Επιμέλεια: Γιώργος Κυριακού

► Ο Ράμα βρίσκεται σε «διαπραγματεύσεις» για την παραχώρηση στο ΝΑΤΟ ναυτικής βάσης στον λιμένα του Δυρραχίου. Στρατιωτική βάση των ΗΠΑ έχει ήδη εγκατασταθεί στην Κουτσόβα. Όντας η 4η στη σειρά χώρα μειούμενου πληθυσμού στην Ευρώπη, η Αλβανία σταδιακά μετατρέπεται σε στρατόπεδο και κυλικείο για ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες.

► Η Αμερικανίδα πρέσβειρα διαβεβαίωσε τα Σκόπια ότι η γαλλική πρόταση για την ένταξή τους στην Ε.Ε. «διασφαλίζει τη μακεδονική ταυτότητα και το ευρωατλαντικό μέλλον σας». Και ταυτότητα μακεδονική (σκέτη), και μέλλον ευρωατλαντικό (λαμπρό), όλα δικά σας, τι άλλο θέτε πια για να πείτε το ναι;

► Αλβανός ταγματάρχης, διαπιστευμένος από τη χώρα του στο ΝΑΤΟ, ερευνάται από τις ολλανδικές αρχές σε υπόθεση παράνομης καλλιέργειας κάνναβης. Είναι γνωστό ότι οι Ολλανδοί δεν συγχωρούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, και δη από ξένους χωρίς… ΑΦΜ.

► Η Κεντρική Τράπεζα του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι είναι οι βασικοί επενδυτές στην αγορά ακινήτων, όπου κατέχουν το 40%. Επίσης, ρωσικές εταιρίες πληροφορικής μετακομίζουν στο Μαυροβούνιο: στο πρώτο εξάμηνο του 2022 4.500 Ρώσοι υπάλληλοί τους έλαβαν άδεια παραμονής (έναντι 6.500 όλο το 2021). Τρελάθηκαν στις κυρώσεις στο μαγευτικό Μαυροβούνιο.

► Οι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι, προς τιμήν τους, διαμαρτυρήθηκαν για την απαγόρευση σε Αλβανούς δημοσιογράφους να απευθύνουν ενοχλητικές ερωτήσεις προς την Αυτού Υψηλότητά του τον Έντι Ράμα (οι ερωτήσεις σχετίζονταν με την υπόθεση «στρατηγικών επενδύσεων» του συζύγου της Αλβανίδας ΥΠΕΞ). Η Κομισιόν, από την άλλη, κάνει τον… Κινέζο: μάλλον προέχει ο κοινός αντιρωσικός αγών.

► Η Σέρβα αναπληρώτρια πρωθυπουργός Μιχαΐλοβιτς δήλωσε ότι η Σερβία θα προμηθευτεί φυσικό αέριο από Αζερμπαϊτζάν μέσω του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας ώστε να προχωρήσει η «απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο» κ.λπ. κ.λπ. Λέμε και κάνα ευρωανέκδοτο πού και πού, μπορεί να πιάσει.

► Τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως μόνο η Ελλάδα επιθυμεί να ενταχθεί η Τουρκία στην Ε.Ε. Λογικό: μόνο η Ελλάδα πιστεύει ότι η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.

► Όπως ήδη έγινε με το αρχαιολογικό πάρκο του Βουθρωτού, η αλβανική κυβέρνηση προτίθεται να παραχωρήσει τη διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου του Δυρραχίου σε Αλβανοαμερικανικό «ίδρυμα». Μην δίνετε ιδέες στην κυρία Μενδώνη!

► Πάνω από 7.000 μισθοφόροι από όλο τον κόσμο πολεμούν εναντίον των Ρώσων στην Ουκρανία. Αλβανοί και Κοσοβάροι, πάντως, δεν δείχνουν τον αναμενόμενο ενθουσιασμό: από τους 306 που πήγαν στην Ουκρανία, 120 σκοτώθηκαν, 107 επέστρεψαν στα σπίτια τους, και μόλις 79 συνεχίζουν να μάχονται…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!