Κράτη αυθαιρεσίας και βίας στις εποχές της φτώχειας

Περίπου 600 άνθρωποι συνελήφθησαν, καθώς παγκόσμιοι ηγέτες και οικονομικές ελίτ συνεδρίαζαν πίσω από μια οχυρωμένη περίμετρο, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του G8 και του G20 στο Χάντσβιλ και στο Τορόντο, το περασμένο σαββατοκύριακο.

Η Επιτροπή Συγκοινωνιών του Τορόντο ανακοίνωσε ότι, με «διαταγή της αστυνομίας», θα αναστελλόταν η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους, μέσα και έξω από το κέντρο της πόλης, την Κυριακή 27/6. Αρκετά τετράγωνα μακριά από το χώρο των διαδηλώσεων, που ήταν η αιτία της απαγόρευσης, θεάθηκε αστυνομικός που έκανε σωματική έρευνα σε πεζούς. Όταν ρωτήθηκε «γιατί», ο αξιωματικός, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του, απάντησε: «Θέλετε να είστε υπεύθυνοι για μια τρομοκρατική επίθεση;» (πηγή Inter Press Service). Ο αξιωματικός είπε, επίσης, ότι η κυκλοφορία απαγορεύτηκε λόγω της «τρομοκρατικής απειλής» των αναρχικών. Αργότερα όμως, εκπρόσωπος της μονάδας ασφαλείας των G8/G20 δήλωσε σε μια τηλεφωνική συνέντευξη: “Δεν υφίσταται τρομοκρατική απειλή». Δεν μπόρεσε να αιτιολογήσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας και απλώς ανέφερε ότι έγινε για «προληπτικούς λόγους» ως μέρος του πρωτοκόλλου ασφαλείας.
Η μη ορατή πλευρά αυτού του πρωτοκόλλου αποκαλύφθηκε την Πέμπτη, όταν η αστυνομία συνέλαβε ένα άτομο, βάσει του Νόμου για τα Δημόσια Έργα, μιας διάταξης που πέρασε στα κρυφά από αξιωματούχους του υπουργικού συμβουλίου του Οντάριο, στις αρχές Ιουνίου, και η οποία επέτρεπε στην αστυνομία να ανακρίνει, να κάνει έρευνα και να φυλακίζει οποιονδήποτε, στα πέντε μέτρα από το φράκτη ασφαλείας του G20.

«Καλλιέργεια του φόβου»
Στους μήνες που προηγήθηκαν της συνόδου κορυφής, οι διαδηλωτές παρακολουθούνταν από την καναδική μυστική υπηρεσία, υπό το κράτος μιας κατάστασης που χαρακτήρισαν «καλλιέργεια του φόβου».
Η αυθαιρεσία και οι προληπτικές συλλήψεις ήταν συνηθισμένο φαινόμενο, στη διάρκεια της προ της συνόδου εβδομάδας . Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τον «περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών» , που σηματοδοτούσαν οι «ψηλοί φράκτες, η μαζική παρακολούθηση, ο καινούργιος οπλισμός και η εκτεταμένη παρουσία της αστυνομίας».
Η Καναδική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, αρκετά μέλη της οποίας συνελήφθησαν, στιγμάτισε την τακτική της αστυνομίας. «Φαίνεται πως το τεκμήριο της αθωότητας αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της συνόδου του G20», δήλωσε.
Μετά την ειρηνική διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων , μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές του Μαύρου Μπλοκ διέτρεξαν τους δρόμους και έσπασαν βιτρίνες τραπεζών και άλλων συμβόλων της εταιρικής εξουσίας.
Στις κατηγορίες του πρωθυπουργικού εκπροσώπου ότι ήταν «αλήτες που αρέσκονται στη βία», απάντησε η οργάνωση No One is Illegal, υπερασπίζοντας τους διαδηλωτές. Ενώ η αστυνομία δεν επενέβη στη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, τη νύχτα του Σαββάτου συνέλαβε 150 περίπου ειρηνικούς διαδηλωτές.  Όταν την Κυριακή ξέσπασαν διαμαρτυρίες για τις αυθαίρετες κρατήσεις, οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και με περισσότερες συλλήψεις. Πάνω από 600 συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων και αρκετοί δημοσιογράφοι.

Αναμενόμενη περιφρόνηση στα αιτήματα

Τα τελικά ανακοινωθέντα των G8 και G20 επέδειξαν πλήρη περιφρόνηση στα λαϊκά αιτήματα που διατυπώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Λαού, η οποία έγινε στις 18-20/6 και στα αιτήματα των πολλών ειρηνικών διαδηλώσεων. Τα βασικά θέματα γύρω από τα οποία διαδήλωσε ο κόσμος ήταν η κλιματική αλλαγή, η καθαρή ενέργεια, η ανάπτυξη της αμμώδους πίσσας στην περιοχή της Αλμπέρτας, οι πόλεμοι και η στρατιωτική κατοχή στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και η επιβολή λιτότητας σε όλα τα κράτη.
Ο απλός κόσμος εκδήλωσε μεγάλη ανησυχία, κυρίως για τις αντιδημοκρατικές εξελίξεις. Μια παγκόσμια ελίτ πολιτικών και εκπροσώπων μεγάλων εταιριών παίρνει αποφάσεις που αφορούν όλο τον πληθυσμό της γης και, μάλιστα, εν κρυπτώ.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, δεκάδες διευθυντές των πιο ισχυρών υπερεθνικών εταιριών είχαν αποκλειστική πρόσβαση σε μυστικές συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών του G20.
Ο υπουργός Οικονομικών της Νότιας Κορέας Jeung-Hyun Yoon δήλωσε χαρακτηριστικά στην Toronto’s Globe and Mail, «Ελπίζω ότι η συνάντηση με τους επιχειρηματίες μπορεί να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα συνεργασίας ιδιωτικού-δημοσίου τομέα και αφετηριακό σημείο για νέους κανόνες στην παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική».
Όσο οι λαοί θα νιώθουν στη ζωή τους τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, πολλοί φοβούνται πως το Τορόντο θα γίνει γνωστό ως το σκηνικό του προτύπου αστυνομικής αυθαιρεσίας και αυταρχισμού που θα αναπτυχθεί για να προστατεύσει τη «νέα αρχιτεκτονική».

Αρ. Α.
[Πηγή: Global Research]

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!