Ενάντια στον εαυτό τους και στο δημόσιο συμφέρον είχαν από καιρό προσφύγει οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., αποδεικνύοντας έτσι τον αντικοινωνικό τους χαρακτήρα. Η ιστορία είχε ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια, όταν με απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κρίνει ότι η μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην εταιρία Ελληνικός Χρυσός το 2003 συνιστούσε παράνομη κρατική ενίσχυση. Η απόφαση υποχρέωνε την Ελλάδα να ανακτήσει από την εταιρία το ποσό των 15,34 εκατ. ευρώ. Κατά της απόφασης προσέφυγε το 2011 η κυβέρνηση Παπανδρέου ζητώντας να μην της επιστραφεί το ποσό. Η συνέχεια της υπόθεσης δόθηκε προχθές 28/1, ημερομηνία κατά την οποία εκδικάστηκε στο Λουξεμβούργο η προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως ενημερώνει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, το ποσό έχει καταβληθεί από την εταιρία εντόκως, όμως η διαδικασία της προσφυγής δεν είχε σταματήσει. Έτσι λοιπόν, την Τετάρτη το Ελληνικό Δημόσιο έστειλε υπαλλήλους του στο Λουξεμβούργο για να υποστηρίξουν ότι κακώς επέστρεψε η εταιρία τα χρήματα και ότι θα πρέπει να τα πάρει… πίσω (επίσης εντόκως φυσικά)!

Υπενθυμίζοντας ότι το τίμημα της μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας «ήταν το εξευτελιστικό ποσό των 11 εκατ. ευρώ, που δεν το εισέπραξε καν το Δημόσιο αλλά δόθηκε απευθείας στην προηγούμενη ιδιοκτήτρια TVX για να πληρώσει τους απλήρωτους απολυμένους εργάτες» το Παρατηρητήριο σημειώνει ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποσύρει την παράλογη προσφυγή που στρέφεται κατά των συμφερόντων του Δημοσίου, κι ότι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, πριν βγει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!