Του Ειδικού Συνεργάτη

 

Μια σημαντικότατη γεωστρατηγική εξέλιξη είχαμε στην ευρύτερη περιοχή μας, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου. Μετά πολύμηνες μάχες, η σπουδαία στρατηγικά πόλη Ταλ Αμπιάντ (ή Γκιρέσπι στα κουρδικά) πέρασε στα χέρια των μαχητών του κουρδικού YPG/J που την κατέλαβαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό σημαίνει τα εξής:

  • Ενώθηκαν οι ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές που όριζαν τα δύο καντόνια (Κομπάνι δυτικά και Σεζίρε ανατολικά), κάτι που έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στους ανεφοδιασμούς των Κούρδων στρατιωτών αλλά και στις εσωτερικές των καντονιών μεταφορές, ενώ έχει και μεγάλη γεωπολιτική αξία.
  • Το Ισλαμικό Κράτος (ή ISIS) έχασε τη βασική του δίοδο προς την Τουρκία που του προσέφερε πολύτιμη υποστήριξη σε χρήμα, πολεμικό υλικό και ανθρώπινο δυναμικό εδώ και χρόνια, ενώ παράλληλα το ISIS από την ίδια δίοδο εξήγαγε πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές που ελέγχει.

Η κατάληψη του Γκιρέσπι ήταν αποτέλεσμα της αντεπίθεσης που ξεκίνησε το YPG/J το φθινόπωρο, όπου, ενώ οι δυνάμεις του ISIS είχαν φτάσει μέχρι τα προάστια του Κομπάνι, ο κούρδος Στρατηγός Καραϊλάν είχε στείλει μήνυμα σε όλους τους εθελοντές του YPG/J ότι, «δεν θα χάσουμε εμείς το Κομπάνι, αυτοί σε λίγους μήνες θα χάσουν το Γκιρέσπι» προκαλώντας χλευασμό από τους Τούρκους αλλά κυρίως από τους στρατηγούς του ISIS. Αυτό το μήνυμα, όμως, εξέφραζε τον πολιτικό στόχο του PYD που ήταν η σταδιακή ένωση των καντονίων και το διώξιμο όλων των ακραίων ισλαμιστικών δυνάμεων από την περιοχή. Το PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) αποτελεί τον πολιτικό βραχίονα του YPG/J (ομάδες πολιτοφυλακής αντρών/γυναικών).

Οι απελευθερωμένες περιοχές των καντονίων βρίσκονται στη βόρεια Συρία –σε μια περιοχή που αποκαλείται μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας– και δημιουργούν πολύ μεγάλο πονοκέφαλο στις παραδοσιακές δυνάμεις της περιοχής καθώς, εδώ και δύο χρόνια που κήρυξαν αυτονομία, προτάσσουν πρωτόγνωρες για εκεί αξίες, όπως η ανεξιθρησκία, η αειφορία, η ισότητα των δύο φύλων και η άμεση δημοκρατία. Από την άποψη της τακτικής, το YPG/J δημιουργεί πρόσκαιρες συμμαχίες με μη τζιχαντιστικές ομάδες του αντικαθεστωτικού FSA (Ελεύθερος Συριακός Στρατός) σε μια προσπάθεια να εκδιωχθεί ο τεράστιος κίνδυνος του ISIS.

Το καντόνι που απομένει τώρα να ενωθεί με τα άλλα δύο είναι το Εφρίν που βρίσκεται δυτικά του Κομπάνι και στο οποίο όμως επιτίθενται λυσσαλέα οι Τζιχαντιστές τις τελευταίες μέρες για να αποκτήσουν καινούρια δίοδο προς την Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ο ρόλος της Τουρκίας που εδώ και χρόνια ανεφοδίαζε τους μαχητές της Αλ Νούσρα στην αρχή, που ήταν ο τοπικός βραχίονας της Αλ Κάιντα και στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε Ισλαμικό Κράτος. Βόρεια του Γκιρέσπι και νότια της Ούρφα, εντός της τουρκικής επικράτειας, έχει δημιουργηθεί μία πολύ μεγάλη κλειστή εγκατάσταση χιλιάδων στρεμμάτων, που περιλαμβάνει στρατόπεδα και αγροκτήματα, όλα με σκοπό τον εξοπλισμό του ISIS. Εκεί εκπαιδεύονται όλοι οι Ευρωπαίοι ισλαμιστές νέοι που θέλουν να καταταγούν στον ISIS, αλλά επίσης συλλέγονται και όλες οι προμήθειες που καταλήγουν στους Τζιχαντιστές.

Από την Κυριακή και μετά, οι Τζιχαντιστές του ISIS που είχαν αποκλειστεί στα τουρκοσυριακά σύνορα παραδίνονταν στους Τούρκους με χαμόγελα και πόζαραν σε φωτογραφίες που διέρρευσαν κι έκαναν το γύρο του κόσμου, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για συμμάχους. Παράλληλα, υπήρξαν διεθνώς, ψευδή δημοσιεύματα βασισμένα στον τουρκικό Τύπο, ότι οι κάτοικοι του Γκιρέσπι εγκατέλειπαν την πόλη μετά την κατάληψή της από τους Κούρδους, ενώ στην πραγματικότητα, αυτοί που άλλαζαν χώρα για να σωθούν ήταν οι ακραίοι ισλαμιστές. Υπάρχουν πάρα πολλές μαρτυρίες αλλά και φωτογραφίες από περιοχές που απελευθερώνει το YPG/J, και δείχνουν γυναίκες που βγάζουν και καίνε τις μπούργκες που ήταν αναγκασμένες από τον ISIS να φοράνε. Για το ρόλο που παίζει η Τουρκία στη συριακή σύρραξη έχουν υπάρξει αναιμικές καταγγελίες από τη διεθνή κοινότητα, ενώ δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο.

Για το δε μέτωπο YPG/J ενάντια στο ISIS, η ίδια διεθνής κοινότητα έχει δηλώσει «θαυμασμό» για τους Κούρδους, που αποτελούν την πιο συνεπή αντιτζιχαντιστική δύναμη στην περιοχή, αλλά δεν τους έχει ενισχύσει με κανένα τρόπο, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται στις λίστες τρομοκρατικών οργανώσεων το αδελφό PKK, εν αντιθέσει με το ιρακινό Κουρδιστάν και τον αμερικανοθρεμμένο Μπαρατζί που έχει λάβει δισ. δολαρίων για να στήσει κράτος παρία στην περιοχή. Οι ΗΠΑ μονάχα, θέλοντας να δηλώσουν το «παρών» στις εξελίξεις, έστειλαν μερικά βομβαρδιστικά να χτυπήσουν τα μετόπισθεν στις περιοχές που ελέγχει το ISIS κι αυτό συνέβη λίγες φορές το φθινόπωρο.

Η διεθνής κοινότητα των λαών, από την άλλη μεριά, τρέχει εδώ και μήνες μια καμπάνια υποστήριξης του YPG/J συγκεντρώνοντας τρόφιμα και άλλα χρήσιμα για τον αγώνα τους υλικά, ενώ εθελοντές που θέλουν να αγωνιστούν για την ελευθερία δημιούργησαν πρόσφατα το διεθνές τάγμα που αγωνίζεται υπό το YPG/J.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!