Η αστυνομία του ανατολικού ινδικού κρατιδίου Τσάντισγκαρ διερευνά ψευδείς κατηγορίες, δυνάμει του δρακόντειου αντιτρομοκρατικού νόμου, εναντίον τής συγγραφέως Αρουντάτι Ρόι.
Η αστυνομία άρχισε την έρευνα για τη Α. Ρόι, μετά από παράπονα που διατυπώθηκαν εκ μέρους κάποιου Β. Μίτρα που κατηγόρησε τη Ρόι ότι «επαινεί τους μαοϊκούς», σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού Outlook India. Το εν λόγω άρθρο αναφέρεται σε μια επίσκεψη που έκανε η ίδια, μυστικά, στο Νταντακαράνια, ένα δάσος σε ορεινή περιοχή που κατοικείται, κυρίως, από τους ιθαγενείς Αντιβάσι και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι, μιλώντας με τους ιθαγενείς, τις κοινωνικές δραστηριότητες των μαοϊκών ανταρτών. Ο Μίτρα ισχυρίζεται ότι είναι ένας απλός άνθρωπος, στην πραγματικότητα όμως είναι τοπικός αρχηγός του κόμματος Bahujan Samaj που κυβερνά το κρατίδιο Ούταρ Πραντές, το πολυπληθέστερο της Ινδίας. Η αστυνομία, βεβαίως, έσπευσε να δώσει βάση στις κατηγορίες του Μίτρα και να αρχίσει τις έρευνες. Η Ρόι απειλείται με τον αντιτρομοκρατικό νόμο του 2005, που περιλαμβάνει ένα σαρωτικό ορισμό για τις «παράνομες δραστηριότητες». Μια πράξη, π.χ., ακόμη και ένα κείμενο ή μια προφορική αναφορά ορίζεται ως «κίνδυνος» για τη «δημόσια τάξη» ή ότι «ενθαρρύνει» την ανυπακοή στους νόμους ή στους θεσμούς που «θεσπίζουν τους νόμους» και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε επταετή φυλάκιση.
Ο νόμος αυτός έχει επικριθεί ευρέως για την υπονόμευση των δημοκρατικών ελευθεριών και της δυνατότητας των πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων, να επικρίνουν την πολιτική της κυβέρνησης και τις δυνάμεις ασφαλείας που επιδράμουν κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και χρησιμοποιούν, αδιακρίτως, βίαιες μεθόδους καταστολής των μαοϊκών. Έξι μήνες πριν από την ψήφιση του νόμου, η κυβέρνηση του Τσάντισγκαρ είχε συγκροτήσει μια αντιμαοϊκή πολιτοφυλακή, με την ονομασία «Κυνήγι Εκκαθάρισης», που επιδόθηκε σε πολλές φρικαλεότητες, καίγοντας ολόκληρα χωριά μόνο με την υποψία ότι υποστηρίζουν τους μαοϊκούς αντάρτες. Οι ενέργειες κατά της Ρόι γίνονται σε μια εποχή που οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν κορυφώσει τις πιέσεις εναντίον των μαοϊκών στην «περιοχή των φυλών» της Ανατολικής Ινδίας -η διαβόητη «Επιχείρηση Πράσινο Κυνήγι» που εξαπέλυσε ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό το Κόμμα του Κογκρέσου- με σκοπό να εκκαθαρίσουν την περιοχή η οποία είναι πλούσια σε ορυκτό πλούτο.
Τον περασμένο Απρίλιο, οι δυνάμεις ασφαλείας, σε συγκρούσεις με μαοϊκούς αντάρτες στο διαμέρισμα Νταντεβάντα του Τσάντισγκαρ υπέστησαν απώλειες. Ύστερα από αυτό το επεισόδιο, τα ινδικά ΜΜΕ και οι σχολιαστές του Τύπου άρχισαν να απαιτούν να ληφθούν μέτρα εναντίον της Ρόι και άλλων, όπως των εκδοτών του Economic and Political Weekly, που επέκριναν την «Επιχείρηση Πράσινο Κυνήγι», προειδοποιώντας ότι ο πραγματικός σκοπός της είναι να καταστείλει τις διαμαρτυρίες των ιθαγενών και να καταληφθούν τα παραδοσιακά εδάφη κατοίκησής τους, προκειμένου να γίνουν μεγάλα έργα και φράγματα και να αξιοποιηθεί από τις πολυεθνικές ο ορυκτός πλούτος.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Α. Ρόι έχει προκαλέσει την εχθρότητα του κατεστημένου, γιατί έχει καταγγείλει τις υποκριτικές διακηρύξεις ότι διεξάγουν πόλεμο επιδιώκοντας την «ανάπτυξη» των περιοχών που κατοικούν οι Αντιβάσι, μια φυλή που έχει εγκαταλειφθεί και κακοποιηθεί από το ινδικό κράτος.
Η Ρόι έγραψε ότι τα προηγούμενα πέντε χρόνια οι κυβερνήσεις των κρατιδίων Τσάντισγκαρ, Τζάρκχαντ, Ορίσα και Δυτικής Βεγγάλης έχουν υπογράψει μυστικά «Μνημόνια Κατανόησης», αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με εταιρίες, για τη δημιουργία εργοστασίων παραγωγής ατσαλιού, ενέργειας, αλουμινίου, για την οικοδόμηση φραγμάτων και το άνοιγμα ορυχείων. Για να μεταφραστούν τα Μνημόνια σε πραγματικό χρήμα, ο λαός των φυλών πρέπει να εκδιωχθεί.
Μ.Ν.