Όσο πλησιάζουμε τις εκλογές, οι στημένοι καβγάδες στη βουλή ανεβάζουν στροφές, και χάνουν το μέτρο. Αυτήν την εβδομάδα την τιμητική του είχε ακόμη και το… ΕΑΜ. Το οποίο θυμήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως σύμβολο «των χειρότερων στιγμών της ελληνικής ιστορίας και των εμφύλιων διχασμών του παρελθόντος»! Αφορμή, το ότι σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ παίζονται τραγούδια του ΕΑΜ (ή για την ακρίβεια, διασκευές – διότι είναι γνωστό ότι σήμερα τα πάντα είναι διασκευάσιμα…).

Δεν θα σχολιάσουμε την ανάκρουση ύμνων του ΕΑΜ, έστω και διασκευασμένων, σε συγκεντρώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης: αυτό θα ήταν ένας άθλος που μας υπερβαίνει. Δεν μπορεί παρ’ όλα αυτά να μην επισημανθεί η απόπειρα του πρωθυπουργού να ξαναγράψει –ή μάλλον να μουντζουρώσει– την Ιστορία, μπας και ξανασυσπειρώσει το παραδοσιακό δεξιό ακροατήριο που έχει δυσφορήσει με τον πολυδιαφημισμένο «μοντερνισμό» και την «πολιτική ορθότητα» του κ. Μητσοτάκη.

Μία από τις εμβληματικές φωτογραφίες του Σπύρου Μελεντζή, επονομαζόμενου και «φωτογράφου της Αντίστασης»: ο Βασίλης Ρώτας στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας το 1944, όπου βρέθηκε με απόφαση της ΠΕΕΑ για να συμβάλει στην πολιτιστική παιδεία και την εμψύχωση του λαού. Ο Βασίλης Ρώτας από νεαρή ηλικία διακρίθηκε για το ανήσυχο, προοδευτικό και δημιουργικό πνεύμα του. Συνιδρυτής της «Φοιτητικής Συντροφιάς» των δημοτικιστών το 1910, επιστρατεύθηκε με την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων (1912) και αποστρατεύθηκε πάνω από δέκα χρόνια αργότερα με τον βαθμό του συνταγματάρχη. Διά βίου ποιητής, συγγραφέας, μεταφραστής (μεταξύ άλλων μετέφρασε στα ελληνικά το σύνολο των έργων του Σαίξπηρ!), μελετητής, θεατράνθρωπος, ο Ρώτας στα χρόνια της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ κι έγινε γνωστός, μεταξύ άλλων, για τα αντάρτικα τραγούδια που έγραψε και για τον Θεατρικό Όμιλο ΕΠΟΝ Θεσσαλίας που συγκρότησε. Κυνηγήθηκε από το μετεμφυλιακό κράτος, ενώ το 1967 συνελήφθη από τη χούντα κι εξορίστηκε στη Γυάρο. Πέθανε το 1977.

Προφανώς, τα αρμόδια προεκλογικά επιτελεία έκριναν ότι ο… δικαιωματικός φιλελευθερισμός του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και τα κατά καιρούς επικοινωνιακά ανοίγματά του σε κάθε είδους «μειονότητες» χρειάζονταν εξισορρόπηση. Και κρίθηκε ότι το ΕΑΜ είναι εύκολη λεία, πόσο μάλλον που οι εξισώσεις των «άκρων» τείνουν να γίνουν δόγμα από το ακραίο κέντρο της νεοαποικίας μας, το οποίο ομνύει στην ελευθερία και τη δημοκρατία ενώ την ίδια στιγμή τις γδύνει από κάθε περιεχόμενο.

Ο κ. Βασίλης Ρώτας, εγγονός του «ενόχου» για το τραγούδι του ΕΑΜ, απευθύνει μέσω του Δρόμου μια λιτή ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, και τον ρωτά πού είδε κάτι «εμφυλιοπολεμικό» στους στίχους του παππού του. Σε μια εποχή που πανταχόθεν βάλλεται το αντιστασιακό πνεύμα του ελληνικού λαού, και που υπονομεύεται κάθε δυνατότητα εθνικής και λαϊκής ενότητας από τον στημένα διχαστικό λόγο «αντιπάλων» (οι οποίοι στα ουσιαστικά συμφωνούν…), και τέλος-τέλος βιάζεται ακόμη και η κοινή λογική, τέτοια ερωτήματα πρέπει να ακούγονται δυνατά. Διότι πλέον και τα αυτονόητα κινδυνεύουν να τεθούν «εκτός νόμου»!

«δ»


«Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδος…»

Ο εγγονός του Βασίλη Ρώτα απευθύνεται μέσω του Δρόμου στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδος,

Ο παππούς μου πολέμησε ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού από το 1912, όταν η Ελλάς ήταν λίγο έξω από την Λάρισα, έως το 1922. Μεταξύ των άλλων, έχει μεταφράσει ολόκληρο το έργο του Άγγλου Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Το 1941, έγραψε αυτό:

«Λευτεριά πανώρια κόρη, κατεβαίνει από τα όρη
κι ο λαός την αγκαλιάζει και χορεύει και γιορτάζει
ΕΑΜ, ΕΑΜ, ΕΑΜ, φωνή λαού, που φτάνει ως τ’ άστρα τ’ ουρανού»…

διότι συμμετείχε στη μεγάλη αυτή αντιστασιακή οργάνωση που, μαζί και με άλλες (ΕΔΕΣ, ΠΕΑΝ κ.λπ.), ενταγμένες όλες στις δυνάμεις του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής, πολέμησε την τριπλή κατοχή της χώρας μας, από Γερμανούς, Ιταλούς και Βουλγάρους, κατά το 1941-44.

Τι σε όλα αυτά Σας φαίνεται εμφυλιοπολεμικό;

Ο Βασίλης Ρώτας, εγγονός του πνευματικού ανθρώπου και αγωνιστή του οποίου φέρει το όνομα, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στη Χαϊδελβέργη. Είναι ειδικευμένος στην Παθολογία-Ψυχοσωματική Ιατρική.

Ο Εμφύλιος Πόλεμος έλαβε χώρα το 1946-49, έπειτα από μια ταραγμένη περίοδο και την παλινόρθωση της Μοναρχίας, που μελετάται έντονα από τους ιστορικούς όλων των πλευρών, χωρίς κανείς να ρίχνει στη μία μόνο πλευρά τις ευθύνες.

Αυτή άλλωστε ήταν και η θέση του αειμνήστου πατέρα Σας, κατά τη συγκρότηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη, όπου συνεργάστηκε με εκείνους που έλαβαν μέρος με την αντίθετη προς αυτόν πλευρά.

Η δε Εθνική Αντίσταση, με προεξάρχοντα τον ρόλο του ΕΑΜ, όχι μόνον έχει αναγνωριστεί ήδη από το 1982 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), αλλά και σταθερά επιβραβεύεται από τότε, με την ψήφο του λαού κατά πλειοψηφία σε ΕΑΜογενή κόμματα.

Βασίλης Ρώτας
Ιατρός


Το τραγούδι του ΕΑΜ

(Στίχοι-Μουσική: Βασίλης Ρώτας)

Λευτεριά πανώρια κόρη
κατεβαίνει από τα όρη
κι ο λαός την αγκαλιάζει
και χορεύει και γιορτάζει.

ΕΑΜ, ΕΑΜ, ΕΑΜ φωνή λαού
που φτάνει ως τ’ άστρα του ουρανού
ΕΑΜ, ΕΑΜ, ΕΑΜ αντιλαλεί
όλη η Ελλάδα μια φωνή.

Πέστε το πουλιά κι ανέμοι
τώρα ο τύραννος ας τρέμει
θέλουμε λαοκρατία
του λαού δημοκρατία.

ΕΑΜ, ΕΑΜ, ΕΑΜ, φωνή λαού
που φτάνει ως τ’ άστρα του ουρανού
ΕΑΜ, ΕΑΜ, ΕΑΜ αντιλαλεί
όλη η Ελλάδα μια φωνή.

Άει χαρείτε να χαρούμε
κι όλοι λευτεριά να ιδούμε
και να ζούμε αδελφωμένοι
πά’ στη γη στην οικουμένη.

ΕΑΜ, ΕΑΜ, ΕΑΜ φωνή λαού
που φτάνει ως τ’ άστρα του ουρανού
ΕΑΜ, ΕΑΜ, ΕΑΜ αντιλαλεί
όλη η Ελλάδα μια φωνή.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!