Η πρόσφατη σύνοδος κορυφής του G7 έλαβε χώρα στη μαρτυρική Χιροσίμα. Αλλά φαίνεται ότι η «βαριά» τοποθεσία δεν βοήθησε τους ηγέτες της Δύσης να σκεφτούν λίγο διαφορετικά από το αναμενόμενο. Έτσι, δήλωσαν την υποστήριξή τους στην απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να ρίξει στον Ειρηνικό ωκεανό εκατομμύρια τόνους νερού μολυσμένου από ραδιενέργεια, διότι δεν μπορεί πλέον να το αποθηκεύει. Ή μάλλον μπορεί, αλλά… κοστίζει ακριβά!

Ήδη όμως πρέπει να κάνουμε μια διόρθωση: όχι «να ρίξει», αλλά «να ρίχνει», επί δεκαετίες – διότι το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα θα παράγει ραδιενεργά ύδατα μέχρι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από το «ατύχημα» του 2011 να αντιμετωπιστεί οριστικά.

Πώς και πότε θα συμβεί αυτό; «Όταν επέλθει μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη, ίσως σε 30-40 χρόνια»! Αυτό απάντησε στα σοβαρά ένας από τους επικεφαλής της ιαπωνικής πυρηνικής βιομηχανίας…

«Η θάλασσα δεν είναι σκουπιδοτενεκές», δήλωνε αυτήν την εβδομάδα ένας Γιαπωνέζος ψαράς. Τα ίδια λένε και οι κυβερνήσεις της Κίνας, της Κορέας, των νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού και άλλων χωρών που πρώτες θα λουστούν τη ραδιενέργεια. Αλλά ποιος ακούει;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!