η πρωτοφανής κρατική χρηματοδότηση ενός ιδιώτη επιχειρηματία εξόργισε ακόμα και τον ακραιφνή υπέρμαχο της ιδιωτικής οικονομίας Θ. Τζήμερο.
Τα επιχειρήματα που ακούστηκαν από συμβούλους της μειοψηφίας, που ανέλαβαν εργολαβικά την υπεράσπιση της εισήγησης ήταν από προκλητικά έως γελοία. Ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Σγουρός μίλησε για την τεράστια συνεισφορά στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ενός γηπέδου που εξ ορισμού εξορίζει διαπαντός τα ερασιτεχνικά τμήματα της ΑΕΚ από το φυσικό και νόμιμο χώρο στέγασής τους, άλλοι μίλησαν για ένα τεράστιο… παραγωγικό έργο, ο επί χρόνια δήμαρχος Βύρωνα Ν. Χαρδαλιάς μίλησε για χρόνιο αίτημα των κατοίκων να υπογειοποιηθούν οι γύρω δρόμοι. Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης στην αρνητική του τοποθέτηση έθεσε πολύ εμφατικά το ζήτημα της διάθεσης 70 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια, ήτοι του ενός τετάρτου των συνολικών διαθέσιμων πόρων της, για την κατασκευή τριών γηπέδων, για να εισπράξει όμως την εύλογη ερώτηση από την αποχωρήσασα από τη Δύναμη Ζωής σύμβουλο Φ. Νικολιδάκη, «γιατί υπερψήφισε τον προϋπολογισμό;».
Οι θέσεις του Δήμου
Τις αποφάσεις του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας παρουσίασε ο δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος, καλώντας το Περιφερειακό Συμβούλιο να αλλάξει σε αρνητική τη γνωμοδότησή του. Όπως είπε «το σχεδιαζόμενο γήπεδο, λόγω του όγκου, του μεγέθους και της θέσης του, αλλά και λόγω των βασικών ελλείψεων σε θέσεις στάθμευσης και μέσα μαζικής μεταφοράς, θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της πόλης, θα υποβαθμίσει το Άλσος, έναν από τους παλαιότερους, γνωστότερους και μεγαλύτερους χώρους πρασίνου και αναψυχής της Αθήνας, καθώς επίσης και τον διατηρητέο προσφυγικό οικισμό που αποτελεί τον κεντρικό ιστό του Δήμου μας και λόγω της έκτασης και της φυσιογνωμίας του είναι μοναδικός σε όλη την Αττική, δεν θα εξασφαλίζει την ασφάλεια των θεατών αλλά και των περιοίκων».
Μοναδική «απάντηση» από την πλευρά της διοίκησης της Περιφέρειας η πρόσκληση για… διάλογο που απηύθυνε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ε. Κυπριανίδου, όταν στις μέχρι τώρα συναντήσεις μεταξύ υπουργείου, εταιρίας, Δήμου και Περιφέρειας, οι εκπρόσωποι της τελευταίας έλαμψαν διά της σιωπής τους. Η ίδια για να μειώσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τη σκανδαλώδη χρηματοδότηση του Μελισσανίδη επιχείρησε έναν απαράδεκτο συμψηφισμό αναφερόμενη στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στο Δήμο για… αντιπλημμυρικά έργα.
Γ.Κ.