Ο πολυαναμενόμενος Κέυνς

 

Συνέβη με την παγκόσμια ύφεση του 2008 συμβαίνει και τώρα. Εξαγγέλλουν οι ΗΠΑ πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για να βοηθήσουν την ανάκαμψη τους και στην Ελλάδα αρχίζουν αυτόματα να ονειρεύονται επιστροφή του κεϋνσιανισμού. Επιστροφή και μάλιστα θριαμβευτική όπου η παγκοσμιοποιημένη αγορά τον υποδέχεται με κλάματα χαράς, δικαιώνοντας ταυτόχρονα τους εγχώριους αναλυτές που τον είχαν έγκαιρα υποδείξει ως μόνη λύση.

Ας μείνουμε καλύτερα με τον διπλό θρίαμβο Μητσοτάκη-Τσίπρα που επηρέασαν αντίστοιχα, Ε.Ε. και Μπάιντεν για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τις πατέντες στα εμβόλια.

Οι δράσεις μέσω δημόσιων επενδύσεων σε περιόδους ύφεσης, είναι εντελώς αναμενόμενες, βγαλμένες από τα πολύ βασικά από όσα προβλέπονται στο manual διαχείρισης κρίσεων στο συγκεκριμένο επίπεδο.

Επομένως όσο κεϋνσιανές ήταν οι πολιτικές μετά το 2008, τόσο θα είναι και τώρα. Επίσης για την ιστορία, κανένα δόγμα Κέυνς δεν ανέκοψε την ύφεση του 1929. Την εξορθολόγισε και τη φρέναρε μέχρι να δουλέψει όπως ξέρει το σύστημα με όχημα τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

 

Γιώργος Μαυρίδης (από το fb)

Αλβανική «δικαιοσύνη»
Εξοντωτικό πρόστιμο, ύψους 5 εκατομμυρίων λεκ (40.000 ευρώ), επιβλήθηκε στον αγωνιστή εργάτη Ελτόν Ντεμπρέσι, που ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος στις πρόσφατες εκλογές στην Αλβανία. Η αιτιολογία ήταν ότι σε μία προεκλογική του συγκέντρωση ( επάνω φωτογραφία) παραβιάστηκε το πρωτόκολλο για τον Covid-19 σχετικά με την τήρηση αποστάσεων. Στο κάτω στιγμιότυπο, άποψη συγκέντρωσης δεκάδων χιλιάδων στα Τίρανα, στους οποίους μιλά ο νικητής πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Με προφανώς πιστή τήρηση του πρωτοκόλλου… Είπατε τίποτε για τον Κούλη;

 

Απορίες εκ δεξιών

Στα 11 αυτά χρόνια η χώρα άλλαξε αναλογικά περισσότερες κυβερνήσεις από όλη την προηγούμενη περίοδο ( 36 χρόνια) της Μεταπολίτευσης. Οι κυβερνητικοί κύκλοι περιορίστηκαν κατά κύριο λόγο στη διετία. Ο Γ. Παπανδρέου, που είχε εκλεγεί θριαμβευτικά με το «λεφτά υπάρχουν» το 2009, οδηγήθηκε στην έξοδο δύο χρόνια αργότερα και αντικαταστάθηκε από τον Λ. Παπαδήμο. Λίγους μήνες αργότερα και με εμβόλιμο τον Π. Πικραμμένο, έγινε πρωθυπουργός το 2012 ο Α. Σαμαράς, του οποίου η θητεία άντεξε δυόμιση χρόνια. Ο Αλ. Τσίπρας που ακολούθησε, χρειάστηκε να «ανανεώσει» την εντολή τον Σεπτέμβριο του 2015 για να αντέξει ως το 2019, αν και βρισκόταν υπό διαρκή υποχώρηση. Και τώρα ο Κ. Μητσοτάκης συμπληρώνει διετία υπό συνθήκες μεγάλων αδιεξόδων… Αρκεί να σημειώσει κανείς, εκτός των άλλων μεγεθών, ότι σήμερα το δημόσιο χρέος της χώρας έχει διαμορφωθεί στο 222% του ΑΕΠ, όταν στα Μνημόνια μπήκαμε το 2010 με το επιχείρημα ότι επειδή βρισκόταν στο 120% του ΑΕΠ «δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί».

Ανδρέας Καψαμπέλης (Κυριακάτικη Δημοκρατία)

 

 

Σαν λιμασμένοι

Μόνο στην αντιπολίτευση δεν ανήκει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που αναγκάζεται, με τόση κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας που υπονομεύει το ήδη κλονισμένο κύρος του δικαστικού σώματος, να προσπαθήσει να αποτρέψει την κυβέρνηση από το να βολεύει δικαστές αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή τους σε θέσεις του δημοσίου με καλούς (συν τη σύνταξη) μισθούς! Ρε, κύριε Τσιάρα, κάνε λίγο κράτει. Δεν μπορείς να τους αφήσεις ένα-δυο χρόνια στην αναμονή για να μην φαίνεται φως φανάρι ποιοι είναι οι δικοί σας δικαστές στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη;

Αντώνης Νικολέρης

 

 

Στηρίζουμε σεΐχηδες

Διώξανε τον γενικό διευθυντή Εξοπλισμών που οι ίδιοι είχαν διορίσει και στη ζάμπλουτη Σαουδική Αραβία που αγοράζει σαν τα μαρούλια τα βομβαρδιστικά τελευταίας τεχνολογίας που ισοπεδώνουν την Υεμένη, εκχωρήσανε την πυροβολαρχία Patriot που κρατούσανε μέσα στα κιβώτια, του κουτιού, που λένε. Αφού οι Αμερικάνοι δίνουν τις εντολές, τι να φοβάται η Ελλάδα; Μήπως γίνει Κύπρος; Χαλάλι, λοιπόν, οι πύραυλοι στους σεΐχηδες για να τους στρέψουν εναντίον του Ιράν. Εμείς, έτσι κι αλλιώς, έχουμε βάλει μεγάλες παραγγελίες για όπλα, μιας και μας περισσεύουν και τα λεφτά! Ε, ρε, παλούκι anti-Patriot που μας χρειάζεται!

Γιώργος Αλκέτας

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!