Από την Κυριακή η κεντρική και κυρίως σουνιτική γειτονιά της Δαμασκού, Al Midan, έγινε πεδίο συγκρούσεων και κατακλύστηκε από στρατιώτες των δύο πλευρών και θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα, στη μεγαλύτερη ανάπτυξη δυνάμεων από την αρχή της εξέγερσης. Μάχες σημειώθηκαν και στις περιοχές Kafr Souseh, Zahera, Tadoman, Al-Qabun, Mezza Barzeh αλλά και στις πόλεις Aleppo, Hama και Idlib. Η επιχείρηση «Ηφαίστειο της Δαμασκού» αλλάζει τα δεδομένα. Η Δαμασκός παρουσιάζει την εικόνα μιας πόλης που την κυριεύει ο φόβος. Όσοι δεν έχουν διαλέξει πλευρά, παραμένουν κλεισμένοι στις κατοικίες τους. Όπως αναφέρει η Lina Sinjab, η οποία εργάζεται για το BBC και μένει στην πόλη: «Τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά και μετά βίας παρατηρείς κάποιον να κινείται».
Το σημαντικότερο χτύπημα εναντίον του καθεστώτος
Το πανίσχυρο σύστημα «ασφαλείας» που το καθεστώς έχει οικοδομήσει κατά τα 40 χρόνια της εξουσίας των Άσαντ, λαβώθηκε στην καρδιά. Έκρηξη που σημειώθηκε στο υπουργείο Άμυνας, κατά τη διάρκεια του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφάλειας, σκότωσε τους Daoud Rajiha-υπουργό Άμυνας, Assef Shawkat-αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, αρχηγό της στρατιωτικής κατασκοπίας και κουνιάδο του προέδρου, τον στρατηγό Hassan Turkomani καθώς και τον αρχηγό της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας Hisham Bekhtyar, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του.
Αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο σχεδίασης της επίθεσης κάνουν λόγο είτε για βομβιστή αυτοκτονίας είτε για σωματοφύλακα στον στενό πυρήνα του καθεστώτος, που «φύτεψε» τη βόμβα την κατάλληλη στιγμή. Το τελευταίο ενδεχόμενο διακήρυξε ως αληθές ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ο οποίος ανέλαβε και την ευθύνη (το ίδιο έκανε και η ισλαμιστική οργάνωση Liwa al-Islam). Είναι φανερό πλέον ότι η επιχειρησιακή ικανότητα των ανταρτών έχει ανέβει αρκετά και ότι το καθεστώς είναι στη δεινότερη θέση του από την αρχή της σύγκρουσης.
Η εντυπωσιακή δολοφονία τεσσάρων κύριων αξιωματούχων στην καρδιά της Δαμασκού έκανε τη διεθνή κοινότητα να μιλά για «την αποφασιστική στιγμή στη συριακή διαμάχη».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε ότι «μια αποφασιστική μάχη» ξεκίνησε στη Συρία, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λέον Πανέτα, εκτίμησε ότι «η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο» και πίεσε (σε αρμονία με την υπόλοιπη Δύση) τον Σύριο πρόεδρο να παραιτηθεί.
Για να επιστρέψουμε στη Δαμασκό, ο Σύριος πρόεδρος, μετά από μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας σχετικά με το πού βρίσκεται, (σύμφωνα με πληροφορίες αποσύρθηκε στην παραλιακή πόλη Λατάκια), ενώ εχθές επέστρεψε στη Δαμασκό και όρκισε τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, υπουργό Άμυνάς, Fahad Jassim al-Freij. Ο φόβος και η αβεβαιότητα λόγω πιθανών αντιποίνων πλημμύρισαν τη Δαμασκό, ενώ οι αντικαθεστωτικοί πανηγύριζαν.
Ρωσία και Κίνα μπλόκαραν εκ νέου ψήφισμα του ΟΗΕ
Την ώρα της ορκωμοσίας του Fahad Jassim al-Freij, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συζητούσε προσχέδιο ψηφίσματος (υπό το άρθρο 7, που αφήνει ανοικτή την πιθανότητα στρατιωτικής εμπλοκής), το οποίο προέβλεπε την επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς του Σύριου προέδρου σε περίπτωση που δεν εφάρμοζε την διεθνώς υποστηριζόμενη εκεχειρία και την πολιτική μεταβατική φάση, με πρωταγωνίστρια την αντιπολίτευση. Ρωσία και Κίνα έθεσαν βέτο, για ακόμη μια φορά.
Ο απεσταλμένος του Κρεμλίνου στον ΟΗΕ, Vitaly Churkin, εξέφρασε την άποψη ότι «το ψήφισμα είναι μεροληπτικό, καθώς ασκεί πίεση μόνο προς τη μια πλευρά», ενώ ο Κινέζος ομόλογός του, Li Baodong, εκτίμησε ότι «το ψήφισμα το μόνο που θα έκανε ήταν να επιδεινώσει την κατάσταση». Οι κανόνες, πλέον, είναι φανερό ότι έχουν αλλάξει.
Κυβερνητική αντεπίθεση
Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός κατέλαβε 2 συνοριακά περάσματα στα σύνορα με την Τουρκία καθώς και όλα τα περάσματα στα σύνορα με το Ιράκ, καταγράφοντας μια σημαντική επιτυχία. Ακόμη υποχώρησε από τις κεντρικές περιοχές της Δαμασκού, λόγω της κυβερνητικής υπεροπλίας, ενώ ο συριακός στρατός ανακατέλαβε μερικά περάσματα. Η σύρραξη στη Συρία καθίσταται βιαιότερη κάθε μέρα. 30.000 Σύριοι κατέφυγαν στον Λίβανο μόνο τις 2 τελευταίες μέρες.