Τα πυρομαχικά διασποράς είναι βόμβες που ρίχνονται από αέρος ή από εδάφους και με τη σειρά τους εκτοξεύουν σε μεγάλη έκταση μικρότερα βομβίδια, σκοτώνοντας αδιάκριτα στρατιώτες και αμάχους. Όσα εξ αυτών δεν ανατινάζονται την ώρα της ρίψης τους, προκαλούν θανάτους και ακρωτηριασμούς επί δεκαετίες μετά τη λήξη των εχθροπραξιών. Για τον λόγο αυτό, το 2008 υιοθετήθηκε η Διεθνής Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς, η οποία απαγορεύει εντελώς την παραγωγή, αποθήκευση, εμπορία και χρήση τους. Τη Σύμβαση έχουν επικυρώσει μέχρι στιγμής 123 κράτη. Όμως οι «Μεγάλοι» του κόσμου τούτου (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα) αλλά και άλλες εκλεκτές δυνάμεις (Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Ουκρανία κ.λπ.) τη θεώρησαν «αντιπαραγωγική» και δεν την υπογράφουν…

Η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ, να προμηθεύσουν με βόμβες διασποράς την Ουκρανία, ξανάφερε στην επιφάνεια τη συζήτηση για την απαγόρευση τέτοιων «βρώμικων όπλων» – και ταυτόχρονα συνιστά νέα κλιμάκωση στην ατέρμονη αιματοχυσία. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, το απαγορευμένο από την πλειοψηφία των χωρών του πλανήτη οπλικό σύστημα έχει ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία και θα προωθηθεί άμεσα στο μέτωπο! Σε μια δήλωση-μνημείο υποκρισίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι η «δύσκολη απόφαση» λήφθηκε με την προϋπόθεση ότι τα όπλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την «απελευθέρωση των κατεχόμενων περιοχών». Πρόσθεσε κιόλας ότι έχει βελτιωθεί πολύ η αποτελεσματικότητα του όπλου, άρα έχει περιοριστεί ο κίνδυνος για τους αμάχους και τα μικρά παιδιά…

Η απόφαση της Ουάσιγκτον ξεσήκωσε όμως θύελλα αντιδράσεων ακόμη και στο εσωτερικό των ΗΠΑ από αντιπολεμικές οργανώσεις, μερίδα των ΜΜΕ αλλά και μέλη του Κογκρέσου. Το ίδιο αρνητική ήταν η θέση της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, ενώ προσεκτικά διατυπωμένες αντιρρήσεις εξέφρασε η Γερμανία. Αυτές οι ΝΑΤΟϊκές χώρες προτιμούν να στέλνουν κατά κύματα πιο σύγχρονα και καταστροφικά οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, και όχι τα «βρώμικα όπλα» που επιχειρούν να ξεφορτωθούν οι ΗΠΑ. Την υποκρισία ανέδειξαν πάντως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Καμπότζης, Χουν Σεν, που υπενθύμισε την οδυνηρή εμπειρία της χώρας του – η οποία είχε βομβαρδιστεί με τέτοια όπλα από τις ΗΠΑ τις δεκαετίες 1960-70: «Η χρήση όπλων διασποράς θα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους Ουκρανούς για πολλά χρόνια, έως και για έναν αιώνα», προειδοποίησε ο Χουν Σεν, προσθέτοντας ότι πάνω από 20.000 Καμποτζιανοί έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες εξαιτίας ναρκών και βομβών διασποράς που δεν είχαν ανατιναχθεί…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!