Η Ελλάδα ανταλλάσσει τα όπλα με ύφεση

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Βρετανία, σύμφωνα με το SIPRI, το έγκριτο Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης, δεν βρίσκεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων εξαγωγέων όπλων. Κατά την τελευταία πενταετία 2008-2012 οι ΗΠΑ διατήρησαν την πρωτοκαθεδρία τους με 30%, η Ρωσία επανακάμπτει στο 26% και ακολουθούν Γερμανία (7%), Γαλλία (6%) και Κίνα που πήρε τη θέση της Βρετανίας. Από 2% την προηγούμενη πενταετία, το Πεκίνο έφτασε τώρα το 5% των παγκόσμιων εξαγωγών, σημειώνοντας μια αύξηση 162%, με το μεγαλύτερο μέρος να κατευθύνεται προς το Πακιστάν.
Συνολικά Ασία και Ωκεανία καλύπτουν περίπου τις μισές αγορές όπλων (47%) παγκοσμίως και είναι στην Ασία που βρίσκονται οι 5 μεγαλύτεροι εισαγωγείς διεθνώς, κατά σειρά οι Ινδία (12%), Κίνα (6%), Πακιστάν (5%), Ν. Κορέα (5%) και Σιγκαπούρη (4%). Σε σύγκριση, όλες μαζί οι αραβικές χώρες του Κόλπου καταλαμβάνουν το 7% των παγκόσμιων εισαγωγών.
Εντυπωσιακή για την τελευταία πενταετία είναι και η αύξηση των εισαγωγών κατά 350%(!) στις χώρες του Μαγκρέμπ, στην οποία οφείλεται εν πολλοίς και ο φαινόμενος διπλασιασμός των εισαγωγών για το σύνολο της αφρικανικής ηπείρου. Στην πραγματικότητα στην Υποσαχάρια Αφρική αντιστοιχεί μια μικρή αύξηση 5% που σχεδόν εξ ολοκλήρου αναλίσκεται σε εσωτερικές συγκρούσεις που πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια.
Αντίθετα από όλο τον άλλο πλανήτη, η Ευρώπη της βαθιάς οικονομικής ύφεσης χαρακτηρίζεται για πρώτη φορά από απότομη πτώση 20% των εισαγωγών, χωρίς αυτό να σημαίνει μείωση των εξοπλισμών για κάθε μια χώρα. Αλλά για πολλές σημαίνει και αυτό. Για παράδειγμα, Πορτογαλία και Ισπανία αναζητούν αγοραστές από δεύτερο χέρι για τα πρόσφατα αγορασμένα F-16 και Eurofighter αντίστοιχα.
Η Βενεζουέλα, που δεν θα μπορούσε να αγοράζει βέβαια από τις ΗΠΑ αν αυτός είναι ο πιο πιθανός αντίπαλος που θα αντιμετωπίσει, συνεχίζει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα με αγορές κατά 66% από Ρωσία και από 12% από Κίνα και Ισπανία.
Η Ελλάδα, όμως, είναι αυτή που και εδώ πραγματικά εντυπωσιάζει με τις πρωτιές της. Η πτώση των εισαγωγών όπλων ανάμεσα στις δυο πενταετίες είναι 61%, η μεγαλύτερη διεθνώς για τις μη ιδιάζουσες περιπτώσεις. Βρέθηκε έτσι από την 4η στην 15η θέση εισαγωγών διεθνώς και μπορεί να… περηφανεύεται ότι συνέβαλε σημαντικά στην κατά 20% πτώση των εισαγωγών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Την πενταετία 2006-10 η Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης των γερμανικών εξαγωγών όπλων και ο τρίτος μεγαλύτερος πελάτης των γαλλικών εξαγωγών… Όπου, βεβαίως,Γερμανοί και Γάλλοι απαιτούν πλέον από την Ελλάδα να «εξυγιάνει» με υφεσιακά, καταστροφικά μέτρα την οικονομία της…

Γ.Τσ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!